Eczacılar sıkıntıda...

İlaç sisteminde kaçağı önlemek adına 2012 yılında geçilmesi hedeflenen, ama altyapının hazır olmaması ve Medula sistemi ile ilgili yaşanan aksaklıklar nedeniyle uygulamaya geçilmesi iki kez ertelenen e-reçete sistemine 15 Ocak’ta geçildi. Tüm Türkiye’de zorunlu hale gelen e-reçete uygulamasına başladıkla-rını belirten Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata uygulamanın eczacıları sıkıntıya soktuğunu belirtti.

787
 
İlaç sisteminde kaçağı önlemek adına 2012 yılında geçilmesi hedeflenen, ama altyapının hazır olmaması ve Medula sistemi ile ilgili yaşanan aksaklıklar nedeniyle uygulamaya geçilmesi iki kez ertelenen e-reçete sistemine 15 Ocak’ta geçildi. Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata gazetemize yaptığı açıklamada yeni sisteme göre toplum sağlık merkezleri, kamu kurumları, işyeri hekimleri, verem dispanserleri, hastane, poliklinik ve acil sağlık birimleri başta olmak üzere Çanakkale’de e-reçete sistemine geçildiğini ifade ederek, sistemin en önemli ayağı olan eczanelerde ise geçiş sürecinde sıkıntıların başladığını belirtti. Karaata Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbire ve e-reçetenin bir çıktısının hasta tarafından saklanması zorunluluğuna rağmen halen e-reçetelerde hastaya bir çıktı verilmemesi nedeniyle sorunların yaşandığını kaydetti. Bunun zor gelmesi sebebiyle hastaların ellerine tutuşturulan küçük not kağıtlarındaki el yazısı ile özensiz yazılan yazı karakterlerini ve şifreyi çözümlemek ve tutturmak için eczacıların ekstra çaba sarf ettiğini belirten Karaata vatandaşın da mağdur olduğunu söyledi.
 
“Şifre çözümlemede ve ilaç dozlarında sorunlar yaşanıyor”
Karaata : “Şifreyi tutturana kadar eczacının göbeği çatlıyor. Doktoru aramak zorunda kalıyoruz. Şifre çözülse ilacın kullanım dozunda sorun yaşanıyor. Eczacı doktoru aramak onay almak zorunda kalıyor. Bu sorunların giderilmesi için e reçetenin yanı sıra sağlıklı bir barkot sistemi uygulanması gerek. Bu olursa hem zaman kaybını önlenecek, hem de hasta mağduriyeti giderilecek” diye konuştu. Karaata uygulamaya askeri hastaneler ve mobil hizmet veren kurumlar haricinde tümüyle geçildiğini de ifade ederek yaşanan aksaklıkların da en kısa sürede çözüleceğine inandıklarını kaydetti.
Paylaş