ÇOMÜ’nün “Anayasa” kongresi neden ilgi görmedi?
ÇOMÜ tarafından organize edilen 8`inci Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, “Yeni Anayasa Süreci ve STK’ların Rolü” başlığı altında gerçekleştirildi. Ancak beklenen ilgiyi görmedi. Kongrede ÇASİAD, Çanakkale Barosu ve Çanakkale Belediyesi`nin bulunmaması ise soru işaretlerine neden oldu. Katılmadılar mı, davet mi edilmediler?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen 8`inci Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, 25-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi. İlki 2004 yılında düzenlenen STK kongreleri, bugüne kadar kentin neredeyse tüm sivil toplum kuruluşlarına ve kent yönetiminden sorumlu dinamiklere hitap ederken, bu yıl ki kongre için “Fiyasko” yorumları yapılıyor. Kent sivil toplum kuruluşlarının gündem konusu üzerine bir araya gelerek “ortak bir akıl” etrafında görüşlerini paylaştığı kongre, bu yıl beklenen ilgi görmedi.
Barosuz “Anayasa”yı konuştular
Konusu “Anayasa” olan STK kongresinde garipsenin en önemli katılımcı grubundan biri olan Çanakkale Barosu`nun bulunmaması tartışmalara neden oldu. Çanakkale Barosu`nun görüşü alınmadan kentte, anayasa ile ilgili olarak nasıl bir yol izleneceği, nasıl bir düşünce çıkacağı ise merak ediyor. Çanakkale Barosu`nun bulunmadığı STK kongresinde anayasanın hangi hukuki süreçleri ve gerçeklikleri tartışıldı.
ÇAGİAD konuşmacı, ÇASİAD yok!
Kentte sayısı bir elin beş parmağını geçmeyen iş adamlarının ve ticaret erbabının örgütlü bulunduğu dernekler arasında ayrımcılık mı yapılıyor? Çanakkale Girişimci İşadamları Derneği (ÇAGİAD) haklı olarak konuşmacı olduğu ancak Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (ÇASİAD) bu süreçte yer almaması merak uyandırdı. ÇOMÜ tarafından ÇASİAD davet mi edilmedi, yoksa Başkan Salih Yıldız, kendi inisiyatif ile mi katılmadı?
Gözler Başkan Gökhan`ı aradı
Kentte sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığı, kentte örgütlü olmaları sebebiyle bir bakımdan kısmen de olsa kent halkının görüşlerinin yansıtıldığı bu kongrede Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yoktu. Her fırsatta üniversiteyi önemsiğini ve Çanakkale Belediyesi olarak üniversiteye ihtiyaç olunması halinde gerekli desteği vermeye çalıştıklarını dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bu toplantılarda yoktu.
Bu kurumlar görmezden mi gelindi?
Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan başta olmak üzere Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Salih Yıldız ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın bulunmadığı STK kongresinde hangi “önemli” kararlar alındığı da merak ediliyor? Birçok sivil toplum kuruluşunun bulunduğu STK kongresinde bazı STK`ların ve Çanakkale Belediyesi`nin olmamasının anlamı ne? Bu kurumlar ÇOMÜ yönetimi ve kongresi organizasyoncuları tarafından görmezden mi gelindi, yoksa davet edildikleri halde katılmadılar mı?