havadurum

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İkramiye Ne Kadar Alacak? Dul ve Yetim Maaşı Alanlara İkramiye Verilecek Mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye ödeneceğini açıkladı. Peki, dul ve yetim aylığı alanlar bu ikramiyeden faydalanabilecek mi? Dul ve yetim aylığı alanlar ikramiye ne kadar alacak? İşte, dul ve yetim maaşı alanlara ikramiye ile ilgili merak edilenler…

2233

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ekim’de gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından emeklilere müjdeyi verdi. Çalışmayan emeklilere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda 5 bin TL ikramiye ödeneceğini açıkladı. Peki, dul ve yetim aylığı alanlar da bu ikramiyeden faydalanabilecek mi? Dul ve yetim aylığı alanlar ikramiye ne kadar alacak? İşte, merak edilen soruların yanıtları…

Dul ve Yetim Aylığı Nedir?

Dul ve yetim aylığı, vefat eden sigortalının yerine emekli aylığı alan kişilere verilen bir gelirdir. Dul ve yetim aylığı alanların sayısı 2021 yılı sonu itibarıyla 3 milyon 600 bin civarındadır. Dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için vefat eden sigortalının emekli olması veya emekli olmaya hak kazanmış olması gerekir. Dul ve yetim aylığı alanların maaşları, vefat eden sigortalının aldığı veya alacağı maaşın belli bir oranına göre belirlenir.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İkramiyeden Faydalanabilecek Mi?

Emekli ikramiyesinden dul ve yetim aylığı alanlar da yararlanabilecek. Dul ve yetim aylıkları, vefat eden sigortalının yerine emekli aylığı alan kişilere verilen gelirlerdir. Bu gelirler, sigortalının eşine %50, çocuğu yoksa eşine %75, çocuğuna ise %25 oranında bağlanır. Bu oranlara göre dul ve yetim aylığı alanlar da ikramiyeden pay alacak.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlara İkramiye Verilecek Mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Ekim tarihinde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ikramiye ödeneceğini duyurdu. Bu açıklama sonrasında dul ve yetim aylığı alanların da bu ikramiyeden faydalanıp faydalanamayacağı merak konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dul ve yetim aylığı alanların da ikramiyeden hisse oranlarına göre yararlanabileceğini söyledi. Buna göre dul olup çocuğu olmayanlar yüzde 75, dul olup çocuğu olanlar yüzde 50, yetimler ise yüzde 25 oranında ikramiye alacak.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İkramiye Ne Kadar Alacak?

Dul ve yetim aylığı alanların ikramiye tutarları, vefat eden sigortalının eşi ve çocuklarının durumuna göre değişiklik gösterecek. Buna göre:

Dul olup çocuğu olmayanlar: Bu kişiler vefat eden sigortalının maaşının yüzde 75’ini alır. Dolayısıyla bu kişilerin alacağı ikramiye tutarı da 5 bin TL’nin yüzde 75’i olan 3.750 TL olacak.

Dul olup çocuğu olanlar: Bu kişiler vefat eden sigortalının maaşının yüzde 50’sini alır. Dolayısıyla bu kişilerin alacağı ikramiye tutarı da 5 bin TL’nin yüzde 50’si olan 2.500 TL olacak.

Yetimler: Bu kişiler vefat eden sigortalının maaşının yüzde 25’ini alır. Dolayısıyla bu kişilerin alacağı ikramiye tutarı da 5 bin TL’nin yüzde 25’i olan 1.250 TL olacak.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar İkramiye Ne Zaman Alacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli ikramiyesinin kasım ayının ilk yarısında ödeneceğini söyledi. Bu tarihin netleşmesi için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayımlanması bekleniyor. Dul ve yetim aylığı alanlar da emekli ikramiyesini aynı tarihte alacak. Emekli ikramiyelerinin banka hesaplarına veya PTT şubelerine yatırılması planlanıyor.

(Saim Tunçman)

Paylaş