"Doğamız için birlikte mücadeleye devam edeceğiz"

838

 Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen 2. İDK toplantısında, Pumice Madencilik A.Ş. tarafından Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nde gerçekleştirilmek istenen Kısacık Altın Madeni Projesi için ikinci kez; “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı.  . İDK toplantısına katılan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve Kazdağı Doğal Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu tarafından kararın bölgede büyük sevinç yarattığı açıklamaları yapıldı. Milletvekili Ceylan açıklamasında; “Sistematik olarak Çanakkale’yi hedefleyen bu ve benzer projelere karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” derken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu tarafından; ““Kazdağı’nın üstü altından değerlidir” mesajı verildi.

 
“Milyonlarca insanın yaşam alanı olan bölge korunmalı”
CHP’li Ceylan yaptığı açıklamada, Çanakkale`nin toprağını, havasını, suyunu, kirletecek olan madencilik faaliyetinde kamu yararı olmadığını, milyonlarca insanın yaşam alanı olan bölgenin korunması gerekliliğini ifade ederek; “Kaz Dağları; ekoloji, jeolojik, kültürel, mitolojik ve arkeolojik açıdan eşsiz bir coğrafik bölgedir ve tarih ve doğa turizmi açısından Türkiye’nin en kıymetli yerlerinden biridir. Sistematik olarak Çanakkale’yi hedefleyen bu ve benzer projelere karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
 
“Heyet, bölge halkı ve köylülerin projeye itiraz ettiği bin 500 imzalı dilekçeyi komisyona sundu”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu tarafından toplantı öncesi ve sonrasına dair yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulunularak; “İDK toplantısının tamamlanmasından sonra Kısacık Köylüleri ve CHP’li Ceylan salondan ayrılırken, ÇED Raporu bakanlık yetkililerince incelemeye alındı. Kaz Dağları Koruma Derneği yetkilisi Çevre Mühendisi Nebile Bayram ve Kısacıklıların ÇED raporuna ilişkin yaptıkları tespitlerin ardından, rapor iptal edildi. Ceylan burada yaptığı açıklamada, rapordaki eksikliklerin bariz olduğunu ve Bakanlığın doğru bir karar verdiğini ifade ederek, mücadelelerinin süreceğini söyledi. Heyet ayrıca bölge halkı ve köylülerin projeye itiraz ettiklerine dair yaklaşık bin 500 imzalı dilekçeleri de komisyona sundu.  İDK toplantısına Kazdağlarına özgü tarımsal ürünleri de getiren heyet, ‘Kazdağının üstü altından değerlidir’ mesajı verdi. İkinci İDK duyurusu tarihinden sonra bir araya gelen ve Ayvacık Kıran Köyleri Çevre Platformu, Bayramiç Yeniköy Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Bozcaada Forum, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği, yöre köylüleri ve halkından oluşan “Kazdağları Dayanışması” tarafından, projeden olumsuz etkilenecek Güzelköy, Koşuburnu, Akçin, Misvak, Dağahmetçe, Alakeçili, Sapanca, Bahçeli, Karagömlek, Süleymanköy’de bilgilendirme toplantıları geçekleştirildi, broşürler dağıtıldı, imzalar toplandı. Kazdağları Dayanışması’nın çabaları sonuç verdi ve ÇED süreci bir kez durduruldu. Dayanışma temsilcileri, mücadelelerinin, Kısacık Altın Madeni Projenin ÇED süreci sonlanana kadar süreceğini ve Kazdağı ekosistemi ve bölgenin tarımsal üretimi için tehdit oluşturan diğer altın madeni ve termik santral projeleri için de devam edeceğini belirtti” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş