havadurum

"Disney+'ın aldığı bu kararı kınıyoruz"

CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından, "Atatürk" dizisinin kaldırıldığına yönelik iddialara ilişkin açıklamalarda bulunularak; "Dizi iptali kararı, hem tarihi gerçekleri anlamaya yönelik çabaların hem de sanatsal ifade özgürlüğünün yeniden sorgulama gerekliliğini gözler önüne sermektedir" ifadelerine yer verildi.

788
Disney Plus Türkiye'nin "Atatürk" dizisini kaldıracağına yönelik ortaya çıkan iddiaların ardından bir tepki de CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından geldi. Disney+'ın aldığı bu kararı şiddetle kınadıkları belirtilerek; "Her türlü sanatın önündeki engelin ve sansürün kaldırılmasını talep ediyor ve sanatsal özgürlüğün ülke demokrasisi ile paralel düzeyde olduğunun bilinmesini istiyoruz" diye belirtildi.

"Hassas bir mesele olduğunu gözler önüne sermektedir"
Disney+'ın "Atatürk" dizisini yayınlamama kararının ardından CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; "Disney+'ın "Atatürk" dizisinin yayımlanmama kararı, uluslararası ilişkiler ve tarihsel anlayış bağlamında önemli bir tartışma noktasını ortaya koymaktadır. Amerika Ulusal Ermeni Komitesi'nin dizinin iptal edilmesi talebi, soykırım iddiaları ve tarihî olayların çeşitli bakış açılarıyla ele alınmasının ne kadar hassas bir mesele olduğunu gözler önüne sermektedir. Ancak, bu tür bir kararın sanatsal ifade özgürlüğüyle çatışabileceği ve özgün yaratıcı eserlerin sansürlenmesi riskini taşıdığı da unutulmamalıdır" sözlerine yer verildi.

"Objektif bir yaklaşım gerektirir"
Disney+'ın aldığı bu kararı büyük bir şiddetle kınadıkları dile getirilerek; "Siyasi ve tarihsel meselelerin popüler kültürde nasıl ele alınması gerektiği, uluslararası ilişkilerin karmaşıklığına ve toplumsal duyarlılıklara dayanmaktadır. Bir dizi veya film, tarihi figürleri ve olayları ele alırken, farklı perspektiflerin ve görüşlerin yansıtılması, derinlemesine araştırma ve objektif bir yaklaşım gerektirir. Bu tür kararlar, özellikle ulusal hafızanın ve kültürel değerlerin korunması çerçevesinde titizlikle değerlendirilmelidir. Dizi iptali kararı, hem tarihi gerçekleri anlamaya yönelik çabaların hem de sanatsal ifade özgürlüğünün yeniden sorgulama gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Disney+'ın aldığı bu kararı doğru bulmuyoruz ve kınıyoruz. Her türlü sanatın önündeki engelin ve sansürün kaldırılmasını talep ediyor ve sanatsal özgürlüğün ülke demokrasisi ile paralel düzeyde olduğunun bilinmesini istiyoruz" diye belirtildi.
(Nevin Yüksel)
Paylaş