havadurum

Dünyadaki en hızlı aşılama gerçekleşti

818
Çanakkale Tabip Odası Şube Başkanı Güleda Erensoy, aşı çalışmalarını ve pandemi vakalarının son durumunu gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardı. Aşılama çalışmalarının Çanakkale`de olumlu gittiğini belirten Erensoy, dünyadaki en hızlı aşılama çalışmasının gerçekleştiğini söyledi. Bunun başka örneğinin olmadığını belirten Erensoy, aşılama çalışmasını Bakanlık başlatsa da en büyük sebebin ise sağlık çalışanlarının fedakarca çalışması olduğunun altını çizdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 98`inin aşılandığını ifade eden Erensoy, gebelik planı kuran ya da gebe olan... gibi sebepler dışında aşılamaya direnç gösteren olmadığını belirtti. Sağlık çalışanları dışında aşılama oranının bu kadar yüksek olmadığına dikkat çeken Erensoy, bunun en büyük sebebinin ise devletin pandemi sürecinde şeffaf davranmaması olduğunu söyledi. Çin`den gelen aşının geleneksel yöntemler kullanılarak ortaya çıktığını belirten Erensoy, bulaşı engellemesinin çok iyi olmasa da ağır hastalık geçirme riskinin büyük oranda azalttığını söyledi. Aşının etkinliği için ikinci dozun yapılmasının şart olduğunu dile getiren Erensoy; "Bu süre içerisinde toplumun en az yüzde 70`ini aşılamanız lazım. Hem de ikinci dozların aynı performansla yamanız gerekiyor" dedi. Şu anda devlet hastanesinden servis covid nöbetlerinin kaldırıldığını belirten Erensoy; "Şu anda covid sayısı çok düşük. Ocak ayı içerisinde son iki haftada çok çok iyiyiz" dedi. 
 
"Dünyadaki en hızlı aşılama yapıldı"
Aşılamanın Çanakkale`de çok olumlu gittiğini belirten Erensoy; "Sağlık çalışanlarında dünyadaki en hızlı aşılamalardan biri oldu. Dünyada bu kadar hızlı aşılama örneği yok. Bunu Sağlık Bakanlığı yapıyor ama aslında sağlık çalışanlarının ne kadar fedakarca çalıştıklarının bir göstergesidir. Gerçekten pandemi başladığı günden bu yana sağlık çalışanları büyük bir özveri ve fedakarlıkla çalıştılar. Sağlık çalışanlarında aşıya hiç direnç olmadı. Gebelik planı yapan, gebe olan... gibi küçük bir kısım aşı olmadı ama bu küçük bir dilim" dedi. 
 
"Genel aşılama sağlık çalışanları kadar yüksek oranda değil"
Genel aşılama oranının sağlık çalışanları kadar yüksek olmadığının altını çizen Erensoy; "Türkiye`de genel olarak aşılama oranının sağlık çalışanları kadar yüksek olmadığını biliyoruz. Sağlık çalışanlarında aşılama oranı çok yüksek ancak sağlık çalışanlarının dışında olanlarda ise bu kadar yüksek değil. Bunun nedeni de sağlıkçılar aşının kendilerine sağlayacağı faydanın çok farkında, fakat halka bu kadar iyi anlatılamamış olabilir. Bunun haklı sebepleri var. Devlet hiçbir şekilde şeffaf davranmadı. Bu yüzden de konuyla ilgili devlete güven çok azaldı. Ortada birkaç aşı var devlete olan güvensizlik nedeni ile devletin getirdiği aşıya da güvensizlik var. Birçok konuda devleti eleştiren insanların kendi hayatlarını ilgilendiren bir konuda aşıya güvenerek kendilerini teslim etmeleri zor oluyor. Aşı ile ilgili bir sıkıntıda bu. Ancak sağlık çalışanlarında bu olmadı" dedi. 
 
"Aşı, ağır hastalık geçirme riskini büyük oranda azaltıyor"
Sağlık çalışanlarının aşının tarihini bilmesinin önemine değinen Erensoy; "Sağlıkçılar genel olarak aşıların tıp tarihindeki önemini biliyor. Çin`den gelen aşının çok geleneksel bir yöntemle yapıldığını biliyor. Dolayısı ile aşı olamamaktansa, her konuda aşı olmanın avantajlarının farkında. Şu an Çin`den gelen aşının şöyle bir dezanvantajı var, `bulaşı engellemesi o adar iyi değil ama ağır hastalık geçirme riskini çok yüksek oranda azaltıyor`. Bu çok önemli bir kazanım. Hastalığa yakalanabilirsiniz ama yoğun bakıma yatacak kadar hastalanamayacaksınız demek. Aşının etkinliği için ikinci dozun yapılması şart. Bununda yaklaşık iki hafta, bir aylık bir süreç içerisinde yapılması gerekiyor. Dolayısı ile şu anki performansın tekrarlanması çok çok önemli. Bu süre içerisinde toplumun en az yüzde 70`ini aşılamanız lazım. Hem de ikinci dozların aynı performansla yamanız gerekiyor" dedi. 
 
"Devlet hastanesinden servis covid nöbetlerini kaldırdık"
Çanakkale`de covid vakalarının azaldığını ve hastane covid nöbetlerinin kaldırıldığını belirten Erensoy; "Biz, şu anda devlet hastanesinden servis covid nöbetlerini kaldırdık. Vakalar bir ara sıfırlanmıştı, şu anda ise sayı çok düşük. Şu an sadece covid acil nöbetimiz devam ediyor. Son dönemde, Ocak ayı içerisinde son iki haftada çok çok iyiyiz. Avrupa da yeni bir suş`dan bahsediliyor. Önümüzdeki aylarda bu yeni suş`un getirileri ne olur bunun bir belirsizliği ve kafa karışıklığı var. Hala belirsizlik ve korku girdabından henüz kurtulamadık" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş