Çürüyen trilyonluk tesis yıkılacak

Ezine ilçesinde çürümeye terk edilen Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatı için yıkım
kararı çıktı. Yıllar önce tesisin tamamlanması için birçok girişimlerde bulunulurken, sonunda yıkım kararının çıkması kamuoyunda şok etkisi yarattı.

845
Yıllar önce tesisin tamamlanması için birçok girişimlerde bulunulurken, sonunda yıkım kararının çıkması kamuoyunda şok etkisi yarattı. 26 yıl önce Ezine’de yapımına başlanan ve çeşitli nedenlerden dolayı tamamlanamayan Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatının yıkılacağı bildirildi.
 
Vali Güngör Azim Tuna, dönemin Valisi Erdinç Büyükakalın`ın talimatıyla Özel İdare Müdürlüğü tarafından yapımına başlandıktan sonra ödenek yetersizliği nedeniyle bir türlü tamamlanamayan Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatının yıkımına karar verdiklerini söyledi. Söz konusu binanın bugünkü standartlara uygun olmadığını belirten Vali Tuna, riski göze alamadıklarını bu yüzden binanın yıkılacağını ifade ederek; “Orada, İl Özel İdare’ye ait 125 dönüm bir yer var. Üzerinde de 26 sene önce yapılmış bir kaba inşaat var. Yani bu tamamen yarım kalmış bir inşaat. Aynı şeyi şimdi yapmaya kalksanız 8-10 milyon liradan aşağı yapamazsınız. Orayı kontrol ettirdik. Yapı kısmen sağlam çıktı. O kadar yıl geçmiş olmasına rağmen, bina sağlam çıktı. Ama tabi ki bugünkü standartlara uygun değil. Orada üç katlı bir yapı var. Bu riski göze almamız mümkün değil. Neticede orada bir zemin var. Zeminde hemen deniz kenarında. Her zaman riskin olabileceği bir yer. Zemin etüdü ile ilgili konulara da baktıktan sonra burası ile ilgili bir karar verdik. Artık bu binanın yıkılmasına karar verdik. Acaba bu binayı kullanabilir miyiz diye çok düşündük. Ancak böyle bir riski göze alamayız. Bir anlaşma ile tahsis yaptırdık. Bir dernek ile beraber proje uygulayacağız. Yaşlı Bakımevi Rehabilitasyona ilişkin yaşama yeniden merhaba diye bir projemiz var. Bu kapsamda sağlık turizmini orada geliştirip, o bölgeye bir sağlık turizm alanı düşünüyoruz. Bunu yaptığımız anda bir çok tesis de yapılacak. 2013 yılı ile birlikte oranın yolu da yapılmaya başlanacak. 2014 yılında hedefimiz bu hizmetleri orada vermeye başlamak” dedi.
 
Öte yandan Ezine ilçesinde 1986 yılında temeli atılarak 1989 yılında tamamlanması planlanan Kestanbol Kür Merkezi ve otel inşaatının senelerdir bitirilememesine tepki gösteren vatandaşlar, trilyon-luk tesisin çürümeye terk edildiğini ifade etmişti.
 
Bir çok girişimde bulunuldu, sonunda yıkım kararı çıktı
Kızılay, Amerikalı bir firma ile birlikte inşa etmeyi planladığı ``proton terapi`` merkezi olarak yapılması hedeflenen tesis yatırımcı firmanın sorumluluklarını yerine getirmeyince yatırımdan vazgeçilmişti. Daha sonra kısa adı TUHETO olan Türk Sağlık Turizmi Organizasyonu şirketi bazı temaslarda bulunmuş ve gelişme sağlanamamıştı. İl Genel Meclisinin yarım kalan bu yatırımın bir çok kez değerlendirilmesi konusunda yaptığı girişimler sonuç vermeyince en sonunda yıkımına karar verildi.Bu süreç ülkemiz kaynaklarının nasıl heba edildiğinin göstergesi ve plansız yapılan yatırımlar konusunda ibret alınacak acı bir deneyim olarak tarihe geçecek.
Paylaş