havadurum

"Devir Teslimi kimse inkar edemez"

1270

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş`un, önceki gazetelere verdiği beyanda altıncı şirket Alamos Gold`un Kazdağları`ndaki altın işletmesi sahasını Orman Bölge Müdürlüğü`ne devrettiğini açıklamıştı. Konuyla ilgili çevreciler "13 Ekim 2019 da ruhsat süresi biten ve uzatılmayan işgalci şirket Alamos Gold sahayı terk ediyor..." açıklaması yapmıştı. Alamos Gold`un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan açıklamada, maden ruhsatı ile ilgili satışa dönük ifadelerin yalan olduğu, faaliyetlerin devam etmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile MAPEG`in temdit işlemlerinin tamamlamasının beklendiği belirtilmişti. Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Doğu Biga tarafından yapılan açıklamada devir teslimin değil, `paraları alıp gittiler` cümlesinin yalanlandığını söyledi. Devir teslimin 27 Ekim itibari ile gerçekleştiğini belirten Durmuş, Bayramiç Orman Müdürlüğü tarafından, `saha ile ilginiz yok denilerek tebligatın yapıldığını söyledi. 


"Devir teslimi yalanlayamıyorlar" 
Durmuş açılamasında, "Doğu Biga`nın açıklamasına aslında söylemlerimizi tam olarak yalanlamıyor, orada `paralarını akıp gittiler` konusunu yalanlıyor. Biz zaten `parasını aldı gitti` demedik, `Tahkime gittiğinde parasını alacak` dedik. Benim Cumhuriyet Gazetesine verdiğim beyanda bu yöndeydi. Yani hem doğamızı katlediyor, hem de gittiğinde tazminat alarak gidiyor. Kendileri `biz para alıp gitmedik, sadece Orman Genel Müdürlüğü ve MAPEG`in mevzuatında yapılan değişiklikler nedeni ile ruhsatımız uzatılmadı` diyorlar. Burada aslında Orman Genel Müdürlüğü`ne suç buluyorlar ve devir teslimi yalanlamıyorlar. Devir teslim oldu. Bunu hiç kimse inkar edemez. Hem Bayramiç hem de Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri devir teslimi yaptı. Bayramiç`ten `artık sizlerin bu saha ile ilginiz yok` denilerek tebligat yapıldı. Bunları resmi olarak veremiyoruz. 27 Ekim`de yapıldı bu teslim ancak bunun resmi evraklarını ilettiğimizde oradaki memurlar zarar görürler. Avukatlarımızda devir teslimi doğruladı ancak bunları bilgi edinmeden elde edebileceğimizi söylediler. Bizlerde bilgi edinmeye başvurarak devir teslim tutanağının bir örneğini talep ettik" dedi. 

"Bu tahribatı yapanların çevreci olmadıkları açıktır"
Devir teslimin bir kazanım olduğunu ifade eden Durmuş; "Yine resmi olamamakla birlikte aldığımız bilgiye göre rehabilitasyonu şirket yapacaktı. Şirket Doğu Biga`nın açıklamasında çevreci bir şirket olduklarını ve giderken de rehabilitasyon ve ağaçlandırmayı yapacaklarını söylüyor. Bu çok ortaklı halka açık bir şirket. Borsada senetleri var. Ciddi anlamda bu tür açıklamalar aleyhine dönüyor ve kendi tabanına güven vermek adına `çevreciyiz` diyorlar. Çevreci olup olmadıkları konusunda dünya hem fikirdir. Bu tahribatı yapanların çevreci olmadıkları açıktır. Hiçbir maden şirketi çevreci değildir. Bu açıklama şu anda tamamen yaşadıkları sıkıntının karşılığıdır. Bizde bunu istiyorduk ve evet şirkete sıkıntı yarattık. Bu devir teslim bir kazanımdır. Ben böyle bakıyorum. Burada her şey biter mi? hayır. Pusuda birçok şirket yatmış bekliyor. Bel altından bazı protokollerde yapılmış olabilir. Burayı kimin alacağı konusunda tabi resmi bir bilgimiz yok. Hata Alamos Gold`un ARGE`sinin bu tepkiler karşısında sağlıklı bir çalışma yürütülemeyeceği ve ekonomik olamayacağı konusunda raporu olduğuna dair duyumlarda var" dedi. 
 
"Sustuğumuz sürece burayı diğer maden şirketleri alır"
Durmuş açıklamasında; "Açıklamalarında MAPEG`in ardından çalışmalara devam edebileceklerini belirtmişler. Bunu zaman gösterecek. Bu ülkede her şey olabilir. Biz, `defolup gittiler` ifadesini kullanırken biz doğaseverler olarak hep bunu arzuluyoruz. Şu anda zaten o sahada işgalci konumundalar. Ancak şantiye binaları, iş makineler koruma görevlileri oradalar. Biz sustuğumuz sürece burayı diğer maden şirketleri alır ya da Alamos Gold faaliyetine devam eder. Şu anda bir fırsat yakalanmıştır. Biz, `defolup gittiler` dedik. Gittiler mi gitmediler! ancak şu anda resmi olarak orada yerleri yok. Türkiye`de herhangi bir faaliyetleri yoktur. Şu anki fiili durumları budur" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş