Cumhuriyet'in doğuşunu kutladılar...

1334

 Kurtuluş Savaşı’nın ardından, Gazi Mustafa Kemal 28 Ekim 1923 tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmada; ‘Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz’ diyerek yeni yönetim şeklini müjdelemiş,  ülkeyi hilafet yönetiminden, halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet’i kurmuştu. Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ıncı yılı tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de hafta boyu sürecek etkinliklerle kutlanacak. Çanakkaleli siyasiler ve bürokratlar Cumhuriyet’in kuruluşunu 96’ıncı yılını verdikleri mesajlarla kutladılar. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte ülkede bilim, eğitim, sanayi… başta olmak üzere sayısız alanda kalkınma ve aydınlanma başladığı. Halkın, kadın erkek eşitliği, seçme ve seçilme hakkı, laik devlet anlayışı, hukukun üstünlüğü gibi kavramlarla tanışarak aydınlanmanın başladığı belirtilen mesajlar, Cumhuriyet’in ilelebet yaşatılacağı mesajları paylaşıldı. Çanakkaleli siyasiler kutlama mesajlarında, ‘Yaşasın cumhuriyet’ dediler. 

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ıncı yılını kutlayan siyasiler şu mesajları paylaştılar; 
Vali Orhan Tavlı; “Aziz Türk Milletinin şanlı ve onurlu mücadelesi sonucunda millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet’imizin, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilişinin 96. yıl dönümünü milli birlik ve beraberlik içinde hep beraber coşkuyla  kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Aziz Milletimizin canını ortaya koyarak verdiği Kurtuluş Savaşı’nın ardından 29 Ekim 1923’te “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesiyle kurulan Cumhuriyetimiz, her türlü zorluk ve yokluğa rağmen, Aziz Milletimizin özünde var olan birlik ve beraberliğin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının, güçlü bir Türkiye kurmanın azim ve kararlılığının gurur verici eseridir. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyet’imizin 96. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bugün tarihimizin en değerli günlerinden birini, gerçek bir bayramı kutluyoruz. Bugün büyük bir mutluluk ve gururla.; insandan, çoğulculuktan, hak ve hukuktan, adaletten, özgürlüklerden yana olan Cumhuriyetimizin 96. Yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyet kolay kurulmamıştır elbet, ancak gelişiyle de yorgun bir ülkenin üzerinden tüm karanlığı, tüm umutsuzluğu da olanca gücüyle silmiş süpürmüştür. Çağdaş ve demokratik bir yönetim biçimi olan Cumhuriyet ile birlikte ülkemize de yeni bir ufuk açılmış; bilim, eğitim, sanayi başta olmak üzere sayısız alanda kalkınma ve aydınlanma başlamıştır. Kadın erkek eşitliği, seçme ve seçilme hakkı, laik bir devlet anlayışı, hukukun üstünlüğü gibi kavramlarla tanışmıştır halkımız. Cumhuriyet de bu değil midir zaten? Akıl, bilim, sanat, bağımsızlık, özgürlük, hak, hukuk ve eşitlikten yana, kısaca insan ve insana dair ne varsa ondan yana olan değil midir Cumhuriyet? Bu duygu ve düşüncelerle ilkelerinden asla şaşmayacağımız, eşsiz bir miras olarak aldığımız ve çocuklarımıza emanet edeceğimiz Cumhuriyet’imizin 96. Yıldönümünü kutluyor; devrimleri ve dehası ile bize bu ufku açan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyet’in tesisi ve ilerlemesinde emeği bulunan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
Milletvekili Muharrem Erkek; “Bugün şanlı Cumhuriyetimizin 96. yılı. En büyük bayramdır, kutlu olsun! Hepimizin bildiği gibi 2019 yılı, çok özel. Çünkü 23 Temmuz Erzurum, 4 Eylül Sivas Kongrelerinin 100. yıllarını geride bıraktık. Bağımsızlık Savaşımızın adım adım 100. yıllarını da önümüzdeki süreçte yaşayıp, 2023 yılında Erkek; Cumhuriyetimizi bir asırlık genç filiz, ulu çınar olarak kutlayacağız.  Cumhuriyetin yüzüncü yılına yaklaşırken bizi büyük sorumluluklar bekliyor. Sadece sorumluluk değil, bu 4 yıllık dönemde önümüzde çok iyi fırsatlar var. Yeter ki bunu değerlendirmeyi bilelim. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe hiç durmadan yürüyebilmek için her şeyden önce ekonomik bağımsızlığımız sağlanarak yurtta barış, dünyada barış ilkesiyle hem bölgemizde hem dünyada örnek ülke olmak için çalışmalıyız. Şu an bize düşen görev belli. Ekonomisi ayağa kalkmış, dış politikada barışı egemen kalmış, kuvvetler ayrılığını, tarafsız ve bağımsız yargıyı kurmuş, evrensel insan hak ve özgürlüklerini güvence altına almış bir Türkiye Cumhuriyeti yaratmak, ana amacımızdır. İşte o zaman Yüce Atatürk`ün isteğini gerçekleştirmiş oluruz.  