havadurum

Darısı Çanakkale`nin başına

Hatay`ın Erzin İlçesi`nde faaliyet gösteren Burnaz Doğalgaz Termik Santrali`nin kuruluş çalışmalarının durması için Hatay İdare Mahkemesi`ne açılan davada, mahkeme `yürütmeyi durdurma` kararı verdi. Karar Çanakkale`de de sevinçle karşılandı.

1117
 
Hatayın`ın Erzin ilçesi Burnaz Sahili`nde kurulum çalışmaları süren termik santrali için açılan dava Hatay İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Termik santrallerin doğanın dengesini bozacak savını haklı bulan mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vererek, kararı termik santrali kuran şirkete iletti. Doğu Akdenize kurulamak istenen 16 termikten biri olan Erzin doğalgaz santrali, ÇED`i için yürütmeyi durdurma kararı veren Mahkeme`nin özellikle kümülatif etki konusunda mevcut ve yapılacakları da kapsamalı vurgusu kritik ve bir milat olarak değerlendirildi.
 
 
“Dava süreçlerimiz davam ediyor”
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, hem termik santrallere hem de altın madenciliğine karşı yürütülen davaların devam ettiğini ifade ederek, Karabiga`daki termik santralle ilgili bugünlerde karar çıkacağını, altın madanlerine karşı açılan davaların ise bilirkişi incelemesinin bu hafta yapılacağını söyledi. Nalbant, “Çanakkale`de santraller kurulurken, EPDK`dan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) izin alıyorlar. EPDK da kümülatif (toplam birikme) etkiyi hesaba katmadan termik santrallere izin veriyor. Bu yönde Çanakkale`ye yapılacak termik santral kapasitesi 14 bin megavatı buldu. Biz Karabiga`daki termik santral davası bilirkişi incelemesinde de termik santralin kümülatif değerinin de hesabı katılması gerektiğini vurguladık. O davada da bugünlerde karar verilmesini bekliyoruz. Biz bu güne kadar ikisi aynı santral olmak üzere toplam 5 termik santral davası açtık. 7 tane de altın madeni davası açmış bulunuyoruz. Bu hafta 6 davanın bilirkişi incelemeleri var. Burada da madenlerin tek tek değil kümülatif değer üzerinden incelenmesi noktasında taleplerimizi ileteceğiz” dedi.
Paylaş