Demokratik Eğitim Kurultay çalışmaları konusunda bir çağrı yapan Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ;” Değerli Çanakkale halkı ile eğitim ve bilim emekçileri bu çalışmalarda sizleri de aramızda görerek ortak aklı üretmek istiyoruz. Bu etkinliklerimize eğitim ve bilim emekçisi olsun ya da olmasın herkes davetlidir. Bu konuyla ilgili olarak Çanakkale’deki bütün resmi veya sivil kurumlara, dernek ve sendikalara çağrı yazısı gönderildi. Her türlü görüşün paylaşılarak doğrunun arandığı bir ortam olarak yaşamak istediğimiz etkinliklerimize bekliyoruz.
Davetimiz var: Gelin birlikte üretelim” dedi.
Çanakkale DEK 2013 çalışma şekli belirlenirken bu sürecin “Ne Yapmalı Nasıl Yapmalı” ilkesinden hareketle Çanakkale’ye özgü sonuçlara ulaşılmasının öncelikli hedef olarak belirlendiğini belirten Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Çanakkale DEK 2013 çalışmalarımızın yaygınlığını sağlamak amacıyla
http://www.canakkaleegitimsen.org/ sayfasına ek olarak
http://canakkaledek.org/ sayfası oluşturulmuştur. Çanakkale DEK 2013’e özel olarak şubemizde DEK 2013 çalışmaları birbirine paralel ve iç içe geçmiş şekilde olarak fakat iki farklı kanaldan yürütülmektedir”şeklinde açıklama yaptı.
İki kanaldan yürütülen çalışmalar konusunda bilgi veren Eğitim- Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç şunları kaydetti:
“1. Eğitim ve bilim aşamalarına göre yürütülen çalışmalar: Şube tarafından çalışılan konular öncelikli olmak üzere genel merkez tarafından belirlenen konuların eğitim ve bilim çalışmalarının her aşaması için tartışılması: Bu çalışma kapsamında “Eğitimde Şiddet” ve “Cinsiyet Ayrımcılığı” konularında etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Çanakkale EĞİTİM SEN Demokratik Eğitim Kurultayı 2013 (DEK 2013) çalışmaları kapsamında Şubat-Mart 2013 döneminde Eğitimde LAİKLİK konusunu, durum nedir, ne olmalı ve ne yapmalı kapsamında tartışılacaktır.
2. Konulara göre yürütülen çalışmalar: Çanakkale DEK 2013 çalışmalarının ikinci çalışma alanında seçilen konu başlıkları esas alınmıştır. Çanakkale DEK 2013 çalışma konuları olarak ; Eğitimin Yeniden Yapılandırılması ve Kamusal Eğitim, Öğretmen Yetiştirme ve İstihdam Politikaları, Eğitimde Resmi Dil Politikaları, Anadilinde ve Çok dilli Eğitim, Bilimsel, Laik ve Eleştirel Eğitim, Bilimsel Kurumların ve Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması, Eğitimde Cinsiyet Eşitliği, Eğitimde Şiddet gibi konular belirlenmiştir.
Her iki çalışma alanı kapsamında yapılmaya devam eden ve yapılacak işler olarak da: Eğitimin her aşaması için çalışma konularına göre bütün paydaşları katmayı hedefleyen toplantılar yapılması, Anket uygulaması, Konferanslar planlanmıştır. Yapılması planlanan konferansların programı da şu şekilde belirlenmiştir. 9 Mart 2013 Prof. Dr. Uluğ Nutku: Felsefe Eğitimi, Eğitimde Din ve Laiklik, Mart ayı içerisinde. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Eğitim ve Laiklik Açısından Yeni Anayasa Yapım süreci, Mart ayı içerisinde. Dr. Hakan Mertcan: Bitmeyen Kavga Laiklik: Türkiye’de Din-Devlet-Diyanet.”