havadurum

Denizaltı’nın periskobu Çanakkale’de sergileniyor

Türk donanmasına uzun yıllar hizmet veren TCG Uluçalireis Denizaltısı`nın 12 metre yüksekliğindeki periskobu, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı`na ait müzenin bahçesinde sergileniyor.

561
Edinilen bilgiye göre, İstanbul`daki Rahmi M. Koç Müzesi`nde sergilenen TCG Uluçalireis Denizaltısı`nın periskobu, yaklaşık 1 ay önce Çanakkale`ye getirildi. Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı`nın bahçesindeki boş bir alana monte edilen periskopla Çanakkale Boğazı, Ege ve Marmara denizleri girişinden itibaren gözlemlenebiliyor. Denizi sevdirmek, tanıtmak ve yaygınlaştırmak adına gerçekleştirilen proje kapsamında halka hizmet veren periskop, 1,5/6 büyütme oranıyla uzak mesafeleri yakınlaştırabiliyor. Koolmorgen firması tarafından üretilen, Type 2B modeli periskobun bulunduğu alanın çevresinde, yakın bir zamanda müze yetkilileri tarafından peyzaj çalışması başlatılacak. Ayrıca buraya tanıtıcı bilgilerin yazılı olduğu levha yerleştirilecek. Çanakkale Boğazı`ndan geçen gemilerin direk başı yüksekliğine göre hedef uzaklığını da belirleme yetisine sahip olan periskoba, Türkiye`nin dört bir yanından müzeyi gezmeye gelen ziyaretçiler de ilgi gösteriyor.
 
TCG Uluçalireis Denizaltısı
Denizaltı, 1944 yılında Portsmouth Tersanesi`nde TENCH sınıfı USS THORNBACK (SS-418) adıyla 93 metre uzunluğunda 2 bin 400 ton olarak inşa edildi. Uzun yıllar Türk donanmasına hizmet veren denizaltı, 1946 yılında aktif görevden alınıp yedek filoya katılana kadar, 2. Dünya Savaşı süresince Japonya`ya karşı görev aldı. 1950`lerin başında en üst Gruppy tadilatı görerek 1953`te tekrar hizmete girdi. USS THORNBACK, 2 Temmuz 1971`de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`na katıldı ve TCG Uluçalireis adı ile S-338 borda numarası verildi. Denizaltı, Rahmi M. Koç Müzesi`ne 2001 yılında devredilmesinden önce 30 yıl kadar Türkiye`ye değerli hizmetlerde bulundu.
Paylaş