Durmuş "Lojman hakkı hukuksuzca uygulanıyor"

1132
Tarım Orman İş Sendikası, Ankara`da savcılığa sendika avukatlarının lojman tahsisleri ve sosyal tesislerden personelin yararlanamamasına ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Çanakkale Orman Bölge İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen sendika üyeleri adına konuşan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, görev tahsisi lojman hakkı olan sendika üyesi ve saymanı Selim Avkıran`a tahsis edilen lojmanın bir başkası tarafından kullanıldığını dile getirerek, "Bu lojman Bölge Müdürü`nün akrabası ve sendika yandaşlığı üzerinden 7 yıldır hukuksuzca işgal edilmektedir" dedi.
"Bazı insanlar 8-10 yıl oturmaya devam ediyor"
Başkan Durmuş sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Özellikle Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde lojman yönetimi tamamen yasadışı uygulamaya konulmuştur. Lojman Yönetmeliğinde, hizmet tahsisi yani acilen en kısa sürede erişilecek insanların her meslek grubundan bir kişiye hizmet tahsisi lojman verilebilir. Ama bu iki olmaz. Sıra tahsisi de yasayla belirlenmiştir. Her emekçi 5 yıl lojman hakkından yararlanır. Boşalan lojmana puan sırası en yüksek olan yerleştirilir. Bir diğeri ise görev tahsisidir. Burada bu hukuksuzca uygulanıyor. Bazı insanlar 8-10 yıl oturmaya devam ediyor. Birçok emekçi, özellikle de son yıllarda ülkemizde yaşanan sıkıntılar ortadayken, kamu çalışanlarının, memurların durumu ortadayken birilerine lojman bahşediliyor. Ama hak edenlere lojman verilmiyor. Talebimiz uygun görülmemiştir deniyor."
"Profesyonel sendikacılar kurumun olanaklarından yararlanamaz"
Orman Genel Müdürlüğü önünde de taleplerini dile getirdiklerini belirten Durmuş, "Sözde iktidar yandaşı, yetkili sendikanın genel sekreteri 20 yıla yakın lojmanda oturuyor. Oysa profesyonel sendikacılar hiçbir şekilde kurumun olanaklarından yararlanamaz. Yasal engel var. O sendikanın üyesi engelli vatandaşlar talep ettiğinde uygun değildir diyor. Görev tahsisi lojman hakkı olan sayman arkadaşımıza talebi üzerine önce, uygun olmayan bir yer tahsis ediliyor. İtiraz edince başka bir yer ama kendisine tahsis edilen lojmanda hukuksuzca bir başkası oturuyor" dedi.
 
"Hukuksuzluk hat safhaya ulaştı"
Bizler bir çok konunun amirlerle diyalogla çözülmesinden yanayız. Bizler kavgadan yana değiliz. Çanakkale Orman Bölge Müdürü ile kendim görüştüm. `Bölge müdürüm bu sorunu çözün, bir hukuksuzluk var` dedim. `Çözeceğiz, ilgileneceğiz` dedi. İki hafta önce yüz yüze görüştük ama maalesef hukuksuzluk hat safhaya ulaştı. Bu haksızlığa karşı bugün Ankara`da savcılığa başvurarak avukatımız, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurumuzu yapacak. Biz emekten yanayız. Bu kurumlarda hakların adil olarak verilmesinden yanayız, eğer adaletsizlik varsa karşısında duracağız. Yetkililer lütfen yasayı uygulasınlar. Bıraksınlar yandaşları korumayı. Bunun bedeli ağır olur, hesabı sorulur. Biz uğradığımız haksızlık karşısında bugüne kadar susmadık. Bundan sonra da susmayacağız. Yargı sürecini takip edeceğiz, suçluların yargı önünde hesap vermesini sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.
"Çanakkale toprakları birilerine peşkeş çekiliyor"
Başkan Durmuş ayrıca ormanlık alanlara dair ise, "Özellikle son yıllarda orman alanlarına yapılan saldırılar katlanarak artmaktadır. Çok uluslu şirketler ham madde bulmakta zorluk çekiyor. Özelikle Avrupa kendi ormanlarını korurken, Türkiye`de çok uluslu şirketler bir yağma operasyonu başlatmış durumda. Son yıllarda Çanakkale toprakları birilerine peşkeş çekiliyor. Özellikle çok uluslu şirketlere verilen maden izinleri bu ülke halkının ve özellikle Çanakkale halkının dirençli mücadelesi sonucu geri püskürtüldü. Birileri hala o hayalinden vazgeçmedi. Bir ay önce Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale`ye gelerek bu topraklarda yeraltında 80-100 milyar dolarlık bir rezervin olduğunu ve bunu açığa çıkaracaklarını müjdeledi" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş