havadurum

Doğalgaz sayaçlarını yenilemeyenlere 10 bin lira ceza

Doğalgaz kullanıcılarına önemli bir uyarı geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014-2019 yılları arasında piyasaya arz edilen doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar değiştirilmesini zorunlu kıldı. Aksi takdirde, sayaç kullanıcılarına 10 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

1622

Doğalgaz sayaçlarını yenilemeyenlere 10 bin lira ceza Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2025 yılı sonuna kadar eski doğalgaz sayaçlarının değiştirilmesini zorunlu kıldı. Aksi takdirde sayaç kullanıcılarına 10 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Sayaçlar 2024 Şubat ayına kadar bildirilecek

Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 arasında piyasaya arz edilen veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış olan gaz sayaçları, kullanıcılar tarafından 2024 Şubat ayı sonuna kadar Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne iletilecek. Ardından 2025 yılı sonuna kadar bu sayaçlar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılacak.

Ölçüler ve Ayarlar Kanunu devreye girecek

Sayaç değişimi yapılmaması halinde, sayaç kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu uyarınca idari işlem uygulanacak. Kanunda, damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanımına yönelik 10 bin liraya kadar idari para cezası öngörülüyor.

Yönetmelik 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

Sayaçlar nasıl değiştirilecek?

Yeni yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği’ne göre, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 arasında piyasaya arz edilen veya son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış olan gaz sayaçları, kullanıcılar tarafından 2024 Şubat ayı sonuna kadar Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne iletilecek. Ardından 2025 yılı sonuna kadar bu sayaçlar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılacak.

Neden sayaç değişimi yapılıyor?

Sayaç değişiminin amacı, sayaçların doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak, sayaçlardan kaynaklanan olası gaz kaçaklarını ve yangın risklerini önlemek, sayaçların ömrünü uzatmak ve sayaçların enerji verimliliğine katkıda bulunmasını sağlamaktır.

Sayaç değişimi için ne kadar ücret ödenecek?

Sayaç değişimi için sayaç kullanıcılarından herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Sayaç değişimi işlemleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen yetkili kuruluşlar tarafından ücretsiz olarak yapılacaktır.

Sayaç değişimi yapmayanlara ne olacak?

Sayaç değişimi yapmayan sayaç kullanıcıları, Ölçüler ve Ayarlar Kanunu’na göre damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlem uygulanacak. Bu kapsamda, sayaç kullanıcılarına 10 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

Sayaç değişimi için son tarih olan 2025 yılı sonuna kadar sayaçlarını yenilemeyen sayaç kullanıcılarının mağdur olmaması için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın duyurularını takip etmeleri ve gerekli işlemleri zamanında yapmaları gerekmektedir.

(Haber Merkezi)

Paylaş