Doğadan sofralara uzanan farklı bir lezzet: Melki

2 çocuk annesi Aliye Coşar (30), Setbaşı Sokak’ta bulunan çeşmelerin karşısında senelerdir ‘Melki mantarı’ satıyor.

1426

Halk arasında Kanlıca Mantarı, Çıntar veya Çam mantarı gibi pek çok isimle anılan Melki mantarı; yağışlı havaların ardından ormanlardan toplanmaya başlandı. Çanakkale ve çevre illerde bolca bulunan Melki, birbirinden lezzetli çeşitli pişirme yöntemleriyle kendini aratıyor.

Melkilerin türüne göre farklı fiyatlandırmaları olduğunu belirten Coşar, mantardan anlayan düzenli müşterilerinin olduğunu kaydetti.

Melkiye karşı bir önyargı olduğunu ifade eden Coşar, “İnsanlarda ‘zehirlenir miyim?’ korkusu oluyor. Ben de önceden Melkiden korkuyordum ama şu an alışkanlık yaptı. Bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmüyordum. Sotesini, sulu yemeğini yapan oluyor fakat ben fırında tercih edenlerdenim, cips gibi oluyor. Çorbasının yapıldığını, turşusunun bile kurulduğunu duyduk. Melki, ‘ağır gelir’ diyen de oluyor. Ben şeker hastasıyım, hiçbir şey olmadı.” dedi.

2 senedir aynı yerde satış yaptığını söyleyen Coşar şu ifadeleri kaydetti: “Geçtiğimiz sene hamileydim ve yine burada Melki satıyordum. Çok zengin olsam yine gelir ve Melki satarım. Ayrı bir duygu, esnaflar beni çok iyi anlayacaktır. Helalinden olsun da nasıl kazandığın önemli değil. Kadın olarak çalışmayı da seviyorum, ben bebeğimi bırakıp geliyorum.”

Melki mantarını güvendiği kişilerden toptan olarak aldığını aktaran Coşar, tezgahında 80 TL’den satışa sunuyor.

(Sevi Gözay Uğurlu – Esra Güller)

Paylaş