Biz, verdiği Kurtuluş mücadelesiyle tüm mazlum milletlere örnek olmuş bir ulusuz. Ve biliyoruz ki Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Bu inanç ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah ve mücadele arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyet ormanına bir fidan diken tüm büyüklerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetin, hepimizin Cumhuriyetinin 96. yılı kutlu olsun.”
Özgür Ceylan; “Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 29 Ekim 1923•`27te Türkiye Büyük Millet Meclisinde Cumhuriyeti ilan ederek, ulusun kaderini değiştirdiler. Esaret altında yaşayan uluslara yol haritası olan kurtuluş savaşımızın demokrasi ile taçlandırılması anlamında kuşkusuz ki Cumhuriyetin ilanı mihenk taşı olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti Türk Gençliğine emanet ederken gençliğin zor kazanılan özgürlüklerinden kolay vazgeçmeyeceğine inanıyordu. Bütün bu olumsuzlukların üstesinden gelecek birikime ve gençliğin kararlılığına sahibiz. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde bağımsız bir ülke olarak tek hedefimiz; akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu da aşmak olmalıdır.  Cumhuriyet Halk Partisi tüm zorluklara, engellere ve saray rejiminin dayatmalarına karşı, ulusun kaderini tek adamın heves ve ihtiraslarına bırakmayacak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerleri ekseninde, demokrasiyi savunmaya kararlılıkla devam edecektir. 31 Mart seçimlerinde bizim bu inancımızın temellerinin sağlam olduğu sandık sonuçlarıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır.  Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyor, halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıl dönümünü kutluyorum.” 
Milletvekili Jülide İskenderoğlu; “Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken ülkemizin ve Çanakkale’mizin her alanda kalkınmasını ve gelişmesini devam ettireceğiz. Çünkü bizim; milletimize, ülkemize, Çanakkale’mize, bu topraklara sevdamız ve borcumuz var. İstiklâlin Başkenti olan Çanakkale’mize, bu kutlu topraklara en güzel eserler yakışır. İnsanlarımızın her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, refah ve varlık içinde, tam demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün olduğu, birlik ve beraberliğimizin daha da pekiştiği bir Türkiye hedefine ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmayı sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, aziz milletimizin ve tüm Çanakkaleli hemşerilerimin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.”
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz; “Türk milletinin ezelden ebediyete uzanan tarihi yolculuğunda, geldiğimiz bu kutlu günde Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 96. Yılına erişmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 96 yıl önce çağdaş ve laik bir ülkenin temelleri atılırken yapılan devrimler; bugün cumhuriyetin sağladığı değerlerin ve kazanımların önemini daha da anlamlı kılıyor. Büyük önderimiz Atatürk’ün eşsiz dehasının eseri olan Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümünü kutlamanın onurunu ve coşkusunu yaşamanın sevinci içerisinde; Halkımızın Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi ve isimsiz kahramanlarımızı saygıyla anıyorum. Bayramımız kutlu olsun!”
Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan;  “Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk Milletinin, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla kazanılmıştır. Bu büyük zafer, 29 Ekim 1923’te, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi ile ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiyle Cumhuriyetimiz kurularak taçlandırılmıştır. Çanakkale Barosu olarak, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, bu topraklar için canını vermiş bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerinden ödün vermeden sonsuza dek var olmaya devam etmesi için mücadele edeceğimizi tekrar ediyoruz. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!” 
(Oya Koyuncu)
Paylaş