ÇOMÜ’den işçilere koşullu teklif

ÇOMÜ’de çalışırken işten atılan işçiler, haklarını aramak için başvurduğu yollar ile mücadelesini yılmadan sürdürüyor. İşten atıldıkları için haklarını arayan işçilere, ÇOMÜ yönetimi tarafından koşullu teklif sunulması ise şaşkınlık yaratıyor.

749
Bu tekliflere olumlu bakan ve davadan feragat eden 4 işçinin, sendikadan istifa ettikten sonra ÇOMÜ’nün bazı birimlerinde işe başlaması ise dikkat çekti. ÇOMÜ yönetici ve amirler tarafından, ‘Gelin özür dileyin, davanızı geri çekin, işe başlayın’ gibi telkinlerin bazı işçilerin davadan feragat etmesine neden olurken, bazı işçilerin ise ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nde işe başladığı öğrenildi.
 
“Hak kayıpları kısa sürede önlenmeli”
İşten çıkarılan işçilerin Muvazaa davasının 2. duruşması ile işe iade davasının 3. Duruşması dün Çanakkale Adliyesi’nde görüşüldü. Mağdur olan işçilerin katıldığı Muvazaa davası Ağustos ayına, işe iade davası da Eylül ayına ertelendi. Öte yandan işçilere destek veren Eğitim-Sen Çanakkale şube Başkanı Telat Koç; “ÇOMÜ’de işten atılanların hemen işe dönmelerinin sağlanmalı, mahkeme kararları öncelikle uygulanmalı ve hak kayıpları kısa sürede önlenmelidir” dedi.
 
 
İşten atıldıkları için haklarını arayan işçilere, ÇOMÜ yönetimi tarafından koşullu teklif sunuluyor. Bu tekliflere olumlu bakan ve davadan feragat eden 4 işçinin, sendikadan istifa ettikten sonra ÇOMÜ’nün bazı birimlerinde işe başlaması dikkat çekti. ÇOMÜ yönetici ve amirler tarafından, ‘Gelin özür dileyin, davanızı geri çekin, işe başlayın’ gibi telkinlerin bazı işçilerin davadan feragat etmesine neden olurken, bazı işçilerin ise ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nde işe başladığı öğrenildi. ÇOMÜ’de çalışırken işten atıldıkları için ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan işçiler mücadelelerini yılmadan sürdürürken, işten çıkarılan işçilerin Muvazaa davasının 2. duruşması dün sabah erken saatlerde Çanakkale Adliyesi’nde görüşüldü.
 
13 Temmuz tarihine ertelenen işçilerin iş mahkemesinde açtıkları işe iade davasının 3. duruşması da dün görüşüldü. Mağdur olan işçilerin katıldığı Muvazaa davası Ağustos ayına, işe iade davası da Eylül ayına ertelendi. Muvazaa davasının 2. Duruşması öncesinde Çanakkale Adliyesi önünde toplanan işçiler burada bir basın açıklaması yaparak, ÇOMÜ yönetime tepki gösterdiler.
 
ÇOMÜ’de çalışırken atılan işçiler arasında yer alan Harun Çelebi yaptığı açıklamada, muvazaa davası sonucunun, işe iade davalarının sonuçlanmasını hızlandırması açısından önem arz ettiğini söyledi. İşten çıkarıldıktan sonra dava açan 4 işçinin, davalarını geri çekmesi ve Sosyal-İş Sendikası`ndan istifa etmeleri koşullarıyla işe geri alındığına dikkat çeken Çelebi; “İşten çıkarılışımızın 7.ayında, Muvazaa davasının 2. Duruşması ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iade davası Çanakkale Adliyesi`nde görüleceğinden burada toplanmış bulunmaktayız. Muvazaa davası sonucu işe iade davalarının sonuçlanmalarını hızlandıracağından önem arz etmektedir. Bu süreçte işten çıkarılan ve dava açan arkadaşlarımızdan 4 kişi `davalarını geri çekmeleri, ve Sosyal-İş Sendikası`ndan istifa etmeleri koşullarıyla işe geri alınmışlardır. Hala davası süren bazı arkadaşlarımıza ise ÇOMÜ`deki yönetici ve amirler tarafından, ` gelin özür dileyin, davanızı geri çekin, işe başlayın` gibi telkinlerde bulunulmaktadır. Yaptıkları zulmü, kamuoyu baskısı ve mücadelemizle geç de olsa anlayan ÇOMÜ yönetimi; ne yapacağını şaşırmış durumda hala egosunu yenememiş yöneticileri aracılığıyla, arkadaşlarımızı el- etek öpmeye davet etmektedirler” dedi.
 
 
“ÇOMÜ yönetimi anlayana kadar tekrar edeceğiz”
İşten çıkarılma süreci ile başlayan tüm yanlışlıkların yanı sıra acılar ve sıkıntıların sorumlusunun bu haksızlığa direkt ya da endirekt olarak sebep olan, imza veren, onaylayan ve sessiz kalan ÇOMÜ yönetimi olduğunu kaydeden Çelebi; “İşçi mücadelemizin, toplu iş sözleşmesi talebimizin ve anayasal haklarımızın tanınması dışında herhangi bir talebimiz olmamıştır. Muvazaa tespiti tamamen yasaların emrettiği şekilde talep edilmiştir ve yapılmıştır. Mücadelemiz belirli bir kuruma, zümreye ya da kişilere karşı yürütülmemiştir, amacımız daha insanca çalışma şartlarının oluşturulması ve çocuklarımızın aynı sıkıntıları yaşamaması adına taleplerimizi dile getirerek kamuoyu oluşturmak içindir. İşten çıkarılmalar sonucunda yaşanan tüm yanlışlıklar, acılar ve sıkıntıların sorumlusu; bu haksızlığa direkt ya da endirekt olarak sebep olan, imza veren, onaylayan yada sessiz kalan ÇOMÜ yönetimidir. Bilinmelidir ki; bu ülkede, bu şehirde ve ÇOMÜ`de hala onurlu insanlar yaşamakta ve çalışmaktadırlar. Bu onurlu insanlar asla ekmekleri, emekleri için el-etek öpmeyecek, mücadele edecek ve yapılan zulmü teşhir etmeye devam edeceklerdir” diye konuştu.
 
Yapılan açıklamanın ardından işçiler, Çanakkale Adliyesi’nde görüşülen Muvazaa ile işe iade davasının duruşmalarına katıldılar.
 
“Eğitim-Sen, İşçiler işe alınsın”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden atılan işçilerin işe geri dönmek için açtıkları mahkeme sürerken Eğitim Sen Çanakkale Şubesinden yapılan açıklamada “ÇOMÜ’de işten atılanların hemen işe dönmelerinin sağlanmalı, mahkeme kararları öncelikle uygulanmalı ve hak kayıpları kısa sürede önlenmelidir” denildi. Eğitim-Sen Çanakkale şubesi ÇOMÜ’de işten çıkarılan işçilerin işleri geri dönmeleri için sürecin hızlandırılması gerektiğini bildirdi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi (ÇOMÜ)’nün uzlaşmaz ve çalışanları kıyıma uğratan tavrının üniversite ortamına yakışmadığını ve çalışma barışını bozduğunu hatırlatan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “ Ülkemiz giderek artan bir hızla haklara ve emekçilere saldırıldığı bir dönem yaşıyor. Bu nedenledir ki genellikle yaz tatili yapılıp dinlenilmesi gereken dönemde de pek çok konu ve sorunu sizlerle paylaşmak zorunda kalıyoruz. Diğer gündem maddeleri yanı sıra ÇOMÜ de haklara ve emekçilere saldırılar konusunda gündem çıkarmaya devam etmektedir” dedi. Koç şunları söyledi; “ÇOMÜ’de yeni döneme hazırlanılması ve dinlenilmesi gereken dönemde çalışanlar çalışma haklarının ellerinden alınmasıyla ilgili olarak mahkeme kapılarında haklarını arama çabasındadırlar. ÇOMÜ’nün uzlaşmaz ve çalışanları kıyıma uğratan tavrı üniversite ortamına yakışmamakta ve çalışma barışını bozmaktadır. Bu konuya birde yargının yavaş işlemesi ve ÇOMÜ tarafından işlerin yavaşlatma çabası da eklenince hak kayıpları ile moral bozuklukları daha da artmaktadır. Basın Çanakkale halkını bu konuya duyarlı olmaya davet ediyoruz. ÇOMÜ’de işten atılanların hemen işe dönmelerinin sağlanmalı, mahkeme kararları öncelikle uygulanmalı ve hak kayıpları kısa sürede önlenmelidir. ÇOMÜ’de işten atılanlar yanı sıra mahkeme kararlarına rağmen yaşanan sürgünler bir başka hukuk dışı uygulamadır. ÇOMÜ artık üniversite kavramı ve ortamına yakışmayan uygulamalardan vazgeçmelidir. Çalışma barışının olmadığı yerde özgür ve özgün bir çalışma ortamından, kısacası üniversiteden bahsedilemez. ÇOMÜ üniversitede bulunan sendika ile görüşmezken daha yeni kurulan/kurdurulan sendikayı web sayfasında duyurarak üniversite olunamayacağını anlamalıdır.”
Paylaş