Darbe dönemlerinde bile böyle “soruşturma” görülmedi

ÇOMÜ birbiri ardına yaşanan skandallar ile demokratik kamuoyunun dikkatlerini üzerinden ayırmadığı bir kurum olma özelliğini sürdürüyor. Adeta intikam alma hırsı ile bazı öğretim üyeleri için hiçbir maddi zemine dayanmayan soyut iddialardan öte geçmeyen öğrenci şikayetlerinin soruşturma konusu yapılması öğretim üyeleri üzerindeki baskılar anlamında bardağı taşıran son damla oldu.

1435
Bugüne kadar birçok skandal ile gündeme gelen ÇOMÜ özellik ile kadrolaşma çabaları ile dikkat çekerken ayrımcılık ve ötekileştirme temelinde öğretim üyeleri üzerindeki baskılarını sürdürüyor. Haklarında açılan soruşturmalar ile mobbing uygulamalarına maruz kalan öğretim üyeleri için şimdilerde, yeni yöntemler ile gündeme getirilen soruşturmalar dikkat çekiyor.
 
Yeni yöntem; “öğrenci şikayetleri”
Adeta intikam alma hırsı ile bazı öğretim üyeleri için hiçbir maddi zemine dayanmayan soyut iddialardan öte geçmeyen öğrenci şikayetlerinin soruşturma konusu yapılması öğretim üyeleri üzerindeki baskılar anlamında bardağı taşıran son damla oldu. Öğretim üyesinin “ders anlatma yönteminin anlaşılır olmamasından” tut, “ters bir cevap alacağı kaygısıyla öğrencinin iletişim kuramaması” gibi hiçbir temeli olmayan öğrenci şikayetlerinin soruşturma konusu yapılması soruşturma baskısının geldiği noktayı ortaya koyuyor. Bezdirme boyutuna gelen bu soruşturmalar aynı zamanda üniversite içersinde, öğrenci öğretim üyesi ilişkilerini de bozarak yeni bir kışkırtmanın habercisi olarak yorumlanıyor. Böylesi soyut iddialar ile gündeme getirilen soruşturmalara darbe dönemlerinde bile rastlanılmadığını belirtilirken, öç alma duygularıyla yapılan bu soruşturmalara son verilmesi gerektiği bildirildi.
 
Kamuoyu dikkat ile takip ediyor
Bugüne kadar bir kentin ‘Rektör istifa’ talebiyle protesto gösterisi yaptığı ilk il olan kentimizde “özgürlükçü üniversite” olma iddiasında bulunan ÇOMÜ’de yaşanılanlar gelişmelerin sıradan uygulamalar olmadığını gösteriyor.İşten çıkarmalar ile başlayıp, taşeron işçilerin hileli çalıştırılmalarının yargı yolu ile kabul edilmesine rağmen taşeron işçi çalıştırılmaya devam edilmesi , özellik ile bazı öğretim üyelerinin hısım akraba ve yakınlarının özel şartlar yaratılarak işe alımların yapıldığı, son olarak da yaşamını yitiren bir kanser hastası öğretim üyesinin müstafi sayılmasına kadar gündemdeki iddialar personel politikaları anlamında önemli sorunların yaşandığı ÇOMÜ’deki bu gelişmeler üniversitedeki bilimsel ortamın ahengini bozduğu kadar, bu uygulamaların ardındaki hedefler boyutu ile Çanakkale kamuoyunun da yakın ilgisini çekiyor.
Paylaş