Çanakkale Eczacılar Odası, 14 Mayıs Eczacılık Günü`nde taleplerini Cumhuriyet Meydanı`nda dile getirdi. Oda Başkanı Jale Karaata, eczanelerin sağlık sisteminin kilit taşı olduğunu vurgulayarak, "Covid-19 pandemisi net bir şekilde göstermiştir ki eczacılar sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamaktadır. Pandemi süreci; eczanelerin yaygınlıklarını, kolay erişilebilirliklerini, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu kimliklerini, olağanüstü durumlarda büyük sorumluluklar ve rolleri fedakârca üstlenebileceklerini açıkça göstermiştir" dedi.
"Sorunlar dağ gibi birikti"
"Çözülmesi gereken sorunlar dağ gibi birikmiş, eczacılar adeta kaderlerine terk edilmişlerdir" sözlerine yer veren Karaata, "Eczacılar tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacıların bu talebi, haklı bir talep olmanın ötesinde artık ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Eczacıların bu çığlığına acilen yanıt verilmesi gerekmektedir" diye belirtti.
"Fatura, hastalara çıkıyor"
Karaata, bazı ilaç firmalarının SGK`nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçtiğini dile getirerek, "Bu uygulamanın faturası, aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalarımıza çıkmaktadır. Bu durum özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın cebinden yüksek tutarlarda fiyat farkı çıkmasına yol açmaktadır. Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getirmektedir. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorunudur. İlaca kolaylıkla erişim, halk sağlığının en önemli önceliklerinden biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.
"Yeni mezunlar için artık yeni istihdam"
Karaata, 1997 yılında 7 eczacılık fakültesi olduğunu ve bugün itibarıyla fakülte sayının 60`a yükseldiğini vurgulayarak, "Yeni mezunlar için artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmelidir. Kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde eczacı sayısı artırılmalıdır. İlaç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını sağlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmelidir" dedi. Sözlerini pandemi sürecinde hayatını kaybeden meslektaşlarını anarak bitiren Karaata, "Bu vesileyle salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti sunarken hayatlarını kaybeden 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatırasını saygıyla anıyoruz" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)