havadurum

DİSK Genel Başkanı Beko, emekliler için Çanakkale'de

959

 DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi emeklilerin özlük hakları için neden örgütlenmeleri gerektiğine dair ‘Emeklilikte Yaşam’ konulu panel düzenliyor.  Tüm Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen’in konuşmacı olarak yer alacağı panele DİSK Genel Başkanı Kani Beko’da katılacak. Cumartesi günü Türkan Saylan kültür Merkezi’nde Saat 17’de yapılacak panelle ilgili Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Hale Sargın Sarıcan görüşlerini açıkladı. Çanakkale’nin bir emekli kenti olduğu ve emeklilerin sosyal ve yaşamsal haklarının gasp edildiğini ifade eden Sarıcan, Çanakkale’de yaşayan tüm emeklilere panelle katılım çağrısında bulundu. Emeklilerin sistem tarafından yük olarak görüldüğünü ifade eden Sarıcan, emeklilerin Milli Gelirden pay alması gerektiğini ifade ederek sağlık haklarını kamusal olarak korunması gerektiğini dile getirdi. 

 
“Emeklilere Milli Gelirden pay sağlanmalı”
Emeklilere devlet tarafından Milli Gelir artışından pay sağlanması gerektiğini ifade eden Sarıcan; “Emekli Sandığı emeklilerinin aylık artışı Kamu Çalışanları Sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasında bağlanan Toplu İş Sözleşmesindeki esaslar çerçevesinde arttırılmaktadır. Her iki artış yönteminde de emekliler mağdur olmaktadır. Zira bu yöntemde emeklilere ülkenin büyümesinden, yani milli gelir artışından pay verilmediği gibi, TÜİK’in açıkladığı TÜFE artış oranları da piyasadaki gerçek enflasyonun çok altında kalmaktadır. Dolayısıyla emekli aylıklarının reel olarak gerilemesine ve alım güçlerinin düşmesine neden olan mevcut artış yöntemleri ivedilikle değiştirilmeli ve emeklilere milli gelir artışından pay verilmelidir” dedi.
     
“Emeklilerin sağlık hakkı korunmalı”
Emeklilerin sağlık haklarının korunmasının kamu görevi olduğunu ifade eden Sarıcan; “Sosyal devlet yurttaşlarının sağlıklı olma hallerini gözeten ve sağlıklı yaşlanmalarını hedefleyen devlettir. Bu alanda yapılması gereken, insanların iyi beslenmelerini, barınmalarını, olumsuz çevre koşullarından korunmalarını, ihtiyaç duyduklarında ise rahatlıkla ulaşabilecekleri sağlık teşkilatı kurup, yeterli donanıma sahip olmasını sağlamaktır. Kuşkusuz bütün bunların yanı sıra, yurttaşların bilgi ile donanmalarını sağlamanın da önemi büyüktür. Dolayısıyla ilerlemiş yaşlarından dolayı birçok sağlık problemi ile karşılaşmaları kaçınılmaz olan emeklilerin, sağlıklarını korumaları ve sağlıklı yaşlanmaları konularında bilgilenmelerini sağlamak kamunun görevidir” dedi.
 
“Emeklileri panelimize çağırıyoruz”
Emeklilerin daha birçok sorunu olduğu ve bunlara karşı emeklilerin örgütlenerek ve bir araya gelerek haklarının arkasında durması gerektiğini ifade eden Sarıcan, Çanakkaleli emeklileri cumartesi günü saat 17’de Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da katılacağı panele devam etti.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş