"Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız"

851

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek açıklamalarda bulundu. Rusya`da alışveriş merkezinde çıkan yangın sebebiyle 64 kişinin yaşamını yitirdiği haberi ile açıklamasına başlayan Erkek, “Rusya`nın acısını paylaşıyoruz. Rusya Federasyonu`na başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi. “Türkiye`nin bütün temel sorunlarında olduğu gibi CHP sorunların çözümü için Türkiye`nin her köşesinde” diyen Erkek, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, satılmasıyla ilgili olarak dün Veli Ağbaba başkanlığındaki vekillerimiz Trakya`daydılar. Bugün Niğde`deler, perşembe günü Eskişehir`de olacaklar. Perşembe 22’nci ili ziyaret etmiş olacağız. STK`ler ve halkla birlikte önemli bir direniş gösteriyoruz. Çünkü şeker fabrikalarının vatan olduğunu, vatanın satılamayacağını biliyoruz” dedi. 


“Sosyal medyada özgürlükler kısıtlanıyor” 
“2002`den bu yana işsizlik ortalamasına bakın çift haneli” diyen Erkek, “Üniversite mezunu her 4 gençten 1`i işsiz. Genç işsiz oranı yüzde 20,8. 4 yılda kapanan iş yeri sayısı 430 bin. Her yüz kişiden 47`si Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı değil. Tablo bu. Bu tablodan vatandaş, işçi, emekçiler, esnaf mutsuz. Özgürlüklerden uzaklaştık, eğitim kalitemiz çok düştü, akıl ve bilimden uzaklaştık. Adaleti, hukuk devletini ortadan kaldırdık. Eğitim, özgürlük, adalet yoksa kalkınma da yok. 2002`de iktidara geldiğinde yasaklarla mücadele edeceğiz diyenler internette de OHAL`i uygulamaya koyuyorlar. Sosyal medyada da özgürlükler büyük oranda kısıtlanıyor. Geçen hafta yargıda Kuzey Kore uygulamalarını yaşadık şimdi de internette. Yargıç ve savcıların ağır baskı altında olduğunu biliyoruz. Tek adam rejimi Türkiye Cumhuriyeti`ni şahıs devleti haline getirdiği için yargı da baskı altında. Ekonomi her geçen gün olumsuz tabloya sürükleniyor” ifadelerine yer verdi.
 
“Hukuk devletini yeniden tesis edeceğiz” 
OHAL’e ve bu süreç içinde yaşanan mağduriyetlere de değinen Erkek, “OHAL ilan edileli 20 ay oldu. OHAL bağımlısı iktidarla karşı karşıyayız. Demokrasi ayıbı OHAL`e sarılıp onunla yürüyen iktidar adaleti de yok etti. 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Bu millet sorunları aşar, mücadelesini verir. Ama adalet temelinden sarsılırsa çocuklarımıza bırakacak vatan ve devlet olmayabilir. CHP olarak iktidara geldiğimizde önce hukuk devletini yeniden tesis edeceğiz. HSK`de adalet bakanı, müsteşar olmayacak. Yürütmenin baskısı olmayacak. Anayasada yargıç güvencesi gelecek. Bunu çocuklarımızın geleceği için yapmak zorundayız. Demokrasi askıda. 45 günde kaldıracağız, diyenler 20 ay bittiğinde ekonominin can çekiştiğini görüyor. OHAL KHK`leri ile suçlu suçsuz demeden binlerce insan mağduriyetlere sürüklendi” dedi. 
 
2019 mesajı
Erkek, 2019’a yönelik olarak ise, “Özgürlüklere düşman olanlar değil demokrasi kazanacak diyoruz. 2019`da 1919 ruhuyla demokrasi kazanacak. Mutlaka cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız. Bunu demokrasiye inana milyonlarla birlikte gerçekleştireceğiz. Boğaziçi Üniversitesi`ndeki olaylar üzücü. Üniversitelerde her türlü şiddete karşıyız. Boğaziçi`nde birileri Afrin için lokma dağıtabilir, bunlara müdahale edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu müdahale sebebiyle siz ayrıştırma gayretine girmemelisiniz. Herkes vicdan ve kanaat özgürlüğüne sahiptir. Birileri komünist, liberal olabilir kimse düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz. Kimseye kesinleşmiş yargı kararı olmadan terörist diyemezsiniz. Devletin en tepesindeki kişinin üniversitedeki olayı bahane ederek toplumu kutuplaştırması, insanları, ideolojileri ötekileştirmesi ve yok etmeye çalışması toplumsal barışı getirmez” ifadelerine yer verdi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş