Duyduk duymadık demeyin!
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Başkanı Hicri Nalbant, “Duyduk duymadık demeyin! Biga’ya hayat veren Kocabaş Çayı ( Granikos Çayı) kaynağında kirletilerek yok ediliyor. Türkiye’nin çok önemli tarım havzalarından Biga’da tarım dünyanın en kirli sanayilerine kurban ediliyor. Biga’da tarım sektörü sorgulama yapacağına celladıyla birlikte festival düzenliyor”dedi.
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Başkanı Hicri Nalbant, Biga Çevre Derneği Başkanı Kamil Aru, Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem, dün bir araya gelerek yaptıkları açıklamalarında Biga`daki Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile Ticaret ve Sanayi Festivali`nin bir arada organize edilmesine tepki gösterdiler. Açıklamayı Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant yaptı. “Biga ilçemiz Çanakkale ilinin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesidir” diyen Nalbant, “Biga Ovası olarak anılan geniş bir ovaya sahiptir. Son yıllarda sulamaya açılan baraj ve göletleriyle tarımsal potansiyeli her geçen gün yükselmektedir. Sulu tarımla birlikte tarımsal üretimde önemli artışlar beklenmektedir. Yine Biga’da hayvancılık sektörüde önemli yer tutmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvancılıkta 60 binlere varan hayvan varlığı ile Türkiye’nin Hollanda`sı olarak da nitelendirilen önemli süt ve et üretim merkezlerinden birisidir. Bursa Ovası çarpık kentleşme ve plansız sanayileşme sonucu büyük ölçüde tarımsal üretim özelliğini yitirmiştir. Bu açıdan da Biga’ya baktığımızda Biga ovası, Bursa Ovası`nın tarımsal üretim yönünden alternatifidir. Kısacası Biga ovası Türkiye’nin bitkisel üretim ve hayvansal üretim yönünden önemli bir tarım havzasıdır” dedi.
“Suyun içindeki kutap okunurmuş”
“Biga ovasına bu özelliği kazandıran, hayat veren etkenlerin başında Çan Söğütalan Ağı Dağından doğarak Karabiga’da denize dökülen Kocabaş Çayı (Granikos Çayı) gelmektedir” diyen Nalbant, “Bir zamanlar Granikos Çayına bir kitap düşse, suyun içindeki kitap suyun üzerinden okunabilir durumda imiş, yani Granikos Çayı pırıl pırıl, tertemiz bir çay iken Çan yöresindeki sanayinin de etkisi ile kirlenmiş, eski özelliğini yitirmiştir. Ancak şimdi çayın doğduğu yerde yani Ağı Dağında altın tekelleri sondajlar nedeni ile dağı delik deşik etmişlerdir. İşletmeye geçerler ise Kocabaş Çayı doğduğu yerden kirletilerek yok edilecektir. Asla kabul edilebilir bir durum değildir. Yine Biga’nın kuzeyine Karabiga yöresine 14 bin megavata varan ithal linyitle çalışan termik santral kurma çalışmaları hızla sürdürülmektedir. Termik santraller kurulur ise hakim olan poyraz rüzgarınında etkisi ile baca gazlarından oluşacak asit yağmurları tarım alanlarının , su kaynaklarının ve ormanların üzerine yağarak tarımsal üretimi nitel ve nicel yönden düşürecektir. Biga’da üretilen tarımsal üretimden başta Biga’da yaşayanlar olmak üzere bu havzadan beslenenler olumsuz etkilenecek, gıda güvenliğini tehlikeye düşürecektir. Yine santralin küllerinden ve kül deponi alanlarından çevreye radon gazı (radyoaktivite) yayılacak, amansız hastalıklar hızla artacaktır. Yeni doğan bebekler astımlı doğacak , solunum yolu hastalıkları çoğalacaktır. Yani yörede yaşayanları termik santraller yüzünden çok ciddi sağlık sorunları beklemektedir” dedi.
“Sanayi olmasın demiyoruz”
Biga ilçesi Karabiga yöresine dünyanın en kirli sanayileri kurulmaktadır. Günümüzde Biga nüfusu 85 bine yaklaşmıştır. Bu nüfusun en az yüzde 60`ı geçimini doğrudan tarımdan sağlamaktadır. Nüfusun tamamı dolaylıda olsa tarımla ilgilidir. Yukarıda sözünü ettiğimiz sanayi tesislerinde çalışanların sayısı bu gerçekler karşısında hiç önemli değildir. Buradan Biga’da sanayi kurulmasın anlamı azla çıkarılmamalıdır. Biga’da da emek yoğun, temiz, çevreyi kirletmeyen sanayiler mutlaka kurulmalıdır” dedi.
“Duyduk duymadık demeyin”
“20-22 Eylül günleri Biga’da 3. Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile 8. Ticaret ve Sanayi Festivali yapılmaktadır” diyen Nalbant, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bu günkü haliyle Biga tarım ve hayvancılık fuarını fazlasıyla hak eder durumdadır. Ancak sanayi festivali yapacak konumda değildir. Bu etkinlik bir başka anlamıyla kurban ile yani tarım sektörü ile celladın yani dünyanın en kirli sanayilerinin birlikte kutlama yaptıkları bir görüntü vermektedir. Buda eşyanın tabiatına aykırıdır. Kutlama yerine bu çarpık durumun sorgulanması gerekmektedir. Şimdi yörede yaşayanlara ve yetkililere sesleniyoruz. Duyduk duymadık demeyin! Biga’ya hayat veren Kocabaş Çayı ( Granikos Çayı) kaynağında kirletilerek yok ediliyor. Duyduk duymadık demeyin! Türkiye’nin çok önemli tarım havzalarından Biga’da tarım dünyanın en kirli sanayilerine kurban ediliyor. Duyduk duymadık demeyin! Biga’da tarım sektörü sorgulama yapacağına celladıyla birlikte festival düzenliyor.”