havadurum

Dağtekin, "Kapitalist sömürüye karşı mücadele ve dayanışma"

697

Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Örgütü yaklaşmakta olan 1 Mayıs İşçi Bayramı için basın açıklaması gerçekleştirdi. İl Örgütü`nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan EMEP İl Başkanı Muzaffer Dağtekin işçi ve emekçilerin taleplerini dile getirerek, "Tüm ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çekilmesi, temel tüketim mallarına gelen zamların son bulması, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için 1 Mayıs`ta birliğimizi ve mücadelemizi büyütelim. 1 Mayıs Pazartesi günü saat 12:30`da eski Salıpazarı`nda Emek Partisi pankartı altında buluşalım. 1 Mayıs`ta tek adam yönetimine dur diyelim. Ekonomik, sendikal, siyasal hak ve özgürlük talepleri için birleşelim" diye belirtti. EMEP üyeleri, basın açıklamasının ardından İskele Meydanı`nda 1 Mayıs standı kurarak; yurttaşlara çağrıda bulundu.

"Biz açlıkla boğuşuyoruz, patronlar servetlerine servet katıyor"
Dağtekin yoksulluk ve işsizliğin son yılların en yüksek seviyesine olduğunu ifade ederek, "Mart ayı itibariyle 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 9 bin 500 TL, yoksulluk sınırı 31 bin 241 TL oldu. Yıllık enflasyon yüzde 130`a dayanmış durumda. Ücretlere yapılan üç kuruşluk zamlar çoktan buharlaştı. Artan kiraları karşılamakta zorlanıyoruz. Elektriğe, suya, temel tüketim maddelerine gelen zamlar yaşamı her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Geçim sıkıntısı hepimizin boynunda. Emeğin milli gelirden aldığı pay AKP iktidarı döneminde yarı yarıya düşerken, sermayenin milli gelirden aldığı pay son 4 yılda 10 puan artarak yüzde 54`e çıktı" sözlerine yer verdi.

"2 milyonu aşan çocuk ağır koşullarda çalıştırılıyor"
İşsizlik Sigortası Fonu`ndaki paralar işini kaybeden işçilerden çok işverenlere teşvik olarak dağıtıldığını ifade eden Başkan Dağtekin, "Emekçi halkın çocukları niteliksiz eğitime, geleceksizliğe mahkum ediliyor. Sayıları 2 milyonu aşan çocuk, atölyede, fabrikada, tarlada, ofiste ağır koşullarda asgari ücretinde altında bir ücretle çalıştırılıyor. Kadınların en temel hakları gasp ediliyor. Sömürüyle birlikte şiddetin ve eşitsizliğin önü açılıyor. Tek adam yönetimi her alanda kadın-erkek eşitliği taleplerini ezmeye çalışıyor. İstanbul Sözleşmesi`nden çıkıldı, 6284 sayılı ya da dahil kadınların tüm kazanımları hedefe konulmuş durumda" sözlerine yer verdi" diye vurguladı.

"Yaşamak için örgütlenmek zorundayız"
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş`ta başlayan depremleri hatırlatan Dağtekin, "Deprem gerçeği bilinmesine rağmen önlem almayan, yeterli örgütlenmeyi yapmayan tek adam yönetimi, ne doğru dürüst arama kurtarma çalışması yürütebildi ne de depremzedelere barınabilecekleri çadır ve konteynırlar sağlayabildi. Aktif fay hatlarını üzerinde bulunan ve kent merkezindeki bina stoğunun yalnızca yüzde 30`unun sağlam zemin üzerine kurulu olduğu Çanakkale`de olası bir depremde karşı karşılayacağımız tablo daha farklı olmayacaktır" diye belirtti.

"14 Mayıs`ta ülkemizin ve halkın geleceği için sandıklara gideceğiz"
Dağtekin, Türkiye`nin 14 Mayıs`ta kritik bir seçim için sandığa gideceğini ifade ederek, "Emek Partisi olarak tüm işçileri ve emekçileri 1 Mayıs`ta ve 14 Mayıs seçimlerinde böyle bir düzenin kurulması yolunda bir araya gelmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz. Bunun için 1 Mayıs`ta tek adam yönetimine dur diyelim. Ekonomik, sendikal, siyasal hak ve özgürlük talepleri için birleşelim" dedi.

(Damla Yeltekin)

Paylaş