Ticari faaliyetini kendi emeği ve kısıtlı sermayesi ile yerine getirmeye çalışan esnafın, mesleğini yürütebilmek için pek çok yükümlülüğü yerine getirmek durumunda olduğuna dikkat çeken Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, belediyelere ödenen harçlar, akaryakıt, vergi, sigorta, aracın bakım ve onarım, lastik gideri, durmadan artan akaryakıt fiyatları gibi pek çok ödemeleri kendi sermayesinden karşılamak zorunda kalan esnaftan indirimli ya da ücretsiz taşımaya katlanmasını beklemenin ve talep etmenin hukuka ve vicdana da aykırı olduğunu belirterek; “6495 sayılı `Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun` 02/08/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın 88 inci maddesi ile 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde değişiklik yapılarak yeni fıkralar eklenmiştir. Böylece, şehir içinde çalışan esnafımızın çalıştığı özel halk otobüslerimiz 65 yaş üzeri Türk vatandaşlarını ücretsiz taşıyacaklardır. Ayrıca, söz konusu yasada belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.” hükmü yer almaktadır. Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartı Yönetmeliği 04.03.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasal düzenleme siyasi otorite tarafından “Sosyal Devlet İlkesi”nin bir gereği olarak gündeme getirilmiştir. Burada asıl amaç kamu kuruluşlarının ve bağlı iştiraklerinin yürütmüş olduğu toplu taşıma hizmetlerinde, yasayla belirlenen kişilere teknik tabiri ile sübvansiyon sağlanmasıdır. Bu desteklemenin sonucunda `Sosyal Devlet İlkesi` gereği yasayla önceden belirlenen bir kesimin devlet imkânlarıyla ücretsiz toplu taşımadan yararlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme yapılırken, `Sınırlı sermayesi ve bedeni gücüyle taşımacılık yapan esnaf statüsünde faaliyette bulunan` kişilerin de kapsam içine alınması hakkaniyete ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Ticari faaliyetini kendi emeği ve kısıtlı sermayesi ile yerine getirmeye çalışan esnafımız, mesleğini yürütebilmek için pek çok yükümlülüğü yerine getirmek durumundadır. Belediyelere ödenen harçlar, akaryakıt, vergi, sigorta, aracın bakım ve onarım, lastik gideri, durmadan artan akaryakıt fiyatları gibi pek çok ödemeleri kendi sermayesinden karşılamak zorundadır. Bu şartlarda, esnafımızdan indirimli ya da ücretsiz taşımaya katlanmasını beklemek ve talep etmek hukuka ve vicdana da aykırıdır. Kaldı ki; Sosyal devlet olmanın gereğinden hareketle siyasi otorite kendi adına bağımsız toplu taşıma faaliyetinde bulunan esnafın üzerine yasayla bu sorumluluğu yıkamaz” dedi.
“Yasa uygulanırsa taşımacı esnafı çaresiz kalacak”
“Yasa maddesinin bu şekilde uygulanması bu kapsamdaki taşımacı esnafını büyük oranda çaresiz bırakacaktır” diyen Demir; “Yasalarımızın amacı sınırlı sermaye ve bedensel gücüyle ticari faaliyette bulunan taşımacı esnafını cezalandırmak olamaz. Bu durum, Anayasanın 173 üncü maddesinde yer alan, `Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır` hükmüne de aykırıdır. Bir kesime tanınan hak, diğer bir kesimi yok etmemelidir. Belediyelerin denetiminde ruhsatlandırılarak toplu taşıma hizmetinde kullanılan Özel Halk Otobüsleri günlük yolcuların % 10’nunu indirimli, % 40’nı ise ücretsiz olarak taşımaktadır. Bu sosyal hizmet nedeniyle de gelir-gider dengelerinde olumsuzluklar yaşanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı belediye ruhsatlı özel halk otobüslerinin günlük ihtiyacı kadar ÖTV’siz akaryakıt temini için gerekli düzenlemenin yapılması istenmektedir. Sosyal sorumluluk gereği taşınan ücretsiz ve indirimli yolculuklarla birlikte diğer yolculuk hizmetlerinin aksamamsı ve belirli bir kalite sürdürülebilirliği için sağlık, eğitim, gıda gibi toplu ulaşımında zorunlu ihtiyaç olduğu kabulüyle belediye ruhsatlı özel halk otobüslerinde maliye ile ilgili bütün işlemlerde mevcut % 18 olan KDV oranının düşürülmesi veya uygun hale getirilmesi esnafımız tarafından istenmektedir”şeklinde konuştu.
“Taşıma yapan esnaflarımız çok mağdur”
Demir şu şekilde konuştu: “Yasa gereği 65 yaş üzeri vatandaşlar toplu taşıma araçlarına nüfus kağıdını göstererek biniyor. Ancak, binen vatandaşlardan çoğu bizim esnafımızdan daha zengin. Aynı vatandaş nüfus kağıdını göstererek bir lokantadan ücretsiz yemek yiyebiliyor mu, bir otelde ücretsiz kalabiliyor mu, bir bakkaldan ücretsiz alışveriş yapabiliyor mu? Bu konuda Türkiye genelinde toplu taşıma yapan esnaflarımız çok mağdurdur. 65 yaş üzeri vatandaşlar toplu taşıma araçlarına ücretsiz binecekse bu vatandaşlara ücretsiz kartı çıkartılmasını istiyoruz. Ay sonu da ücretsiz olarak kaç kişi taşıdığımıza göre esnafımıza akaryakıttan veya KDV den zararımızın giderilmesini talep ediyoruz. Yine, doğu illerinde kaçak mazotun litresi 1.20.TL`sı ile 1,60.TL`sı arasında, Batı illerinde ise mazotun litresi 4,60.TL sı civarındadır. Doğu illerindeki nakliyeci esnafı deposunu ucuz kaçak mazot ile doldurup, batıda taşımacılık yapmaktadır. Batıdaki nakliyeci esnafımız ise, 4,60.TL sına mazot alıp, Doğudaki nakliyeci esnafı ile rekabet edememektedir. Ya kaçak mazotun engellenmesini, yada esnafımıza indirimli akaryakıt verilmesini istiyoruz.”