Çanakkale Barosu 2021-2022 yeni Adli yılını Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlediği tören ile açtı. Tören, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Soner Aydın, Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Baro Yönetin Kurulu Üyeleri, önceki dönem Baro Başkanları ve birçok avukatın katılımıyla gerçekleşti. Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan tören, Çanakkale Baro Başkanı Av. Soner Aydın`ın konuşması ile devam etti. Konuşmasında yeni adli yılın hayırlı olmasını dileyen Aydın; "Dileğimiz bu adli yılın, "daha adil bir yıl" olması, muradımız "adaletin yerini bulması", beklentimiz "adaletin hızla tesisidir" dedi. Yargının bağımsız olmasına vurgu yapan Aydın konuşmasında, aksi takdirde FETÖ vari örgütlere ve lobilere teslim olabileceğini ifade etti. Önümüzdeki dönemde hızla kuvvetler ayrılığı ilkesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Aydın; "Yargıya siyasi müdahale imkanı kapanmalı, yargı bağımsız ve tarafsız kılınmalı, hakim ve savcıların özlük hakları güvence altına alınmalıdır" dedi.
"Pusulamız hukuk güvenliği, hukuk üstünlüğü ve demokrasi olmalı"
Aydın konuşmasında; "Ülkemiz özeline gelince; İstikametimiz dünyada bağımsız ve saygın yaşamaksa, parolamız yurtta sulh cihanda sulh, pusulamız hukuk güvenliği, hukuk üstünlüğü ve demokrasi olmalıdır. Çünkü bir ülkede yargı bağımsız ve tarafsız değilse, etkin, adil ve hızlı bir yargılama yapılamıyorsa, hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku egemense, özetle hukuk güvenliği yoksa, o ülkenin diğer milletler nazarında hiçbir saygınlığı, ağırlığı ve etkinliği olamaz. Dünyanın her yerinde yargının niteliği "Buyruk ve etkiden uzak, bağımsız ve yansız, aklın aydınlığında, ahlak güvencesinde, vicdan süzgecinde bir yapı" olarak özetlenir. Bu nedenle bağımsızlık, adaletin mayasıdır. Çünkü daha yüzyıllar öncesinde bile, "Töre konuştuğunda, Hakan susar" Ve bu hassasiyetin olmadığı bir ülkeye kimse saygı duymadığı gibi, yatırım da yapmaz. Hatta, yönetim FETÖ vari paralel yapılara, kurallar suç örgütü liderlerinin eline, kaderimiz ise faiz lobilerine teslim olur. Mahkeme salonlarımızın duvarlarında yazılı bulunan "Adalet Mülkün Temelidir" sözü, aslında devletin orduyla, parayla, petrolle, ticaretle değil adaletle yaşadığını anlatır. Çünkü adalet varsa, zaten her şey vardır" dedi.
"Eşit hukuk sistemlerini istemeyen hukuk lobileriyle mücadele etmek zorundayız"
Dünya Hukuk üstünlüğü sıralamasında en başlarda Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç gibi gelişmiş ülkelerin olmasının bir tesadüf olmadığını ifade eden Aydın; "Bu yüzden uluslararası yatırım çekmek, üretim yapıp kalkınmak ve tam bağımsız olarak yaşamak istiyorsak, bunun ilk ve olmazsa olmaz şartı, hukuk güvenliğinin, hukukun üstünlüğünün ve gerçek demokrasinin bir an evvel tesis edilmesidir. Yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye`ye yatırım yapmalarını sağlayacak en etkili teşvik, güven veren bir adalet sistemidir. Kısaca, Demokratik bir Hukuk devleti, daha çok fabrika, daha çok turizm yatırımı, daha çok iş ve istihdam dolayısıyla refah demektir. Faiz lobileriyle mücadele ettiğimiz kadar hatta daha da fazlasıyla, ülkemizde hukukun üstünlüğünü, demokratik, çağdaş, akılcı, eşit hukuk sistemlerini istemeyen hukuk lobileriyle mücadele etmek zorundayız" dedi.
"Kuvvetler ayrılığı ilkesi hayata geçirilmeli"
Kuvvetler ayrılığı ilkesinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Aydın; "Yargıya siyasi müdahale imkanı kapanmalı, yargı bağımsız ve tarafsız kılınmalı, hakim ve savcıların özlük hakları güvence altına alınmalıdır. Çünkü bağımsızlık, yargının en seçkin ve en özgün karakteridir. Etkilere açık, baskılara elverişli, yönlendirmeye uygun yargı ancak bir "hukuk garabetidir". Yargı, yargı mensuplarına bırakılmalıdır. 23 asır önce Diyojen`in Büyük İskender`e söylediğini, bizler bu gün, tekrar haykırıyoruz ve diyoruz ki "Gölge etme başka ihsan istemez" Öte yandan, hakim-savcı ve adliye çalışanı sayılarındaki eksiklikler acilen giderilmelidir. Bununla birlikte yeni alımlarda tek ölçü liyakat olmalıdır. Büyük Türk Hukukçusu ve Yargıtay`ın ilk başkanı Ahmet Cevdet Paşa bile, daha 1800`lü yıllarda Tezakir isimli eserinde yargı mensuplarının liyakat esaslarına göre seçilmesini önermiştir" dedi.
"Hukukun önündeki engeller kaldırılmalı"
Hukuk görevinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Aydın; "Kıymetli hukukçular, Hukuk devleti ve hukuk güvenliğinin olmazsa olmaz bir başka şartı da avukatlara yargı erki içinde hak ettiği değerin hemen teslim edilmesi, görevin önündeki hukuki ve fiili engellerin bir an evvel kaldırılmasıdır. Savunmanın olmadığı, değersizleştirildiği bir yargı, ancak engizisyondur, yargısız infazdır. Bu nedenle yargı erkinin olmazsa olmazı, savunmadır, avukattır. Ne hukuksuz bir devlete ne de adaletsiz bir hukuka tahammülümüz yoktur. Hele avukatsız bir adaletin imkanı yoktur. Adliyelerde ve diğer kurum ve kuruluşlarda, avukatın yargının eşit kurucu unsuru olduğu içselleştirilmeli, önyargılı ve hatalı bakış açılarına derhal son verilmelidir. Kürsünün hak ettiği saygı, biz avukatların da hakkıdır. Zira avukatlar, yargı diyalektiği içinde bağımsız savunmayı temsil ederek, kutsal savunma hakkının tecellisi için, halk adına görev yapmak suretiyle hukuk devletinin açık teminatıdırlar. Avukata gösterilen saygı, hakkını ve adaletini arayan vatandaşımıza saygıdır. Ve unutulmamalıdır ki, bir gün herkesin avukata ihtiyacı olacaktır. Avukat, aynı zamanda, insan hak ve özgürlüklerin de koruyucusu, kollayıcısı ve savunucusudur. Bu bakımdan avukatlar, demokrasi ve cumhuriyet adına, halk adına da görev yapmaktadırlar. Bu hak ve özgürlüklere karşı ihlal kimden gelirse gelsin, elbette avukat buna itiraz edecektir. Bu, mesleğimizin bir gereği, aynı zamanda sorumluluğumuzdur. Yoksa avukat suçun, suçlunun ortağı, davanın ya da iddianamenin tarafı değildir. Avukat sadece ve sadece kutsal savunma hakkının, bağımsız, tarafsız, eşit ve adil bir yargının, hukuk devletinin, cumhuriyetin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, halkın, güçsüzün, mağdurun tarafıdır. Bu temelden hareketle de, avukatı dışlayan, yargının üvey evladı gibi gören, yargının eşit kurucu unsuru olarak benimsemeyen anlayış yanlıştır, sakattır, hukuksuzdur. Ve aynı zamanda, yargıya güveni azaltan olumsuzluklarından biridir de. Savunmasız devlet esir, savunmasız adalet ise yetimdir. Devleti meşru kılan nasıl ki adaletse, adaleti meşru kılan da savunmadır" dedi.
"Hukuk fakültesi mezunlarının yüzde 4`ü farklı işlerde çalışmakta"
Aydın son olarak; "İnsanlarımız cinnet geçirme aşamasına gelmiştir, ümitsizlik, mutsuzluk yaygın haldedir. Avukatlar da ekonomik, psikolojik ve toplumsal sıkıntıları aynen yaşamaktadır. İşsiz avukatlar, geçim sıkıntısı çekenler, ağır psiko-sosyal yükleri kaldıramayan avukatlar, intihara sürüklenmektedir. Cumhurbaşkanlığı`nın verilerine göre hukuk fakültesi mezunlarının % 40`ı asgari ücretle, % 22,5`i ise 4 bin liranın altında maaşla işe başlamaktadır. Ayrıca hukuk fakültesi mezunlarının yüzde 4`ü farklı işlerde çalışmaktadır. Geçen birkaç ay içinde; Kayseride Av. Hayriye Sena, Manisa`da Av. Muhammed Halil Yavuz, Kastamonu`da Av. Gizem Saraçoğlu ve İstanbul`da Av. Gökhan Vural "Artık Dayanamıyorum" diyerek intihar etmişlerdir. Oysa avukatlar, toplumun kanaat önderleridir, aynasıdır, sesidir, nefesidir, avukat yaşıyorsa, toplum da yaşıyor demektir. Bu vesileyle, yargı görevini yaparken şehit edilen ya da intihara sürüklenen avukat, hakim, savcı, yargı çalışanı tüm meslektaşlarımızı, minnetle, rahmetle ve saygıyla bir kez daha anıyorum. Ve ifade etmeye çalıştığım üzere, bu boğulmuşluktan, mengenelerden, çaresizlikten kurtulmanın en önemli ve öncelikli yollarından biri de, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün akılcı, aydınlık, çağdaş anlayış ve ışığıyla birlik ve beraberliğimizi yeniden tesis ederek, daha çok çalışmak, adalete, hukuka inanmak ve güvenmektir. Çanakkale Barosu, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da özgür savunmanın ve bağımsız yargının, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin koruyucusu ve takipçisi olacaktır. Çanakkale Barosu; Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün ilke ve devrimlerine bağlı olmayı sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.
(Haber Merkezi)