Doktorsuz 112’ler kaygı yaratıyor

112 acil hizmetleri, hastanelerin sorumluğundan alınıp İl Sağlık Müdürlüğü sorumluluğuna verildi. Ambulanslarda görevli doktor yerine paramedik ve ATT’lerin bulunduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, sağlık hizmetlerinde bir aksamanın yaşanmayacağını dile getirdi. Doktorsuz ambulanslara yönelik tepkiler ise giderek artıyor.

1035
İl Sağlık Müdürlüğünün direkt yönetimine verilen 112 acil sağlık hizmetlerinin yeni koşulardaki uygulamaları beraberinde bazı tartışmaları da gündeme getirdi. Sağlığın ticarileşmesi noktasındaki genel kaygıların yoğunlaştığı bir süreçte 112 acil servis hizmetlerinin hastanelerin sorumluluğundan İl Sağlık Müdürlüğü sorumluluğuna verilmesi akıllara ‘İl Sağlık Müdürlüğüne döner sermayeden pay almak için bir imkan mı yaratıldı’ sorularını getirirken ayrıca ambulanslarda görevli doktorlarda artık yok.
İnsan sağlığı mı, döner sermaye payları mı?
Kamu Hastaneleri Birliği ve aile hekimliği uygulaması ile birlikte 112 acil sağlık hizmetleri organizasyonunda yapılan değişikler bazı tartışmalara yol açtı. Vatandaşlar 112 acil ambulanslarında doktorların olmamasına tepki gösteriyor. Özellik ile sevk yapacak doktorlar insan sağlığı açısından zamanında müdahalenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmalarına rağmen yeni durumda üzerlerine yeni yükler getirilmesinin sakıncalarını gündeme getirirken, ayrıca 112 acil servis ambulansları tarafından getirilen hastalarında sedyeden indirilerek bırakılıp gidilmesinin sakıncalarına da vurgu yaptılar. Sağlık birimleri arasındaki organizasyonsuzluğun da yoluna açacak bu uygulama için; ‘yakında bu hizmetin özelleşeceği bir dönüşümün yolu açılmaktadır’ yorumları yapıldı.
Doktorsuz ilk yardım olur mu?
İl müdahalenin insan sağlığı için önemi ortada iken, doktorsuz yapılan acil ambulans hizmetlerinin gerçek anlamada bir ilk müdahale performansı taşımadığı belirtilirken bu uygulama nedeniyle çeşitli olumsuzlukların yaşandığına dikkat çekildi. Vatandaşların da tepkiler verdiği bu uygulama için yetkililerin gerekli önlemeleri almaları talep edildi.112 acil sağlık hizmetinin hastanelerin kontrolünde ve direkt denetiminde olmasının altı çizildi.
“Sağlık hizmetlerinde aksama olmayacak”
Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Çanakkale İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, doktorsuz ambulansların sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaratmayacağını ifade ederek ambulanslarda bulunan paramedik ve ATT (Acil Tıp Teknisyeni) elemanlarının bulunduğunu bildirdi. Kubat, “Bu yeni genelge ile bilginiz olmadığı için haklı olarak bazı kaygıları taşıyorsunuz. Ancak ambulanslarımızda paramedik ve ATT görevlilerimiz mevcuttur. Bu arkadaşlarımız göreve başlamadan önce ileri ilk yardımdan, çocuk ilk yardımına kadar birçok konuda gerekli eğitimleri almışlardır. Doktor olmaması bir sıkıntı oluşturmayacaktır. Dediğim gibi bu arkadaşlarımız, hastanın hastaneye ulaşması sürecini yerine getirebilecek yetkinlikte arkadaşlarımızdır. Gerekli eğitim ve bilgiler bu arkadaşlarımıza verilmiştir. Ayrıca doktor sayımız fazla olduğunda ise ambulanslarımıza doktor görevlendirmesi de yapacağız” dedi.
“112 doktorları ilçeler gönderildi”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında 112’lerde doktor olmasının önemli olduğunu ifade etti. Yıldırım, “İstenilen ve gereken şey 112’lerde paramedik ve ATT görevlisi arkadaşlarımızın yanında doktorlarımızın da olmasıdır. Çünkü doktorların ilk müdahaleyi yapması gereken vakalar da oluyor. Ancak Çanakkale’deki doktor yetersizliği nedeni ile kentte 112’ler doktor komutasında ama paramedik ve ATT ile olay yerine ulaşıyor. Fakat Çanakkale’de 112’lerde görevli doktorların ilçelerde görevlendirilmesi paramit ve AT’lere komutada da sıkıntı yaratıyor. Öncelikle bu durum yönetmeliklere uygun değildir. Bu mevcut sağlık sisteminin Çanakkale’de yarattığı sorunlardan sadece birisidir. Sağlıkta dönüşüm programının 10 yıldır uyguladığı eşitsiz sağlık koşullarının bir yansımasıdır” dedi.
Paylaş