"Dünyayı itaat edenler değil, "hayır' diyenler değiştirir..."

450

 CHP’nin etkili isimlerinden Yalova Milletvekili Muharrem İnce, önceki gün Çanakkale’deydi. CHP’li İnce, ilk olarak Biga Belediye tarafından tamamlanmasının ardından hizmete giren Avcılar Köprüsü’nün açılışına katıldı. Buradaki törene CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş ile çok sayıda yurttaş katıldı. çevre ilçe ve köylerden gelen CHP’liler ile vatandaşların da ilgi gösterdiği açılışın ardından İnce, Çanakkale’ye hareket etti. Çanakkale’de Demircioğlu Caddesi üzerinde esnafı ziyaret eden İnce, kentte esnafın sorunlarını dinleyerek, “Neden Hayır” denilmesini gerektiğini anlattı. Çanakkale’de CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, CHP İl Başkanı Nejat Önder, Merkez İlçe Başkanı Opr. Dr. Celal Karakaş ile ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, yönetimleri, kadın ve gençlik kolları ile CHP’liler ve CHP dışından ‘hayır’ diyen yurttaşlar katıldı. Mitingde Vatan Partisi ve Saadet Partisi il başkanları da İnce’nin arkasında, kürsüdeki yerlerini aldılar. Nejat Önder’in açılış konuşmasını yaptığı mitingde İnce, “Başbakan Binali Yıldırım `Başbakanlığım feda olsun. Bin Ali feda olsun` diyor. Sen kim oluyorsun da Başbakanlığı feda ediyorsun? `Dolar yükseliyor` diyorlar. `Dolsa ne olur dolmasa ne olur` diyor. `Ne düşünüyorsun?` diyorlar. `İtaat et rahat et` diyor. Sayın Yıldırım, dünyayı itaat edenler değil, `Hayır` diyenler değiştirir. `Çanakkale geçilmez` diyorlar, `Bakın geçtik` diyor. Onu da yanlış anlamış. `Çanakkale geçilmez` diye sana demediler Yıldırım. İngilizler`e, İtalyanlar`a dediler. Çanakkale’den bir ülkeye de teşekkür etmem lazım. Azerbaycan. Dostumuz Azerbaycan. Kurtuluş Savaşında yanı başımızdasın, ne zaman başımız derde düşse yanı başımızdasın. Bize geleceğimizi gösterdin. Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı karısını atıyor. Bunu yaz buraya. Bu böyle devam ederse, evet çıkarsa işte bu olacak. Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı olan hanımefendiyi ilk kutlayan kim? Damat. Türkiye’nin Enerji Bakanı. O da her halde şöyle düşünüyor, yenge olduğuna göre, damada da gelecektir, komşuda pişer bize de düşer diye düşünüyor” dedi. 

 
“650 değil, 300 vekil yeter Türkiye’ye”
CHP Yalova Milletvekili Muharrem Erkek, “Bu Anayasa paketinin ikinci maddesi milletvekili sayısını 600’e çıkarıyor. ABD’nin nüfusu 300 milyon. Rusya’nın nüfusu 150 milyon. ABD’de milletvekili sayısı 435. Yani Türkiye’nin üç buçuk katı büyüklüğünde bir devlet, milletvekili sayısı 435. Türkiye 80 milyon. 550 yetmez, 600 yapalım diyorlar. Bu esasında 600 değil, 650. Çünkü bu yeni sistemde bakanlar da dışarıdan olacak, milletvekillerinden olmayacak, 30 tane onlar. 20 tane de yardımcı gelecek, etti mi sana 650. Yani Amerika 300 milyon, 435 kişi, Türkiye 80 milyon, 650 kişi. Bu fakir fukara millete yazık değil mi? Bu fakir fukara millet bize bu ülkenin en yüksek maşalarından birini veriyor. 650 değil, ben yetkili olsam 300 milletvekili yeter Türkiye’ye” ifadelerini kullandı. 
 
“Bizim tarihimizde birinci adamlar değil ikinci adamlar da vardır”
“Evet verecek olanlara sesleniyorum” diyen CHP’li İnce, “Yapmayın, bu toprağın fakir fukara insanına kıymayın. Bu topraklarda bağımsız Türk devleti Anafartalar’dan, Conkbayırı’ndan başladı. Büyük bir mücadele sonunda buraya geldik, kıymayın buna efendiler diyorum. Bunlar gerçekten bizim tarihimizi bilmiyorlar. Osmanlının torunuyuz diyorlar. Rahmetli Erbakan Hoca bunlara, dersten kaytaranlardı derdi. Bizim tarihimizde hakanlar, padişahlar var. Bilge Kağan, Kanuni Sulan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Alparslan bizim tarihimizdir. Mustafa Kemal Atatürk bizim tarihimizdir. Bilge Kağan varsa, yanında veziri Tonyukuk vardır. Alparslan varsa, yanında ikinci adam Nizamülmülk vardır. Sokullu sülalesi, Çandarlılılar vardır. Mustafa Kemal Paşa varsa, hemen yanında İsmet Paşa, Fevzi Paşa vardır. Yani bizim tarihimizde birinci adamlar olduğu gibi, ikinci adamlar da vardır. Şimdi bin iki bin yıllık tarihimizi bir kalemde sileceğiz, başbakan olmayacak, bir kişiye yetkileri vereceğiz. Padişah bu kadar yetkili değildi. Padişah kadı atayamazdı. Yani o zamanın hakimleri. Hakimleri padişah atayamazdı. Hakimleri şeyhülislam atardı. Padişaha verilmeyen bir yetkiyi istiyorlar bizden. Onun için hayır diyoruz” ifadelerine yer verdi. 
 
“Biz bu ülkeyi sokakta bulmadık”
CHP’li İnce, konuşmasında; “Bu topraklarda evetçiler vardı, hayırcılar vardı. Bu topraklar Yunan işgaline uğradığında evet, buyurun hoş geldiniz diyenler olmadı mı? Oldu. Ey asil İngilizler, Yunanlar çiğneyeceğine, gelin asil çizmelerinizle siz çiğneyin diyenler olmadı mı? Oldu. Bu topraklarda hainler olmadı mı? Bu topraklarda Kuvvayi Milliye’ye katılmak günahtır, Yunan ordusuna kurşun sıkmak günahtır diye fetva veren müftüler, şeyhülislamlar olmadı mı? Oldu. Ama bu topraklarda bir de işgalcilere dur diyen vardı. Tıpkı karşıda yazdığı gibi, ‘Dur yolcu! Bilmeden basıp geçtiğin bu toprak bir neslin battığı yerdir2 diyenler de oldu. Bu topraklarda ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ diyen Mustafa Kemal Paşa da vardı. Dadaloğlu vardı, Pir Sultan Abdal vardı boyun eğmeyen, Köroğlu vardı, Bolu Beyi’nin dizginleyemediği, Mustafa Kemal Paşa vardı, Halide Edip vardı işgalcilere dur diyen. Onun için biz bu ülkeyi sokakta bulmadık.  Diyorlar ki, partili Cumhurbaşkanı olacak. Yani bir insan hem futbol federasyonu başkanı, hem milli hakem komitesi başkanı, hem takım kaptanı, hem kaleci, hem orta hakem, hem yan hakem, hepsi birden olabilir mi? Olursa buradan adalet çıkar mı? Memleket yangın yeri. Her gün çocuklarımız şehit oluyor. Turist sayısı 2016’da 11 milyon azalmış. Trakya’nın iki katı büyüklüğünde tarımsal alan artık ekilemiyor. Gençlerimiz işsiz. Yıllarca soruları çalınmış. Her dört gençten biri işsiz. Böyle bir durumda bu Anayasa bizim neyimize yarayacak, hangi sorunumuzu çözecek. Hangi madde hangi sorunumuzu çözecek dediğimizde, cevap yok. Ne yapacağız biliyor musunuz? Şu anda 80 kişi hayır propagandası yaptığı için gözaltında. Evet demek serbest, hayır demek yasak. Ne yapacağız? Korkmayacağız. Ucunda ölüm de olsa korkmayacağız” ifadelerini kullandı.
 
2010 referandumundan örnek verdi
“2010’da bir referandum daha yaşadık” diyen İnce, konuşmasında ayrıca; “O zaman ne diyordu? Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü diyorlardı. Bize darbeciler diyorlardı. Özgürleşecektik değil mi? Yargı bağımsız olacaktı değil mi? Ne oldu? Yargıyı FETÖ’ye 2010’da teslim etmediler mi? Onlar da sonra bunlara darbe yaptı. O zamanlar insanlara kumpas kurdular. Ergenekon’dan, Balyoz’dan içeri attılar, şimdi o savcı ve hakimlerin yarısı kaçak, yarısı tutuklu. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Daha hesap görüldü mü? Hayır. FETÖ’cülerin ortakları var. Onları besleyenler, onlara arsa verenler, onlara üniversite kuranlar, onları vali, general yapanlar, onlar hapislere girecek de siz girmeyecek misiniz? Yok ya. Gariban öğretmen bank Asya’da hesabı var diye meslekten atacaksın, ama Bank Asya’nın kurdelesini sen keseceksin. Öyle yağma yok. O hesabı göreceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın. Şimdi bana soracaksınız, Ankara’dan geldin, nedir durum diye. Bir karamsarlık yok. Evet çıkar diye bir karamsarlık yok. İki, kesin hayır çıkacak deyip, rehavet yok. Yani ne karamsar olacaksınız, ne de rehavete kapılacaksınız. Şunu söyleyeyim, çok büyük bir telaş içerisindeler. Ama kimseyi incitmeyin. Evet diyenler terörist değildir. Hayır diyenler terörist değildir. Evet diyenler de, hayır diyenler de bu memleketin evladıdır. Biz evet diyenlerin yanlış dediğini anlatmalıyız. Bunlar sürekli kandırılıyorlar. FETÖ kandırmış, Barzani kandırmış, Kaddafi kandırmış. Seni ilkokul mezunu FETÖ kandırdıysa, Obama sana kim bilir neler yapmıştır. Bu kandırılmışlardan hep birlikte kurtulacağız” dedi.     (Atakan Alkış)
Paylaş