DİSK’ten 2013 bombaları

DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan Truva Otel’de basın toplantısı düzenledi.

906
 
DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası tarafından Truva Otel’de düzenlenen basın toplantısında Başkan Erdinç Uslan yeni sendikalar yasası, CHP’den istifa ettikten sonraki süreç ve örgütlenme hedefleri hakkında bilgi verdi.
 
Uslan sendikasızlaştırmanın zemininin hazırlandığına dikkati çekti
Uslan konuşmasında Çalışma Bakanlığı tarafından 26 Ocak 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu gereğince işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin paylaşılan istatistikleri değerlendirdi. Sendikalaşma oranının bazı iş kollarında yok denecek kadar azaldığına işaret eden Uslan sendikaların çoğunun yüzde 1’lik barajın altında kaldığını ve ülkede yavaş yavaş sendikasızlaştırmanın zemininin hazırlandığına dikkati çekti.
 
“Çalışma hayatının dibine dinamit koyuyorlar”
Uslan kıdem tazminatının fona dönüştürülmesini, bölgesel asgari ücrete geçilmesini, işçi kiralaması uygulamasını eleştirdi. “Çalışma hayatının dibine dinamit koyuyorlar” diyen Uslan kıdem tazminatı için fon oluşturulmasını ve bazı meslek kollarında çalışanların kıdem tazminatı hakkından mahrum kalmasını eleştirerek bunun yerele etkisini değerlendirdi. Özel sektörde uzun yıllar çalışanların da kıdem tazminatı hakkına sahip olduğunu belirten Uslan: “ Çanakkale’de işçinin sabit bir şekilde çalışabileceği, ayakta kalan bir fabrika ve işletme olmaması kıdem tazminatı hakkında ciddi bir handikap” dedi.
 
“Ben AKP savunuculuğu yapmıyorum, ama tablonun tek sorumlusu AKP değildir”
Uslan kıdem tazminatı ile ilgili konudan bahsederken temelinde sermayeye hizmet eden bir iktidar modelinin olduğunu, ama konunun tek sorumlusunun ise AKP ve mevcut sistem olmadığını söyledi. “Hükümetler değişir, değişecektir. Ama geriye dönüp baktığımızda daha önceki iktidarlar zamanında da durumun böyle olduğunu görüyoruz ve yine aynı tablo ile karşılaşıyoruz. AKP’ye tek başına yüklenmek doğru değil. Ben AKP savunuculuğu yapmıyorum. Ama sendikaların değerlendirme yaparken bunu göz önüne alması gerektiğinin altını çiziyorum” dedi. Uslan insanların çok ve boş konuştuğunu söyleyerek, kimi zaman eleştiri yapmak için eleştiri yapıldığını, neyin eleştirileceğinin bile bilinmediğini söyledi. Uslan hükümetin açıkladığı “Ulusal İstihdam Stratejisi” ve bölgesel asgari ücret uygulamasına karşı olduklarını söyledi.
 
“Bölgesel asgari ücret uygulaması iş barışına ve eşitlik ilkesine aykırı”
Bölgesel asgari ücret uygulamasının karşısında olduklarını ifade eden Uslan: “Bölgesel diye tabir edilen asgari ücret uygulaması 7 coğrafi bölgeye göre düzenlenmeyecek. İllerin ve bölgelerin ekonomik şartlarına göre düzenlenecek. Bu durum iş barışına ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Yerel göçler yaşanmaya başlayacak ve ciddi sorunlar oluşacaktır” diye konuştu.
 
Yasal köle modeli
Uslan esnek çalışma modelleri ile ilgili de bilgi vererek, part-time çalışmanın resmileştirilmek istendiğini, ama işçi açısından bu durumun sosyal hak kaybı yaratacağını söyledi. Sözleşmesiz, haftalık ve aylık çalışma saatini dolduramayan işçinin yıllık izin, kıdem tazminatı vs. gibi haklardan mahrum kalacağını belirten Uslan yasal köle modelinin geleceğini söyledi. Bu uygulamaya göre sigorta primlerinin de neye göre ayarlanacağının de doğru tayin edilemeyeceğini söyleyen Uslan sosyal güvenlik anlamında yaşanacak sıkıntılara da dikkati çekti.
 
Kiralık kölelik sistemi geliyor
Uslan yeni düzenleme sonrası Özel İstihdam Büroları açılacağını ve İŞKUR’un yapacağı görevleri bu büroların üstleneceğini söyleyerek, kiralık işçi konusunun gündeme geleceğini ifade etti. Bu durumun taşeronlaştırmanın başka bir boyutu olduğunu söyleyen Uslan: “Örneğin taş döşeme işi için bir kurum 3 aylık işçi alacak. İş bitecek ve işçiler yine işsiz kalacak. Bu da iş kanununa göre bir yerde 1 sene çalışma şartına uygun düşmediğinden yine sorun yaşanacak. Bu durum kiralık kölelik sistemidir” dedi.
 
Vali 2015’e sahip çıktı
Uslan, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın 2015 mevzusuna sahip çıktığını belirterek, Çanakkaleli olmayan bir valinin 2015’i sahiplendiğini ve onun dışında herkesin seyirci kaldığını söyledi. “Vali’nin 2015’e ilişkin çabasını destekliyorum” diyen Uslan Çanakkale’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin de yeterince değerlendirilmediğine vurgu yaparak : “Başka birilerinin elinde olsaydı belki Çanakkale’de film platosu bile açılırdı” dedi.
 
Çanakkale Önen’e vefasızlık yaptı
Çanakkale’nin vefasız olduğunu düşündüğünü söyleyen Uslan:“Birileri çıkıp Çanakkale için iyi bir şeyler yapıyorsa Çanakkale buna sahip çıkmalıdır. “Çanakkale çabuk unutuyor, 1995-1996 yılında Çanakkale’de bir marka yaratıldı. Dardanelspor 1.lige çıktı. Önen bir marka ve değer yarattı. Galatasaray maçında seyircilere ton balıklı sandviç dağıtıldı. Hıncal Uluç bile bunu köşesinde yazdı. Ama Çanakkale aynı vefasızlık örneğini Önen’e de gösterdi” dedi.
 
“Siyasetten uzağım”
Uslan basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. CHP’den istifa etmesinden sonraki süreçte hiçbir partiye transfer olmadığını söyleyen Uslan siyasetten uzak olacağını belirtti. Uslan: “ İşçi yapısı içinde her siyasi görüşten insan var. Siz bir taraf olursanız, işçiler sizi o şekilde değerlendiriyor. İstifamı gördüğüm lüzum üzerine yadım. Bu çok tartışıldı. Ama geç alınmış bir karardı, daha önce istifamı vermeliydim. İşçi kitlesi benim başkan olmamı sağladı. Onların sayesinde yönetime geldim. Şimdi tarafsızım” dedi.
Paylaş