Direnişler birleşti

Karabiga`da önceki gün gerçekleşen uluslararası çevre örgütü Greenpeace`nin efsane gemisi `Rainbow Warrior` (Gökkuşağı Savaşçısı), eylemi büyük ilgi gördü. Eyleme, köylerindeki maden aramasına karşı mücadele eden Karadağ köylüleri de katıldı. Karabiga`nın çevre mücadelesine destek veren Karadağlılar, "Diren Karadağ" pankartı açtılar.

767
 
 
Uluslararası çevre hareketinin önemli dinamiklerinden biri olan ve dünya genelinde yaptığı eylemler ile adından sıkça söz ettiren Greenpeace, ünlü gemisi `Rainbow Warrior` (Gökkuşağı Savaşçısı)`nı Karabiga`ya demirledi. Yaklaşık bir buçuk yıldır çevre mücadelesi veren ve son olarak Cengiz İnşaat-Alarko Holding ortaklığındaki CENAL Enerji`ye karşı açtığı davayı kazanarak, ÇED iptal kararının çıkmasını sağlayan Karabiga Temiz Doğa Derneği ve Karabigalıları ziyaret eden Greenpeace, burada büyük bir ilgi ile karşılandı. Çanakkale`nin açılan ve proje aşamasında olan termik santraller ile Türkiye`nin en fazla kömürlü termik santrali konumunda olan ikinci ili olduğunun altını çizen, Greenpeace yetkilileri ve Karabigalılar, topyekün bir mücadelenin şart olduğunu ifade ettiler. Çanakkale`den ve çevre ilçe ve köylerden de katılımın sağlandığı eylemin önemli konukları arasında bulunan Çan`ın Karadağ köylüleri de Karabiga`daki eyleme katıldılar. Köyde oluşturulan bir heyet ile, Karabiga`ya giden Karadağlılar, "Köylerimizin adları kara, gelecekleri de kara olmasın" dediler.
 
 
"Diren Karadağ"
Köylerinde Esan Eczacıbaşı şirketi tarafından yapılan maden arama çalışmalarına karşı mücadeleleri ile geçtiğimiz aylarda adlarını duyurmaya başlayan Çan`ın Karadağ köylüleri, eylemlerine ve hukuk alanındaki mücadelelerine ara vermeden devam ediyor. Kendilerinden önce çevre mücadelesine başlayan ve hukuka kazanım da elde eden Karabigalılar ile mücadelelerini yükseltmek için eyleme katılan Karadağlılar, "Yaşak alanlarına saldırı her yerde. İsminin altın madeni, HES, Nükleer Santral ya da termik santral olması bir şeyi değiştirmez. Bizler bu toprakların insanları olarak, geleceğimize, doğamıza ve yüzlerce yıldır yaşadığımız bu toprakları korumaya devam edeceğiz" dediler. `Rainbow Warrior` (Gökkuşağı Savaşçısı) gemisine de çıkan Karadağlılar, burada Greenpeace yetkililerinden de bilgiler aldılar.
Paylaş