havadurum

Dünyanın dört bir yanından belgeleri bir araya topladı

658
Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanlığı tarafından restorasyon ve teşhir-tanzimi tamamlanarak ziyarete açıldı. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında açılışı gerçekleştirilen ve içinde birçok belge, kitap ve arşiv Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Çanakkale Savaşları`nı araştırmak isteyen araştırmacılar ve vatandaş için eşsiz bir nokta haline gelmesi bekleniyor. Çanakkale Savaşları ile ilgili 16 farklı ülkeden belgeyi bir çatı altında toplayarak açılan, araştırma merkezinde ABD, Danimarka, İsveç, Belçika, İsviçre, Hollanda gibi Çanakkale Savaşı`na katılmamış ülkelerde yayınlanan kitaplardan, savaşın tarafı olmuş Newfoundland (Kanada), Malta, Hindistan, Cezayir gibi ülkelerden 1915 tarihinden itibaren 16 farklı dilde yayınlanmış 4541 kitap, 1000 aşkın süreli yayın bulunuyor. Araştırma merkezi açılış programına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, Ak Parti İl Başkanı Naim Makas, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım da katıldı.
"Binaların ruhu var"
Burada konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, araştırma merkezinin tarihi önemine değinerek, "Bugün tarihi bir mekanı ayağa kaldırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki hem şehirlerin hem de binaların ruhları vardır. Çanakkale gibi ruhu olan bir şehirde, ruhu olan bir binayı halkın kullanımına açmaktan memnuniyet duyuyoruz" ifadelerine yer verdi. Tarihi Alan Başkanlığınca restorasyon edilen binanın uzun araştırmaların ardından Çanakkale belge ve dökümanlar sayesinde müze haline geldiğini vurgulayan Kaşdemir, "Burada çok özel kitaplar, çok özel koleksiyonlar ve özel belgeler olacak. Müze, kütüphane ve araştırma merkezi oluşturduk. Çok özel haritalar, çok özel koleksiyonlar var. Bütün kitapları dijital ortama aktardıktan sonra burası araştırmacıların keyifle gelebilecekleri bir ortam oluşturuldu. Merkezimiz, çok özel arşivlerin sergilendiği bir alan haline geldi" sözlerine yer verdi.
"Bugün kültür kenti olmanın en kıymetli adımını atıyoruz"
Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise Çanakkale`nn önemine değinerek, "Çanakkale`miz Anadolu`muzun birçok ilinden kendine has değerleri ile ayrılan bambaşka bir kent. Çanakkale`mizin her türlü alanda iddiası var. Bu bizim için çok büyük bir sorumluluk. Ancak, özellikle köprü sonrası, altyapıların büyük oranda çözülmesi sonrası, bölgemizin bir kültür kenti olabilmesi için yoğun mesai harcıyoruz" dedi. Çanakkale`nin kültür kenti olması için çalıştıklarını dile getiren Turan, "İstiyorum ki tüm yerel dinamikler, STK`lar, partiler, belediyeler bu konuya omuz versinler. Troya Müzesi için ulaşımda sıkıntı yaşayanlar olabilir. Belediyelerimiz araç kaldırsınlar. Partilerimiz götürsünler. Bakanlığımız işini fazlasıyla yaptı. Bundan sonra emanet Çanakkale`de. Mesele, Çanakkale`mizin emanetine omuz vermek istiyoruz. Kültür kenti olacaksak, bu fırsatı tüm kurumların değerlendirmesi lazım" ifadelerine yer verdi.
"Araştırma merkezimiz için her türlü adımı attık"
Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi`nin açılışında, sizlerle birlikte bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Çanakkale kara ve deniz savaşlarının en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, araştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir merkez kurulması gerektiğine karar verdik" sözlerine yer verdi. Hemen harekete geçtiklerini dile getiren Bakan Ersoy, "Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı`mız 1800`lü yıllarda yapılan önce konak, sonrasında ise sıhhiye binası olarak kullanılan binanın, bu şekilde değerlendirebileceği görüşünü bize bildirdi. Vakit kaybetmeden restorasyon başladık. Binanın restorasyonunun tamamlanmasının ardından, belge ve dökümanlar temin edilerek, merkeze nakledildi. Her türlü adımı attık" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş