Demirbaş, "Eğitime bir süre ara verilmeli"
Okulların açılmasıyla birlikte, gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar baş göstermeye başladı. Covid-19 pandemi döneminde neredeyse hiç grip vakasına rastlanılmazken, özellikle son bir kaç haftada öğrenciler, grip ve soğuk algınlığı şikayetleri nedeniyle okullarına devam edemediği öğrenildi. Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerinde benzer semptomlarla sağlık kuruluşlarına müracaatları ve sağlık raporu almak zorunda kalmaları ise velileri endişelendirdi. Sağlık ocakları ve aciller, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon şikâyetleriyle dolup taşarken okul sıraları ise boş kaldı. Konuyla İlgili açıklamada bulunan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, "Hastalık salgın hale gelmeden, bulaşıcılığını daha fazla arttırmadan, eğitim-öğretime belirli bir süre ara verilmeli. Yetkililerin acilen sağlık kuruluşlarıyla iletişime geçerek edindikleri bilgiler ışığında karar vermesini bekliyoruz" dedi.
Demirbaş "Yetkililer harekete geçmeli!"
Demirbaş, Çanakkale Merkez ve ilçelerde yer alan okullarda çok sayıda öğrencinin hasta olduğunu ifade ederek, "Sendika olarak yaptığımız araştırmalar ve üyelerimizden gelen bilgilere göre, okullarda çocukların 3`te 2`sinin hasta olduğunu ve öğretmenlerimizden de hasta olanların çoğunlukta olduğunu öğrendik. Hastanelerde acil ve çocuk bölümlerinin çok yoğun olduğunu gördük. Durum ciddiyetinin farkına vararak; yetkililerin gerekli tedbirleri acilen almasını bekliyoruz. Hastalık salgın hale gelmeden, bulaşıcılığını daha fazla arttırmadan, eğitim-öğretime belirli bir süre ara verilmeli. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin acilen sağlık kuruluşlarıyla iletişime geçerek edindikleri bilgiler ışığında karar vermesini bekliyoruz" sözlerine yer verdi.
Güneş, "Sağlık kuruluşlarına başvuru sayısı nedir?"
Sağlık İl Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde, "Çanakkale ilimizde gribal enfeksiyon vakaları mevsim normallerinde seyretmekte olup havaların soğumasıyla kış aylarında başvuruların yoğunlaşacağı beklenmektedir. Şu an için hastane yatak doluluk oranlarında herhangi bir artış yaşanmamıştır" açıklamasında bulunmuştu. Tabip Odası Başkanı Doktor Ayşe Güneş ise, İl Sağlık Müdürlüğü`nün açıklamasına istinaden, "Yetkililerin, hangi sayıların bilimsel olarak normal kabul edildiğinin açıklanması gerekir. Hastane yatış oranları yatak sayısı ile sınırlıdır. Evde tedavi alan hasta sayısı nedir? Acil servislere, poliklinikleri, ASM`lere başvuru sayılarındaki artışın yanı sıra hastaların semptomları, hastalığın seyri, şiddeti, okul ve işgücü kaybında bir artış var mıdır? Hissedilen ve gözlenen durum sahada açıklanan iyimser tablodan biraz farklı görünüyor. Karamsarlık pompalamak gibi bir amacımız yok ancak halkın sağlığını korumak adına gerekli tedbirlerin alınması, ilgili kurum ve kuruluşların halkı koruyucu tedbirleri uygulamak ve hatırlatmak konusunda öncülük etmesi gerekir" açıklamasında bulundu.
(Yusuf Sonkurt-Damla Yeltekin)