Disk Emekli-Sen Çanakkale “İktidarın layık gördüğü ile sınırlı bir yaşamı kabul etmeyeceğiz”

TÜİK’in haziran ayı enflasyonunu açıklaması ile birlikte emeklilere yapılacak zam da belli oldu. İşçi ve Bağkur emeklilerine yüzde 24,73; memur emeklilerine ise yüzde 19,31 oranında zam yapılacağını duyurdu. Disk Emekli-Sen, eşzamanlı basın açıklaması gerçekleştirerek “Bu oran, bilimsel değerlendirmelerden tümüyle uzaktır” dedi.

950

TÜİK, Haziran Ayı enflasyon oranını açıkladı. TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasıyla beraber, emeklilere yapılacak zam oranı da belli oldu. Verilere göre, İşçi ve Bağkur emeklilerine yüzde 24,73; memur emeklilerine ise yüzde 19,31 oranında zam yapılacak. TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla Disk Emekli-Sen, eşzamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen basın açıklamasında “Bu oran, ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtan bir orandır” sözlerini kullandı.

“DİSK-AR’ın araştırması emeklilerin gıda enflasyonunun yüzde 93,9 olduğunu ortaya koymuştur”

Açıklanan oranın ne işçiyi ne memuru ne de emeklinin yaşam gerçeğini yansıtmadığını söyleyen Disk Emekli-Sen Çanakkale Şubesi “TÜİK tarafından yıllık enflasyon oranı yüzde 71,60; Ocak-Haziran 2024 dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 24,73 olarak açıklandı. Bu oran, bilimsel değerlendirmelerden tümüyle uzaktır. Konfederasyonumuz DİSK tarafından açılan ve kesinleşen davanın gereklerini yerine getirmeyen TÜİK, madde fiyat listesini halen açıklamamaktadır. Dahası bu oran, ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtan bir orandır. TÜİK hissedilen enflasyon oranını açıklamasa da DİSK-AR’ın araştırması emeklilerin gıda enflasyonunun yüzde 93,9 olduğunu ortaya koymuştur” ifadelerine yer verdi.

“Bu zam oranları, emeklilere bir kez daha ucuz ekmek kuyruklarını işaret etmektedir”

Yapılan zamlarla birlikte emekçilerin ve emeklilerin yaşam koşullarının daha da ağırlaşacağını ifade eden Disk Emekli-Sen “Ücret, maaş ve aylıklara gelir gruplarının gıda enflasyonunu dikkate almadan, gerçek dışı resmi enflasyon oranlarında yapılan zamlar, bugün işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam koşullarının daha da ağırlaşacağını göstermiştir. Açıklanan enflasyon oranları sonucunda işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 24,73; memur emeklilerine yapılacak zam oranı ise yüzde 19,31 olarak belirlenmiştir. Bu zam oranları, emeklilere bir kez daha ucuz ekmek kuyruklarını işaret etmektedir. Ancak bizler, DİSK Emekli-Sen olarak, onların işaret ettiği yöne bakmıyor; erken seçimi işaret ediyoruz” cümlelerini kullandı.

“Gelin siz de bedel ödeyin”

Emekçilerin aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalıştığını ve krizlerin bedelini ödediğini söyleyen Disk Emekli-Sen “Aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalışan milyonlarca emekli yıllardır açlık, yoksulluk ve sefalet içinde, sağlıklarını kaybederek, yaşamak için iş arayarak nedeni olmadıkları krizlerin bedelini ödüyor. Ancak iktidar sözcüleri utanıp sıkılmadan ‘hep birlikte bedel ödeyeceğimizi’, birkaç ay sonra enflasyondaki düşüşle beraber alım gücümüzün kendiliğinden artacağını söylemeye cüret ediyorlar. Gelin, siz de aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalışın. Gelin siz de bedel ödeyin” dedi.

“Getirilen yeni vergi artışları ile bizleri ölüm sınırında bir yaşama itiyorlar”

Kendilerinin ölüm sınırına itildiğini söyleyen emekçiler “Bir yanda 6 aylık resmi enflasyonun 5,4 puan altında zam alan memurların ve memur emeklileri, diğer yanda ve yüzde 0’lık zam oranına mahkûm edilen asgari ücretliler ve kök aylığı 8 bin liranın altında olup fiilen hiçbir zam alamayacak olan işçi emeklileri! Ve tam karşımızda, yaşamımıza kast eden, işçiyi, memuru, emekliyi kuru ekmeğe muhtaç bırakanlar! Onlar, irademizi ve yaşam hakkımızı yok sayan bu zam oranlarının yanında mal ve hizmetlere getirilen yeni vergi artışları ile bizleri ölüm sınırında bir yaşama itiyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Çare halk olacak”

Halkın ekmeğinin halkın sofrasında kalacağını vurgulayan Disk Emekli-Sen Çanakkale “Bizleri yaşarken öldüren bu iktidara sesleniyoruz: Tüm hak ve taleplerimizi daha güçlü savunacağız. Örgütlü mücadelemizi büyütecek, iktidarın layık gördüğü ile sınırlı bir yaşamı kabul etmeyeceğiz. İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için her alanda ‘erken seçim istiyoruz’ diye haykırmaya devam edeceğiz ‘Başka çare yok, halk ekmeksiz kalacak’ diyenlere sesleniyoruz. Halkın ekmeği halkın sofrasında kalacak! Çare halk olacak; gidecek olan siz! Aydınlık bir gelecek, tasasız bir gençlik, huzurlu bir emeklilik için erken seçim çağrımızı yükseltiyoruz, yükseltiyoruz!” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş