Bu onur tüm üyelerin
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tüccar vatandaşların, tacirlerin, esnafın Türkiye`den satın aldığı ürünleri, gümrük kapılarından gümrük hizmetleri almak suretiyle Suriye`ye geçişlerini, Suriye plakalı araçlarla yapabilmelerine imkan sağlıyoruz” dedi.
Gökçeada`ya gümrük kapısı açılması
Yazıcı, bir gazetecinin “Gökçeada`ya gümrük kapısı açılması” yönündeki çalışmalara ilişkin sorusunu ise “Gökçeada ile ilgili özel bir gümrük kapısı açma şeklinde değil, ama Gökçeada`ya giriş çıkışlarla ilgili gümrük hizmetlerini verecek çalışmaları sürdürüyoruz” diye yanıtladı. Ayvacık`tan Midilli`ye sınır kapısı açılması yönünde bir çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine de Yazıcı; “Bu konu ile ilgili bilgiye sahip değilim. Arkadaşlarım notu alıyorlar” dedi. Yazıcı; “dershanelerin kapatılması” ile ilgili değerlendirme isteyen gazetecilere, sadece dershanelerin kapatılmasına yönelik değil, eğitim hizmetlerinin daha randımanlı, daha az masrafla yapılmasına yönelik çalışmaların olduğunu söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı gümrüklerin bir ülkenin aynası olduğunu belirterek, ülkemize gelen yabancıların ilk uğrak yeri olan gümrükleri modernize ettik. Bir taraftan Türkiye’nin ekonomik ve sosyal vizyonunu geliştirirken, bir yandan da gümrüklerde kapıları değiştirirdik ve bekleme süresini azalttık” dedi.
Çanakkale’nin hükümetin gözünde özel bir şehir konumunda olduğunun altını çizerek; “ Çanakkale ticaret ve sanayi alanında da bilhassa son yıllarda önemli ilerlemeler kaydeden bir şehrimizdir. İS0’nun 2011 yılı Türkiye`nin En Büyük 500 sanayi şirketi sıralamasında Çanakkale`den 3 şirket yer almaktadır.
Bu gurur verici bir tablodur. Bugün "Çanakkale`ye Değer Katanlar Ödül Töreni"nde ödül alacak olan İçdaş listede 9. sırada, Akçansa 66. sırada ve Kaleseramik 146. sıradadır. Bu kuruluşlarımıza hem Çanakkale`ye hem de ülkemize değer kattıkları için tebrik ediyorum. Bugün ödül alacak olan diğer vergi rekortmeni, ihracat rekortmeni şirketlerimizi ve iş adamlarımızı da tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Çanakkale hem sanayi, hem ticaret, hem de tarımsal üretim bakımından çok büyük potansiyeli olan, kalifiye insan gücüne sahip bir şehrimizdir” şeklinde konuştu.
“Çanakkale gümrüklerinde ihracat 895 milyon dolar”
Çanakkale gümrüklerinden yapılan ihracatının 2012 yılı Ocak-Eylül döneminde 895 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Bakan Yazıcı; “ Geçen sene aynı dönem için bu rakam 1,3 milyar dolar olmuştur. 2012 yılı Ocak-Eylül dönemi için 1,039 milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. 2011 senesi için bu rakam 1,85 milyar dolardır. 2012 Ocak Eylül döneminde ise Çanakkale`ye kayıtlı firmalar 121,8 milyon dolarlık ihracat ve 53,5 milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. Burada dış ticaret fazlasının olması iyi bir şey ama yine geçen seneye göre bir düşüş görüyoruz. Dış ticaretteki düşüşün nedenlerini konuşalım ve sorunlar/sıkıntılar varsa çözüm bulalım. Çanakkale potansiyeli bakımından çok daha hızlı ilerlemesi gereken bir şehirdir. Türkiye toplam domates üretiminin yüzde5,7`si, zeytin üretiminin yüzde7,3`ü, şeftali üretiminin yüzde16`sı, Kanola üretiminin yüzde 8`i, salçalık biber üretiminin yüzde16`sı, bakla üretiminin yüzde 3`ü, çeltik üretiminin yüzde11`i ve elma üretiminin yüzde 4,5`i, süt üretiminin yüzde 4`ü Çanakkale`de gerçekleştirilmektedir. Çanakkale, Türkiye sıralamasında kişi başı bitkisel üretim değerinde 2., kişi başı canlı hayvan değerinde 12., kişi başı hayvansal ürünler değerinde 23., yetiştiricilik yapılan organik alanda 6., iyi tarım uygulamalarında üretim alanı bakımından 17. sırada yer almaktadır. Çanakkale, sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından Türkiye`nin 14. en gelişmiş ilidir.
TÜİK tarafından açıklanan 2011 yılı işsizlik verilerine göre TR 22 diye anılan Çanakkale-Balıkesir Bölgesinde işsizlik oranı yüzde 5,3`dür. En düşük işsizlik oranlan sıralamasına göre Çanakkale-Balıkesir Bölgesi 26 bölge arasında 2. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesi`nde ise en düşük işsizlik oranına sahiptir” dedi.
Bakan Yazıcı konuşmasında Çanakkale’nin kendi markasını oluşturmasına değinerek; “ Çanakkale`nin tarihi, kültürel ve coğrafi konum bakımından avantajları dünyadaki yüzlerce binlerce şehirden çok daha iyidir. Şehirler üzerine çalışan ünlü bir sosyolog şöyle diyor: "Günümüzün global şehirlerinin pek çoğu kendilerini yeniden keşfediyorlar, bunlar da eski dünya kentleridir." Çanakkale`nin kendisini yeniden keşfetmesinin zamanı gelmiştir. 21. Yüzyılda şehirler, ülke ekonomilerinde önemli bir rol oynamaktadır. Ekonomik açıdan, küresel kentlerin rekabeti, ülkelerin rekabetinden daha fazla öne çıkmaya başlamıştır. Son 25 yılda dünya şehirleri hızla değişmektedir. Ekonomiler, toplumlar ve kültürler yeni ihtiyaçlar ortaya koydukça, şehirler de potansiyel ve kaynaklarını yeniden değerlendirmektedir. Bugün "Çanakkale`ye Değer Katanlar" ödül töreni nedeniyle Çanakkale`nin önemli isimlerinin çoğu burada. Şehrin üniversitesini ve sivil toplum kuruluşlarını da dâhil ederek şehirlerimiz için neler yapabileceğimizi bir kez daha düşünmek gerekli.Ortak bir sağduyu ile oluşturulan sinerji şehrin enerjisini arttıracak potansiyelini açığa çıkaracaktır.Kültürel birikim de şehirler arası rekabetin en kritik unsurlarından biridir. Maddi sermaye kadar kültür sermayesi de ekonomik kalkınma ve büyümeye katkıda bulunmaktadır. Çanakkale, 72 milleti buluşturan bir savaşı, bugün barışa vesile kılan bir şehir olarak bu kültürel zenginliğe her yerden daha fazla sahiptir. Biz Çanakkale`yi ülkemizin ve dünyanın marka şehirlerinden biri olarak görmek arzusundayız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TOBB ile ÇTSO arasında kurulması planlanan üniversitenin protokol töreni gerçekleştirildi. Protokol törenin ardından Çanakkale’ye değer katanlar, ÇTSO inşaatlarında emeği geçenlere ve katkı sunanlara plaket takdimi gerçekleştirildi. Açılış programları dahilinde ÇTSO iş merkezinin açılışının yapılmasının ardından heyet Çanakkale’den ayrıldı.