Çanakkale turizmi için büyük potansiyel oluşturması beklenen Küçükkuyu-Midilli Adası feribot seferleri için Gümrük Kapısı kuruldu. Ayvacık (Küçükkuyu)’dan yapılacak seferler düzenlenen törenle başladı. Midilli Adası`nın Petra kentine başlayacak seferler için beldede düzenlenen törene, Vali Orhan Tavlı, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Erkan Aygören ile Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Yunanistan’ın Midilli Adası Belediye Başkanı Spirnos Galinos ve çok sayıda davetli katıldı. AKP Milletvekili Turan ve Vali Tavlı tarafından yapılan konuşmalarda seferlerin turizm potansiyeline yapacağı katkı ve Yunanistan ile kurulan dostluk ilişkilerine vurgu yapıldı. Milletvekili Turan, seferler ile Ege’nin barış denizi olmasını ve ekonomiye büyük katkı sunmasını ümit ettiklerini belirtti. Milletvekili Turan; “Buradan bu gemilere binen arkadaşlarımız direk Petra’ya gidecekler. Çok daha rahat ulaşımla, çok daha kısa sürede turizm potansiyelini yukarıya çekeceğini düşünüyoruz” dedi. Türkiye’de herhangi bir ekonomik kriz olmadığını dile getiren Milletvekili Turan, yapılan yatırımları sıralayarak; “Kriz olsa bunlar olur mu?” dedi. Çanakkale’nin kendisi dahi 81 vilayete katkı sunan bir il olduğunu ifade den Vali Tavlı ise konuşmasında; “Midilliye ‘de dostluk ve bereket taşıyacak olan bu kapının uzun yıllar dostluk ve ehemmiyet içerisinde destek vermesini temenni ediyorum” dedi.
“Çanakkale başlı başına bir marka kent”
Çanakkale’nin tarihinden, doğasına bir marka kent olduğunu ifade eden Milletvekili Turan; “Çanakkale bir marka kent. Bazı iller var. Bu illerin tek bir başlığı var. Ama Çanakkale’den tarihi alın turizm var. Turizmi alın, orman var. Ormanı alın sanayi var. Her alanda özelliği olan çok başlıklı bir kentten bahsediyoruz. Son dönemde bu marka kentin alt markalarını üretmeye başladık. Troya’sı, köprüsü, tarım OSB’si derken, şimdide Ege’ye, Yunanistan’a ayrı bir kapı açıyoruz. Bu gümrük kapısı ile beraber adeta Ege’nin bir gerginlik ve kavga bölgesi olmasını geride bırakıp, barış denizi olmasını, bir ekonomik gelişim modeli ortaya koymasını, aynı şekilde bu insanların hem Midilli, hem Küçükuyu’daki esnafına, otelcisine katkı sağlamasını ümit ediyoruz. Biz, iş yapıyoruz. Biz, laf üretenlerden değil, iş yapanlardan olmayı tercih ediyoruz. Gümrük Kapısı Küçükkuyu’nun marka değerini bir lig daha atlatacak. Artık, Ayvalığa gidip oradan daha meşakkatli yolcuklarla Midilliye geçilmeyecek. Midilli’den Ayvalık hattına baktığımızda Midilli tarafından Petra’ya gidiş bir problem. Ama buradan bu gemilere binen arkadaşlarımız direk Petra’ya gidecekler. Çok daha rahat ulaşımla, çok daha kısa sürede turizm potansiyelini yukarıya çekeceğini düşünüyoruz” dedi.
“Turizmi ayağa kaldıracak, çevre köylerin imarını sağlayacak”
‘Kriz var’ söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, yapılan yatırımları sıralayan Turan; “Bu ülkede kriz falan yok. Buraya gelirken sabah çıktım onurla gururla Çanakkale Devlet Hastanesi’nin ziyaretine gittim. Devam ettik Troya’ya uğradık. Biliyorsunuz Troya 2018, Küçükkuyu içinde Midilli için de kıymetli. Buralarda turizmi ayağa kaldıracak, çevre köylerin imarını sağlayacak çok özel bir proje. Devam ettik tünellerimize geldik. Aracımız ile tünelin son noktasına kadar gittik. Bin 700 metrelik tünelimizin bin 500’ü bitti. 200 metremiz kaldı. İnşallah bu yaz sonunda güneşin karşılıklı görünmesini beraber sağlayacağız. Küçükkuyu’muzun 1 saat süren rampa sıkıntısını tünellerle, duble yol gibi altından geçeceğiz. 5 dakikada o rampa geçilmiş olacak. Kriz olsa bunlar olur mu?” dedi.
“İş adamlarına gelin diyoruz”
Yunanistanlı iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağıran Turan; “Aynı anda 4 tane limana başlıyoruz. Bir Ayvacık Kurivazör Limanı, iki Gelibolu Feribot İskelesi, üç Lapseki Yat Limanı ve burası. Kriz diyenler seçime bağlı olarak artan dövizden dolayı laf etmeye çalışıyorlar. Bu iyi bir niyet değil. Sayın Midilli Belediye Başkanımız. Ülkemizde kriz yok. Borcumuz aşağı iniyor. Yatırımlar devam ediyor. Lütfen, iş adamlarına gelin diyoruz. Kriz var dersek kimse bu ülkede yatırım yapmaz. Herkes hakkını hukukunu iyi bilecek. Biz, Çanakkale’mizin marka değerini arttırmak için çok çalışacağız” dedi.
“Büyük projeler kısa zamanda hayata geçiyor”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise şu ana kadar söylenen projelerin tek tek yerine getirildiğini belirterek; “1915 Çanakkale Köprüsü denmişti. 18 Mart 2017’de temeli atıldı. Gelibolu’da Feribot İskelelerinde kuyruk var, Gelibolu’nun modern bir feribot iskelesine ihtiyacı var denildi. Önümüzdeki hafta Gelibolu’da yeni feribot iskelesinin temelini atıyoruz. ‘Tarım şehri Çanakkale’ dendi. ‘Gıda Sanayi Organize Bölgesine ihtiyaç var’ denildi. 2017 yılında programa girdi, alt yapı çalışmaları devam ediyor. İnşallah 2018 yılında hizmete açılacak. Ayvacık’a bir sınır kapısı denmişti. Bugün de hep birlikte Ayvacık’ta hudut kapısını açıyoruz. Çanakkale’miz anlamlı bir şehir. Şehitler ve gaziler diyarı. 18 Mart törenlerinde hep birlikte görüyoruz. Muharip Gazilerimiz törenlere anlı ve şanı bir şekilde katılmakta. Şeref vermekteler. Biz de Çanakkale’mizde Gazi Konuk Evi’ne başladık. Yaklaşık 20 milyonluk bir yatırım. 1915 Çanakkale Köprümüz 10 Milyarlık bir yatırım. Ezine OSB, Gelibolu Feribot İskelesi 40 Milyona yakın bir yatırım. Büyük projeler kısa zamanda hayata geçiyor. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
“Sadece Çanakkale’ye değil, Midilli’ye de bereket taşıyacak”
Çanakkale’nin kendisi dahil 81 vilayete hizmet ettiğini dile getiren Vali Tavlı; “Bu yapılan işlerin hepsi Çanakkale için. Çanakkale’nin bizim nezdimizde anlamı farklı. Çanakkale, kendisi dahil 81 vilayete hizmet eden bir vilayet. Ülkemizin nadide köşesi Çanakkale’miz için, hem bir ticaret koridoru, hem de komşularımız ile münasebetlerimizi daha da arttıracak, dostluğumuzu daha da pekiştirecek olan bu kapının hayırlı ve uğurlu olmasını, bölgemize bol kazanç getirmesini temenni ediyorum. Sadece Küçükkuyu ve Çanakkale’ye değil, Midilliye ’de dostluk ve bereket taşıyacak olan bu kapının uzun yıllar dostluk ve ehemmiyet içerisinde destek vermesini temenni ediyorum” dedi.
“Türkiye yakın komşularına zenginliğini taşımakta”
2018 yılının Troya Yılı ile birlikte turizmde rekor kırılacak bir yıl olacağını ifade eden Tavlı; “2018 yılında turizm rekorlarını kırılacağı şimdiden görülmeye başlandı. Geçen yıl 32 milyon turist ağırlayan ülkemiz bu yıl ise rekor kırarak hedeflenen 36 milyonun üstüne çıkacaktır. İstikrar içinde gelişen, büyüyen ve kalkınan Türkiye yakın komşularına da bugün zenginliğini taşımakta, komşuluğun ve dostluğun gereğini yerine getirmektedir. Deniz ulaşımında uzun yıllardan beri hizmet veren bölgemizin ulaşımına yatırımlarına uluslararası yatırımlara en büyük katkıyı veren GESTAŞ’ımız bugün burada farklı bir sayfa daha açarak 2018 Troya Yılı’nda da Midilli seferlerine ve hizmetlerine devam edecektir” dedi.
(Oya Koyuncu)