havadurum

“Değişimin ve demokrasinin sağlanmasında ön seçim zorunludur”

Çanakkale’de Belediye Başkan Adayı olarak Muharrem Erkek’in atanmasının ardından İrfan Mutluay’a destek veren meclis aday adayları geçtiğimiz gün aday adaylıklarını geri çekeceklerini dile getirmişti. Bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Mutluay’a destek veren meclis aday adayları, CHP Çanakkale Merkez ilçe başkanlığına istifa dilekçelerini teslim ettiler.

1832

21 Aralık tarihinde CHP PM toplantısından atama ile belediye başkan adayının belirlenmesi üzerine İrfan Mutluay ile birlikte hareket eden ve meclis aday adaylığı başvurusunda bulunan partililerin başvurularını geri çekme kararı almışlardı. İrfan Mutluay’a destek veren CHP Çanakkale Meclis Üyeleri, CHP Çanakkale Binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında aday adaylıklarını geri çektiklerini duyurarak istifa dilekçelerini CHP Çanakkale Merkez ilçe başkanlığına teslim etti. Basın açıklamasını Av Julide Yeliz Boyraz Sevencan okudu.

"Ön seçim olacağı sözüne güvenerek Sayın İrfan Mutluay’la yola çıktık"

CHP Merkez İlçe Başkanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına çok sayıda partili katıldı. Açıklamayı okuyan Av Julide Yeliz Boyraz Sevencan “Bilindiği gibi 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin 38. Olağan Kurultayı yapılmıştır ve seçilen yeni genel başkanımız Sayın Özgür Özel kurultayda aynen şu ifadeleri kullanmıştır. ‘Hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. Bundan sonra karar, güç, yetki örgütündür. Ön seçimin teminatı bir genel başkan olacağım. Ön seçimin teminatı. Söz veriyorum’ Genel başkan kurultaydan sonraki ifadelerinde de örgüt gözetiminde ön seçimden geri adım atmayacağını ifade etmiştir. Biz de ön seçim olacağı sözüne güvenerek belediye başkanı aday adayı Sayın İrfan Mutluay’la birlikte belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliği aday adayları olarak bir yola çıktık” ifadelerini kullandı.

“Bilgilendirme taleplerimize cevap verilmedi”

Kendilerine bilgi yapılmadığını ve taleplerine cevap verilmediğini dile getiren Av Sevencan “Sonra bir anda 21 Aralık 2023 tarihinde Çanakkale'de Belediye Başkan adayının atama yöntemiyle belirlendiğini öğrendik. Tarafımızca önseçim beklenirken mevcut 4 aday adayının değerlendirmeye alındığı bir anketin dahi yapılmadan atama ile CHP Çanakkale Belediye Başkan adayının belirlendiğini tespit ettik. Sürenin azlığı durumun aciliyetini göz önünde bulundurarak gerek Çanakkale Merkez İlçeye gerek ise Genel Merkeze ilettiğimiz yazılı ve sözlü başvurulara, açıklama ve bilgilendirme taleplerimize de cevap verilmedi” dedi.

“Demokrasi anlamında bu geri gidişi kabul etmiyoruz”

Üye iradesinin yok sayıldığını ifade eden Av. Sevencan “Çanakkale'de 5 yıl önce dahi Belediye Başkan adayı önseçimle parti üyeleri tarafından belirlenmişken, bu kez söz verilmesine karşın üye iradesinin yok sayılmasını; Çanakkale'deki demokrasi anlamında bu geri gidişi kabul etmiyoruz” sözlerini kullandı.

“Meclis üyeliklerinin hangi yöntemle belirleneceğinin bir anlamı kalmamıştır”

Ön seçimin zorunlu olduğunu dile getiren Av. Sevencan “Değişimin ve demokrasinin sağlanmasında ön seçim zorunludur. Belediye başkan adayımızın ön seçimle belirlenmediği, ön seçim vaatlerinin havada kaldığı bir ortamda, meclis üyeliklerinin hangi yöntemle belirleneceğinin bir anlamı kalmamıştır. Bu düşüncelerle adaylıklarımızı şimdi ilçe başkanlığına dilekçe vererek geri çekiyoruz” diye konuştu.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş