"Dezenformasyon Yasası" tartışılıyor!

319

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi ve sansür yasası" olarak kamuoyunda bilinen "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin TBMM`nde kabul edilmesinin ardından tepkiler devam ediyor. Çanakkale Barosu yasaya ilişkin, "Günümüzde toplumun her kesiminde ve yaşamın her alanında yaygınlaşan sosyal medya, eğer teklif yasalaşırsa büyük bir suç mahalline dönüşecektir. Yasayla birlikte hukukun öngörülebilirliği ortadan kalkacak, bireylerin sosyal medya kullanımında oto sansür mekanizması devreye girecektir" ifadelerine yer verirken, DEVA Partisi İl Başkanı Av. Berkan Karaca ise, "Sansür yasası için mutluluk pozu verenler, bu vebali sonsuza dek taşıyacak. 2023 seçimleriyle birlikte tüm baskı araçlarınız kalkacak, ama utancınız baki kalacak" dedi.

 
"Hak ve özgürlüklere sansür kabul edilemez"
Çanakkale Barosu`ndan yasaya ilişkin yapılan açıklamada, "Hak ve özgürlüklere sansür kabul edilemez. Kamuoyunda ``Sansür Yasası`` olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye devam etmektedir. Çanakkale Barosu olarak söz konusu yasal düzenlemenin sadece basının değil toplumun temel hak ve özgürlüklerine ağır müdahaleler içerdiğini endişe ile izlemekteyiz. Özellikle kanun teklifinde yer alan yürütme erkine bağlı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve BTK gibi organlara, herhangi bir yargı kararı olmaksızın ``içerik çıkarma``,``erişim engelleme`` gibi yaptırımlar konusunda yetki verilmesi açıkça ``yetki gaspı`` olup Anayasaya da aykırıdır. Günümüzde toplumun her kesiminde ve yaşamın her alanında yaygınlaşan sosyal medya, eğer teklif yasalaşırsa büyük bir suç mahalline dönüşecektir. Yasayla birlikte hukukun öngörülebilirliği ortadan kalkacak, bireylerin sosyal medya kullanımında oto sansür mekanizması devreye girecektir" denildi.
 
"Basın ve ifade özgürlüğüne açıkça tehlike oluşturmaktadır"
Baro tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi, "Teklif gerekçesinde yer alan "endişe" ve "gerçeğe aykırı bilgi" gibi soyut ve muğlâk kavramlar, hukuki öngörülebilirlikten yoksun olduğu gibi Anayasamızca güvence altına alınmış Basın ve İfade özgürlüğüne açıkça tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanunu`na eklenen 217/a maddesiyle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" adı altında ceza hukukunun temel prensiplerine aykırı yeni bir suç tipi icadı ile hak ve özgürlükler önünde engel yaratacağını öngörmekteyiz. Bu düzenleme ile demokratik hukuk devletinin gereklerinden uzaklaşıldığı gibi uluslararası platformlarda basın ve ifade özgürlüğü noktasında ülkemizin yasaklarla anılması yerine hak ve özgürlükleri koruyan hukuki düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz."
 
"2023 seçimleriyle birlikte tüm baskı araçlarınız kalkacak"
Deva Partisi İl Başkanı Av. Berkan Karaca ise sosyal medya hesabından Meclis`te yasanın kabulünün ardından çekilen fotoğrafı paylaşarak, "Sansür yasası için mutluluk pozu verenler, bu vebali sonsuza dek taşıyacak. Türkiye`nin seçim sürecine girdiği, yoksulluğun her geçen gün derinleştiği, enflasyonun yüzde 186 olduğu, insanların evlerine ekmek götürmekte zorlandığı bir dönemde ilk işiniz basın ve ifade özgürlüğünü yok etmek oldu. 2023 seçimleriyle birlikte tüm baskı araçlarınız kalkacak, ama utancınız baki kalacak" sözlerine yer verdi.
(Atilla Akın)
Paylaş