Demirbaş; "Öğretmenlerin de alım gücünün azaldığını görüyoruz"

636

 Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla sendikanın yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Öğretmenlere yönelik şiddet ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı şiddet olayları sürdüğünü belirten Demirbaş; “Öğretmenler en çok veli ve öğrenciler tarafından şiddete uğrarken, büyük bölümünün de şikayetçi olmaması dikkat çekicidir” dedi. Ancak ankete katılan öğretmenlerin yüzde 99’unun yasal koruma altına alınmak amacıyla kanun çıkarılmasını destekleyeceğini belirtmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Demirbaş; “Talebimiz; eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla “Şiddeti Önleme Kanunu çıkarılması” dedi.  Öğretmenlerin birçoğunun statü kaybı yaşadığını düşündüğünü belirten Demirbaş, öğretmenlerin tamamının alım gücünün azaldığını belirttiğini söyledi. Demirbaş; “Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 97.6’sının öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını ifade etmesi bu konuda ivedi tedbirler alınmasını gerektiren bir husustur. Öğretmenlerimizin statülerinin, itibarlarının, iş memnuniyet düzeylerinin artırılması ve hak ettikleri konuma ulaşmaları için başta siyasi erk olmak üzere toplumun her kesimi ele ele vermelidir. Bu noktada Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasını istiyoruz. MEB bu konuda bir an önce adım atmalıdır. Tabi bu kanun çıkarılırken kazanılmış haklarımıza dokunulmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

 
“Öğretmenlik mesleğinin saygınlığı korunmalı”
Bu kanun çıkarılırken öğretmenlik mesleğinin saygınlığının korunması gerektiğini dile getiren Demirbaş;  “Öğretmenlik mesleğinin statüsü sağlam bir zemine kavuşturulmalıdır. Öğretmenlik, herkesin ‘Ben de yapabilirim’ diye düşüneceği bir meslek olmaktan çıkarılmalıdır. Öğretmenlerin motivasyonlarını yandaş kayırmacılığın bozması, eğitimde en büyük sorun olarak liyakatsiz, ehliyetsiz insanların iş başına getirilmesini görmeleri de üzerinde ciddiyetle durulması gereken hususlardır. Liyakatsiz insanlar yöneticilik makamlarına getirildikçe, ahbap-çavuş ilişkisi ön planda oldukça, biat kültüründen beslenenler el üstünde tutuldukça eğitimde hiçbir zaman hedeflenen başarıyı, verimi, huzuru yakalayamayız. Öğretmenlerimizin taleplerinden birisi de ek göstergelerinin 3 bin 600’e çıkarılması sözünün yerine getirilmesidir. Bu durum anketimizde de net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Seçim vaadi olan 3 bin 600 ek gösterge, emekliliği teşvik edecek ve yeni atamalara yer açılmasını sağlayacak bir uygulama olacaktır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde müjde vermesini istiyoruz” dedi.
 
“Tayin hakkının olmaması, eş ve çocuklarından ayrı yaşamalarına neden oluyor”
Sözleşmeli öğretmenlerin tayin hakkının olmamasının eşlerinden, çocuklarından ayrı yaşamalarına neden olduğunu belirten Demirbaş; “Vizyon belgesinde sözleşmeli öğretmenliğin süresinin kısaltılacağı da belirtilse, çakılı kadro ile çalıştırılmaları bu soruna merhem olmayacaktır. Talebimiz sözleşmeli öğretmenliğin tamamen kaldırılmasıdır. Bu yapılana kadar da tüm sözleşmeli öğretmenlere tayin hakkı verilmelidir. Ayrıca tüm öğretmenler kadrolu olarak, KPSS puan üstünlüğüne göre atanmalıdır. İller arası özür grubu mağdurlarına tayin hakkı verilirken, il içi özür grubu mağdurlarına aynı hakkın tanınmaması da ayrı bir dram oluşturmaktadır. Örneğin Çanakkale merkez ile Yenice ilçesi arasındaki mesafe 100kilometrenin üstündedir.  Bu mesafe gidiş-geliş 200/250  kilometredir. Dolayısıyla öğretmenler aynı gün içinde bu yolu gidip gelemeyecekleri için eşlerinden ayrı yaşamak zorunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu soruna çözüm bulması, öğretmenlerimizin yüzünü güldürmesi gerekmektedir. Öğretmenleri eşlerine, çocuklarına hasret bırakmak vicdani değildir” dedi. 
 
“20 bin atama yapılacağının açıklanması hayal kırıklığı yaratmıştır”
Ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili konuşan Demirbaş; “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlığın öğretmen ihtiyacının 97 bin 31 olduğunu açıkladı. 2019 yılında atanacak öğretmen sayısı ise 20 bindir. Kaldı ki Bakanlık, 2018 yılında da Ak Parti iktidarının bugüne kadarki en az atamasını yapmıştır. 400 bin öğretmen atama beklerken, 100 bine yakın öğretmen açığı varken, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılı verilerine göre 63 bin 656 ücretli öğretmen görev yaparken, 2019 yılı için 20 bin atama yapılacağının açıklanması hayal kırıklığı yaratmıştır. Bakan Selçuk’tan talebimiz, 2019 yılında 20 bin değil, 100 bin öğretmen ataması yapmasıdır” dedi. 
 
“Büyük Önder Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz”
Demirbaş son olarak; “Türk Eğitim-Sen olarak tüm fedakâr, cefakâr, ilim ve irfanı hayatının merkezine alan öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz. Ülkemizin kurucusu, başöğretmenimiz Büyük Önder Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Şehit öğretmenlerimizi de unutmuyoruz. PKK tarafından 1993 yılında evi basılarak katledilen Neşe Alten’in, 2017 yılında Batman’da terör saldırısı sonucu şehit olan Aybüke Yalçın’ın, yine 2017 yılında kaçırılıp katledilen Necmettin Yılmaz’ın ve tüm şehit öğretmenlerimizin acısını hala yüreğimizde hissediyoruz. Onlara çok şey borçluyuz. Şehit öğretmenlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun!” dedi. 
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş