havadurum

Dua Çiçeği Bakımı: İşte Kalatya Bakımının Püf Noktaları!

Kalatya bitkisi, dua çiçeği olarak da bilinen, tropikal bir bitkidir. Yaprakları geceleri kıvrılarak dua eden eller gibi görünür. İç mekanda yetiştirilmesi oldukça kolay olan bu bitki, nemli, sıcak ve hafif esintili ortamları sever. Ayrıca değişik renk ve desenlere sahip yaprakları ile iç mekan dekorasyonunda da tercih edilir.

905

Dua çiçeği, evinizde yetiştirebileceğiniz en güzel ve en kolay bitkilerden biridir. Peki, dua çiçeği nasıl bakılır? Bu yazıda, dua çiçeği bakımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız. Dua çiçeği çeşitleri, çoğaltılması, sulanması, gübrelenmesi, budanması ve hastalıkları hakkında detaylı bilgiler veriyoruz. Ayrıca, dua çiçeği ile ilgili en güncel haberleri de paylaşıyoruz. Dua çiçeği bakımı ile ilgili püf noktalarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Dua Çiçeği Nedir?

Dua çiçeği, Marantaceae familyasının Maranta cinsinden bir türdür. Çoğunlukla Calathea (Kalatya) olarak da bilinir. Ancak bilimsel açıdan Maranta olarak ifade edilen bu bitki ismini İtalyan botanikçi Bartolomeo Maranta’dan almaktadır1. Dua çiçeği ismini ise yaşadığı fiziksel değişimden alır. Gündüzleri düz, geceleri ise dua eden eller gibi kıvrık duran yaprakları ile meşhurdur2.

Dua çiçeği, anavatanı Güney Amerika olan bir bitkidir. Brezilya başta olmak üzere tropikal ormanlarda yetişir3. İç mekanda yetiştirilmesi oldukça kolay olan bu bitki, nemli, sıcak ve hafif esintili ortamlardan hoşlanır4. Kendine özgü desenleri bulunan yaprakları ile iç mekan dekorasyonunda önemli bir yere sahip olan dua çiçeği, koyu yeşil ve kadifemsi yapraklara sahiptir. İç mekanda 30 cm yüksekliğe ulaşabilir.

Dua çiçeği, normalde ilkbaharda çiçek açsa da iç mekanda bakıldığında çiçek açmayabilir6. Bitkinin büyüme dönemi ise ilkbaharın başlarından sonbahara kadar olan süreçtir. Dua çiçeği, iç mekan bitkileri arasında en popüler bitkilerden biridir. Bitkinin ihtiyaçlarını bildiğinizde bu bitkiye evinizde kolayca bakabilirsiniz.

Dua Çiçeği Nasıl Bakılır?

Dua çiçeği, nemli, sıcak ve hafif esintili yerlerde uygun gübreyle harika bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Dua çiçeği toprağının drenajının kötü olması bitkinin köklerinde çürümeye ve hatta bitkinin ölmesine neden olabilir8. Çok fazla güneşe maruz kalan bitkilerin yapraklarında ise kahverengi lekeler meydana gelebilir. İç mekanda dua çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

  • Işık İsteği

    Dua çiçeği, az ışıkta yetiştirilebilen bir bitki olmakla birlikte doğrudan güneş ışığı almayan ortamlar da bitki için uygundur. Bitkinin üzerine doğrudan güneş ışığı gelmesi halinde rengi solabileceği ve yaprakları yanabileceği için doğrudan güneş ışığı almayan bir yer seçmeniz önemlidir. Dua çiçeği doğrudan güneş ışığı almadığı aydınlık bir ortamda çok daha canlı renkte yapraklara sahip olacaktır.
  • Toprak İsteği

    Dua çiçeğinin toprağı besin ve organik madde bakımından zengin ve drenajı iyi bir toprak olmalıdır. Saksı toprağı olarak satılan karışımlar genelde dua çiçeği için yeterli olsa da toprağın drenajını arttırmak için torf ve perlit gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Ayrıca toprak pH’ının asidik olmasına dikkat etmelisiniz. Toprağın drenajını arttırmak için saksının dibine çakıl ekleyebilir ve saksıda yeterince drenaj deliği yoksa delik açabilirsiniz.
  • Sulama

    Dua çiçeği, nemli toprakları seven bir bitkidir. Ancak toprağın ıslak olması bitkinin zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden ölçülü sulama yapmak çok önemlidir. Dua çiçeğini sulamadan önce toprağın nemini kontrol etmek gerekir. Toprak kurumuşsa bitkiyi sulamak gerekir. Ancak toprak nemliyse sulamak bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Dua çiçeğini sularken sprey şişe kullanmak bitkinin yapraklarının da nemlenmesini sağlar. Dua çiçeğini yazın haftada 2-3 kez, kışın ise haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır.
  • Gübreleme

    Dua çiçeği, büyüme döneminde gübrelemeye ihtiyaç duyar. Bitkinin yapraklarının renkli ve canlı kalması için gübreleme yapmak gerekir. Dua çiçeği için sıvı formda, yapraklı bitkiler için uygun olan gübreler kullanılabilir. Gübreleme işlemi ilkbahardan sonbahara kadar olan dönemde ayda bir kez yapılmalıdır. Kışın ise bitkinin dinlenme döneminde gübreleme yapmaya gerek yoktur.
  • Budama

    Dua çiçeği, budama işlemine pek ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Ancak bitkinin sağlıklı kalması için kuruyan, sararan veya hastalanan yaprakları temizlemek gerekir. Budama işlemi için keskin ve temiz bir makas kullanmak ve yaprakları kökten kesmek gerekir.
(HABER MERKEZİ)
Paylaş