havadurum

Edremit yeşil çizik zeytini Türkiye'ye marka değeri kazandıracak

Türkiye'nin Kuzey Ege bölgesinde yer alan Balıkesir ve Çanakkale illerinin sınırları içinde bulunan Edremit Körfezi'nde yetiştirilen yeşil çizik zeytini, Avrupa Birliği (AB) tescil sürecinde önemli bir evreyi aşarak bölgede büyük bir memnuniyetle karşılandı.

2014
Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık ilçeleri ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinden oluşan körfez bölgesinde 10 milyondan fazla zeytin ağacı bulunmaktadır. Edremit Körfezi, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir konuma sahip olup, bu bölgede yetiştirilen ürünlerin son yıllarda dünya çapında marka değeri artmaktadır. Edremit zeytinyağının AB tescili almasının ardından, Edremit yeşil çizik zeytini de Avrupa Birliği Tarım Komisyonu'ndan coğrafi işaret almak üzere ilk aşamayı geçti. Edremit Ticaret Odası, 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) aracılığıyla AB'ye yaptığı coğrafi işaret başvurusunun inceleme sürecini tamamlayarak AB Resmi Gazetesi'nde yayımladı. Ürünün AB tescili için 3 aylık askı sürecinin tamamlanmasının ardından Edremit yeşil çizik zeytini dünya genelinde marka değeri kazanma fırsatı elde edecek.

Coğrafi işaret almak için ilk işaret başarılı

Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Genel Müdürlüğü'nden Edremit adına olumlu bir haber aldıklarını belirtti. Çetin, Edremit zeytinyağına AB tescili kazandırılmasının ardından Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret başvurusunun 3 aylık askı sürecinin başladığını ifade etti. Oda Başkanı, 2018 yılından bu yana devam eden süreç sonunda Edremit Körfezi'nde üretilen yeşil çizik zeytinin AB'den coğrafi işaret onayını alacağına inandığını dile getirdi. Aynı zamanda, bölgede yetişen Edremit ve Ayvalık zeytin çeşitlerinin dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağlarının yetiştiği bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Toskana, Girit ve Edremit Körfezi'nin bu kaliteli ürünleri üreten önemli bölgeler arasında yer aldığını belirtti. Küçükkuyu'dan Ayvalık'a uzanan bölgede Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret tescili ve kontrolünün Edremit Ticaret Odası tarafından yönetileceğini sözlerine ekleyen Çetin, bu gelişmenin Türk çiftçilerine, Edremit Körfezi çiftçilerine, üreticilere, zeytinyağı markası sahiplerine ve zeytin-zeytinyağı tutkunlarına hayırlı olmasını diledi.

Tat ve aroma farkı zenginleştiriliyor

Edremit'teki bir zeytin işleme tesisinin genel koordinatörü olan ziraat mühendisi Murat Küçükçakır ise Edremit yeşil çizik zeytininin coğrafi işaret alabilmesi için iki önemli kriteri sağlaması gerektiğini söyledi. Bunlardan birinin Edremit yağlık zeytininden üretilmesi, diğerinin ise Edremit Körfezi'nde yetiştirilmesi olduğunu belirtti. Küçükçakır ayrıca, bu zeytinin özelliklerini Kazdağları'ndan gelen poyraz ve Ege Denizi'nden gelen iyotun oluşturduğu tat ve aroma farkının zenginleştirdiğini vurguladı. Edremit çizik zeytininin, ağzımıza alındığında kolayca çekirdekten ayrılabilmesi özelliğini taşıdığını ve Edremit Körfezi'nde yetiştirilip kontrolden geçmiş olması gerektiğini belirtti.

"Ağızda bıraktığı tat harika"

Zeytin ve zeytinyağı sevenler arasında yer alan İstanbul'dan gelen tatilci Sakine Özdemir de yeşil çizik zeytinin benzersiz bir lezzete sahip olduğunu ifade ederek, "Daha önce bu kadar lezzetli yeşil zeytini yememiştim. Aroması ve bıraktığı tat harika. Kesinlikle tavsiye ederim" dedi.
(AA)

Paylaş