Diker, "Amacımız köprü kurmak"

2102

Troya Müzesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi işbirliğinde " Müzecilik Semineri" başladı. Troya Müzesi Safvet Paşa Konferans Salonu`nda başlayan seminer programına çok sayıda arkeolog, sanat tarihçi ve müzeci katılım gösterdi. Troya Müzesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi işbirliğinde " Müzecilik Semineri" başladı. Troya Müzesi Safvet Paşa Konferans Salonu`nda başlayan seminer programına çok sayıda arkeolog, sanat tarihçi ve müzeci katılım gösterdi.

ÇOMÜ ÇUBF Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker`in Açılış konuşmasını yaptığı etkinliğin ilk gününde, program oldukça yoğun geçti. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, "Kültürel Diplomasi Çerçevesinde Europia Sanat Festivallerinin Değerlendirilmesi" başlığı ile Türkiye`de müzeciliğin gelişimi siyasi etkiler ve bugününü aktardı.

Eskiden yeniye...
Seminerlerde müzecilik anlayışın yıllar içinde değştiği ve geliştiğine değinilerek, yeni müzecilik anlayışıyla Troya Müzesi`nin geldiği nokta aktarıldı. Türkiye`de ve dünyada müze envanterlerinin durumu, gelişimi ve ortaklaştığı noktalar üzerinden değerlendirmelerde bulunuldu. Troya Müzesi`nin covid-19 pandemi sürecini nasıl geçirdiğini, müzeciliğin mevcut koşullar doğrultusunda yenilerek devam etmesi için yapılan çalışmalar, canlı yayınlar ve sanatseverlerden gelen olumlu tepkiler hakkında bilgi verildi.

Müzeden bavula...
Troya Müzesi`nin eğitimleri konusunda ise Arkeolog Hazal Kaya, Gezici Bavul "Sınıf Arkadaşım Homeros" projesiyle minik öğrencilerle kurulan bağlara dair sunum gerçekleştirdi. Müzeye gelemeyen öğrenciler için, müzeyi sınıflara taşıyan bu projenin ortaya çıkış ve gelişim aşamasını aktaran Arkeolog Kaya, 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya kentinin öğrencilerde bıraktığı merak duygusunu aktardı. Öğrencilere göre hazırlanmış bu kutu ile arkeoloji ve restorasyon çalışmaları öğrencilere interaktif bir şekilde anlattıklarını ifade eden Kaya, ilkokul öğrencilerinin yaşayarak öğrenmeden duydukları mutlukları paylaştı.

ÇUBF Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Diker işbirliklerin önemine değinerek "Etkinlik fikrinin ortaya çıkış meselesi üniversitenin kalite politikasıyla ilgili. Dış paydaşlar ilişkilerimizi geliştirmek adına, yaşam boyu öğrenme ilkesiyle üniversitemizin ortaya koyduğu vizyonla alakalı. Bu noktadan hareketle gerek Kültür İl Müdürlüğü gerek Troya Müzesi`yle olan ilişkilerimizi bu noktaya kanalize ettik. Hem bölüm olarak hem de anabilim dalı olarak temel gayemiz paydaşlarla birlikte eğitim sürecini yönetmek. Bu anlamda Çilem Yavşan Hocanın ve Troya Müzesi`nden de Hazal hanımla birlikte koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Dolayısıyla Müdürlüğümüz, bölüm başkanlığımız aynı zamanda dekanlığımız koordinesinde gerçekleşen bir etkinlik" sözlerine yer verdi.

"Amacımız geleneksel hale getirmek"
Diker, seminerin Müzecilik Haftası dolayısıyla düzenlendiğini ifade ederek, "Müze Haftası nedeniyle bu tarihlerde etkinliğimizi düzenledik. Sadece 18-24 Mayıs tarihlerinde müze yoğun olacağı için programı birkaç gün geriye aldık. Amacımız her dönem en azından Müze Haftası kapsamında bu etkinliği gelenekselleştirmek. Hem lisans üstü öğrencileri için hem lisans öğrencileri için. Bu dönemin handikabı eğitimin online olması oldu. Ama önümüzdeki dönemden itibaren yüz yüze eğitimle birlikte diğer bölümlerinde katkısını sağlayabiliriz. Amacımız köprü kurmak. Üniversite bölgesinden akademisyen ve öğrenciler, bölüm ve ÇOMÜ olarak diğer ilişkide olduğumuz paydaşlar Çanakkale Rehberler Odası`ndan, Çan Meslek Yüksek Okulu`nun öğrencileri ve Ak Sanat`tan temsilciler vardı" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)

Paylaş