Cumhuriyet'in 95'inci yılında alternatif tören

871

 Her yıl olduğu gibi bu yıl da alternatif çelenk sunma töreni düzenlendi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resmi törenin ardından CHP, İyi Parti, sendika, oda ve STK’lar tarafından alternatif çelenk sunma töreni düzenlendi. Tören, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İyi Parti GİK Üyesi Rıdvan Uz, İyi Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, STK, Oda, Sendika temsilcileri katıldı. CHP, İyi Parti, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Emekli Subaylar Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Türk Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Eğitim Sen, Eğitim İş, Sağlık Emeklileri ve Çalışanları Derneği, Cumhuriyet Kadınları, Türk Anneler Derneği, Türkiye Yardımseverler Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Törende konuşma yapan CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, cumhuriyetin tek adam ya da başkanların değil, vatandaşların yönettiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti içinde hiç kimsenin dini, dili ya da mezhebi açısından ötekileştirilemeyeceğini söyleyen Güneşhan; “Hiç kimse dini, mezhebi ve siyasi görüşü nedeniyle ayrımcılığa uğrayamaz. Hukuk dışında hareket eden herkes, yine hesabını hukuk önünde verirler” dedi. Program kapsamında kurum ve kuruluşlar adına konuşma yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise; “Cumhuriyet projesi, 700 yıllık şeriata dayalı fetihlerle güçlenen otoriter bir monarşiden sonra kurulan, çağımızın en başarılı özgürlükleşme ve pratikleşme projesidir. Cumhuriyetin amacı katılımcı bir demokrasidir” ifadelerini kullandı.

 
“Bu ülkeyi, başkanlar, tek adamlar değil, 80 milyon vatandaşımız yönetiyor”
Cumhuriyetin vatandaşlık paydasında herkesin eşit haklara sahip olduğu bir rejim olduğunu söyleyen CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “Bin bir emek ve fedakarlıkla kazandığımız halkın, halk tarafından, halk için yönetildiği, egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bilhassa ‘kimsesizlerin kimsesi’ olarak nitelendirdiği Cumhuriyetimizin 95’inci yıldönümü kutlu olsun. Cumhuriyet, vatandaşlık ortak paydasında herkesin eşit haklara sahip olduğu rejim demektir. Cumhuriyet sayesinde bu ülkede kimse, dili, dini veya soyu nedeniyle bir diğerinden üstün değildir. Bu ülkenin sahibi, bir kişi veya zümre değil, vatandaşların ta kendisidir. Halkımızın büyük güçlüklerle eline aldığı bu hakkını kimseye bırakacak değildir. Bu ülkeyi, başkanlar, tek adamlar değil, 80 milyon vatandaşımız yönetiyor. Cumhuriyet, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu ülkenin bütün vatandaşları, liyakat esasına göre her makama gelebilir. Hiç kimse dini, mezhebi ve siyasi görüşü nedeniyle ayrımcılığa uğrayamaz. Hukuk dışında hareket eden herkes, yine hesabını hukuk önünde verirler. 
 
“Cumhuriyet projesi, özgürlükleşme ve pratikleşme projesidir”
Kurum ve kuruluşlar adına konuşma yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş; “29 Ekim 1923, yalnızca yeni Türkiye’nin yönetim biçiminin ilan edildiği gün değildir. 29 Ekim 1923,  Orta Çağ’dan kalma dağılmış bir imparatorluğun kalbinde yaşayan yorgun ve yoksul bir avuç insanın özgür ulus olma, demokratik birey olma, laik yaşam biçimini özümseme ve çağdaşlaşlama yoluna düştüğü gündür. Cumhuriyet projesi, 700 yıllık şeriata dayalı fetihlerle güçlenen otoriter bir monarşiden sonra kurulan, çağımızın en başarılı özgürlükleşme ve pratikleşme projesidir. Cumhuriyetin amacı katılımcı bir demokrasidir. Kadın ve erkek ülkenin her bireyin özgür ve eşit haklara sahip birer yurttaş olarak sağlıklı bir çevrede iyi bir yaşam dileğine ulaşmasını sağlamaktır. Yurtta ve dünyada barıştır. Amaç, toplumda farklı inançlara sahip kesimlerin, barış içinde, yan yana sağlamaktır” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş