Cumhuriyetimizin 95'inci Yılını kutladık..

588

 Cumhuriyet Bayramı, TBMM’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından her yıl, 29 Ekim’de coşku ve heyecanla kutlanmaya devam ediyor. Tüm yurtta kutlanan Cumhuriyet Bayramı, Çanakkale’de de büyük coşku ve heyecanla kutlanmaya devam ediyor. İlk olarak Pazar günü düzenlenen resmi tören ve aynı akşam düzenlenen konserin ardından dün de resmigeçit töreni yapıldı. Dün, Valilik makamında resmi erkanın tebrikleri kabul edildi. Ardından kordon boyunda Vali Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan askeri, protokolü ve vatandaşları tek tek selamlayarak bayramlarını kutladılar. Programa, kent protokolünün yanı sıra siyasi parti temsilcileri, Askeri Erkan, Oda Başkanları, STK temsilciler, Sendika temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin şiir ve konuşmalar yapıldı. Program, Uluslararası Troya Halk Dansları ekibinin protokol önünde gösteri yapmasıyla devam etti. Programın ardından Kordon Boyunda çocuklar ve yetişkinler için çeşitli etkinlikler yapıldı. Resmigeçit töreninin bulunduğu alanda ise, müzik dinletisi düzenlendi. Kordon Boyundaki etkinlikler gün boyunca devam etti. Resmi tören kapsamında günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Vali Orhan Tavlı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak yad etti. 

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bizlere emanet etmiştir”

Program kapsamında konuşma yapan Vali Orhan Tavlı; “Bugün geçmişimizden aldığımız güçle ezelde ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idare olarak ifade ettiği, dirilişin sembolü olan Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 95’inci Yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu anlamlı günde öncelikle binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca herdem yeniden doğuşlara ve şanlı yürüyüşlere imza atmış olan, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, aziz milletimin Çanakkaleli hemşerilerimin, yarınımız, umudumuz sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, emsalsiz bir liderlik, fedakarlık ve cesareti aziz Türk Milletine duyduğu inanç ve sevgi ile birleştirerek Çanakkale destanının yazıldığı, Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklarda Anafartalar’da başlayıp İstanbul’dan Samsun’a ve Anadolu’n dört bir yanına yayılan bağımsızlık ateşiyle büyük Türk Milletinin zaferini bütün cihana kabul ettirerek sonsuza kadar yaşayacak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bizlere emanet etmiştir” dedi. 
 
“Cumhuriyetimiz, ulu bir çınar olarak büyümesine ve gelişmesine devam ediyor”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yad eden Vali Tavlı; “Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında binlerce yıllık devlet geleneğimizin külleri arasından yeni bir şahlanış ve diriliş olarak doğdu. Aradan geçen 95 yılın sonunda Cumhuriyetimiz, ulu bir çınar olarak büyümesine ve gelişmesine devam ediyor. Bugün Türkiye Cumhuriyeti, bir yandan köklerine daha fazla sarılan, diğer yandan arşa doğru daha fazla yükselen, kendi gövdesiyle birlikte geniş bir alanda güvenin, huzurun umuduna adı olan bir devlettir. 29 Ekim 1923 tarihinden bugüne aziz milletimizin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren, yeni ve sağlam esaslarıyla Türk milletini, istikbal yolunda hızla ileriye taşıyan birlik ve beraberliğini kenetleyen, bağımsızlık karakterine uygun bir yönetim şekli olan Cumhuriyetimizi bu özel, anlamlı ve gurulu günü aziz milletimizin her bir ferdi olarak, idrak etme, en samimi duygularla hep birlikte kutlamaktayız. Türk insanı, Cumhuriyet sayesinde ‘Hakimiyet, Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tek ve gerçek sahibi olur” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş