'DÜŞLERİMİZDEKİ TROİA'

747

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileri, 2018 Troya Yılı kapsamında ‘Düşlerimizdeki Troia’isimli sergiyi açtılar. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yapılan sergi açılışına, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Doç. Dr. İhsan Doğrusöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve ziyaretçiler katıldı. 2018 Troya yılına katkı sağlamak amacıyla Troya döneminde yaşayan kadınların kıyafetlerinden esinlenerek düzenlenen sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi.Sergi küratörü Dr. Öğretim Üyesi Aylin Özcan ve Öğretim Görevlisi Şule Günal ise, sergi de ana tema olarak Troya desenlerini kullandıklarını, bundan sonraki süreçte de Troya Müzesinin çalışmalarına ilham kaynağı olacağını dile getirdiler.Düşlerimizdeki Troia adlı sergi 9 Kasım tarihine kadar Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyaret edilebilecek. 

“Sergimizdeki amaç, Troya’ya özgü giyim tasarımlarının sunulması”

Serginin antik ve tarihsel geçmişe tanıklık ettiğini belirten Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Doç. Dr. İhsan Doğrusöz; “Troya Yılı etkinlikleri biliyorsunuz ocak ayı itibari ile Kültür Bakanlığı destekleri aynı zamanda üniversitemizin desteği ve üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi branşlarındaki akademisyen ve öğrencilerimizin katkıları ile bugüne kadar geldi. Gerek resim bölümü, seramik, gerekse Türk Sanatları diğer branşlarda yapılan birçok etkinlikte çok başarılı sanat eserleri bu bağlamda değerlendirildi, çok da verimli geçtiğine inanıyorum. Bugünki sergimizdeki amaç Troya Yılı etkinlikleri kapsamında, Troya’ya özgü giyim tasarımlarının sunulması. Bu açıdan öğrencilerimiz içinde farklı bir tema, farklı bir konu. Çanakkale’nin antik ve tarihsel geçmişine önemli bir katkı sağlayacak tasarımların bir sonraki kuşaklara da aktarılmasının önemli bir misyona sahip olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda hocalarımızı ve öğrencilerimizi de kutluyorum. Bu gibi çalışmaların sadece 2018 Troya Yılı çalışmaları kapsamında değil, tarihimizdeki diğer alanlarda kültürel mirasımızın canlandırılmasını, öncelik etmesini, aynı zamanda tasarıma da yeni örnekler kazandırması, günümüze çağımıza yaraşır yorumların desteklenerek ileriki kuşaklara aktarılmasını temenni ediyorum”ifadelerine yer verdi.
 
“Yaklaşık 75 Milyon’a mal olan Troya Müzesi, Çanakkale’ye hem ülkemize hayırlı olsun”
2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında birçok etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Değerli hocalarımız sevgili öğrenciler malumunuz 2018 Troya Yılı’nın en önemli projesi olan Kültür Turizm Bakanlığımız tarafından Tevfikiye Köyünde Ören yerine 500 metre mesafede 10 Ekim tarihinde yeni Troya Müzemiz açıldı. 2018 Troya yılının en önemli büyük projesi, Yaklaşık 75 Milyon’a mal olan bu eser hem Çanakkale’mize hem ülkemize hayırlı olsun. Gerçekten ülke turizmine de total olma anlamında da baktığımızda büyük bir katma değer sağlayacaktır. Türkiye’de 381 müze ve ören yeri var. 381 müze ve ören yerinin içerisinde şu anki istatistiki bilgileri irdelediğimiz zaman dördüncü antik şehir veya ziyaret edilen destinasyon. Böyle kıymetli bir eserin destinasyonunun Çanakkale’de olmasının da çok farklı bir yeri var. Dolayısıyla Troya Yılı olması münasebetiyle ilimizde hem Bakanlığımız hem Valiliğimiz ve Üniversitemiz işbirliği içerisinde birçok etkinlik gerçekleşiyor” dedi.
(Zeynep Kocaman)
Paylaş