ÇOMÜ’de sular durulmuyor

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, ÇOMÜ`deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi. Üniversitede yaşanan kadro krizine tepki gösteren Koç, akademisyenlere gerekli kadroların verilmediğini belirterek; “ÇOMÜ’de profesörlük kadrosunu hak etmiş on yedi (17), doçentlik kadrosunu hak etmiş on dokuz (19) ve yardımcı doçentlik kadrosunu hak etmiş atmış sekiz (68) akademisyene gerekli kadrolar ilan edilmemektedir. Bu sayılar bizlerin belirleyebildiği sayılardır. Bu sayılar eksik ya da fazla olabilir. Burada, ÇOMÜ yönetimi tarafından gerçekleştirilen, çok açık bir hak gaspı vardır” dedi.

1210
“Akademisyenlerin işine son veriliyor”
Akademik yükseltmelerin önünü açması gereken ÇOMÜ yönetiminin kadrosuzluk nedeniyle akademisyenlerin ayrılmasına neden olduğunu ve hatta bazı akademisyenlerin işine son verdiğini ifade eden Koç; “ÇOMÜ yönetiminin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değiliz. Bu uygulama ÇOMÜ’yü geliştirmek isteyen bir yaklaşımın ürünü olamaz. ÇOMÜ yönetimini de kısa sürede bu sorunu çözmeye davet ediyoruz” dedi.
 
“Bilimin Merkezi’nde kayıt skandalı”
Kayıt skandalının yaşandığı üniversitede öğrencilerin yeni dönem kayıtlarını yapamadığı iddia edildi. ÇOMÜ’nün bir özel şirketten satın aldığı Öğrenci Bilgi Sistemi programının çalışmadığını belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, birinci sınıf dışındaki öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerini bir haftadır yapamadığını söyledi.
 
 
Üniversitede yaşanan kadro krizine tepki gösteren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, akademisyenlere gerekli kadroların ilan edilmediğini belirterek; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesindeki (ÇOMÜ) gelişmeleri kaygı ile izlemekteyiz. Gelişmeler bize ÇOMÜ’de ne oluyor sorusunu sık sık sordurmakta. Üniversite yönetimlerin temel görevleri Lima Bildirgesinden hareketle üniversitelerin evrensel, bilimsel üretim ve paylaşım ortamları haline gelmelerine katkıda bulunmaktır. Bu hedefte üniversitelerin en temel bileşenlerinden biri olan akademik personelin sorunlarının çözülmesi öncelikli konulardan biridir. Üniversitelerde akademik personele özgür, huzurlu ve mutlu çalışma ortamının hazırlanması ile özlük haklarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılması yönetim görevini yürütenlerin temel sorumluğudur. Akademik personelin, bilimsel çalışma ve yayın yapması, öğretim yapması yanı sıra akademik yükselmeyi hak etmesi de üniversite yönetimlerinin heyecanla ve gururla karşıladığı konular olması gerekir. Bunun devamında üniversite yönetimlerine düşen hak edilen kadroların oluşturulması için gerekli çalışmaları yapmak ve üniversitenin akademik yükselme ölçütlerini sağlayanları ilgili kadrolara atamaktır. Bununla birlikte ÇOMÜ’de durum tam tersidir. Aşağıda listesi verilen profesörlük kadrosunu hak etmiş on yedi (17), doçentlik kadrosunu hak etmiş on dokuz (19) ve yardımcı doçentlik kadrosunu hak etmiş atmış sekiz (68) akademisyene gerekli kadrolar ilan edilmemektedir. Bu sayılar bizlerin belirleyebildiği sayılardır. Bu sayılar eksik ya da fazla olabilir. Burada, ÇOMÜ yönetimi tarafından gerçekleştirilen, çok açık bir hak gaspı vardır. Listeden de görüleceği gibi bu personel ya işten atılmakta ya da Çanakkale’den gitmeye zorlanmaktadır. Diğer taraftan bu uygulamanın genelde ülke ve özelde ÇOMÜ kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmayarak kamunun zarara uğratılması olduğunu düşünüyoruz. Bütün bunların yanında akademik yükseltmelerin önünü açması gereken ÇOMÜ yönetimi kadrosuzluk nedeniyle akademisyenlerin ayrılmasına neden olmakta ve hatta bazı akademisyenlerin işine son vermektedir. Bunun yanı sıra hukuka aykırı bir şekilde adrese teslim ilanlar çıkarılmakla ne yapılmak istenmektedir? Hak kaybına uğrayan akademisyenlerin listesi incelendiğinde yeni birkaç üniversite kurabilecek kadar çok ve yetkin kişiler bulunmaktadır. ÇOMÜ yönetiminin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değiliz. Bu uygulama ÇOMÜ’yü geliştirmek isteyen bir yaklaşımın ürünü olamaz. Her şeye rağmen biz Çanakkale EĞİTİM SEN olarak meslektaşlarımızı başarılarından dolayı kutluyoruz. ÇOMÜ yönetimini de kısa sürede bu sorunu çözmeye davet ediyoruz” dedi.
 
“Bilimin Merkezi’nde kayıt skandalı”
Kayıt skandalının yaşandığı üniversitede öğrencilerin yeni dönem kayıtlarını yapamadığı iddia edildi. ÇOMÜ’nün bir özel şirketten satın aldığı Öğrenci Bilgi Sistemi programının çalışmadığını belirten Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, birinci sınıf dışındaki öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerini bir haftadır yapamadığını söyledi. Koç; “Kendi bünyesinde Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Enformatik Bölümü ve Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Bölümleri ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı da bulunan ve Bilimin Merkezi iddiasındaki ÇOMÜ’nün bir özel şirketten satın aldığı “Öğrenci Bilgi Sistemi” programı çalışmıyor. Birinci sınıf dışındaki öğrenciler kayıt yenileme işlemlerini bir haftadır yapamıyorlar” dedi.
 
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde dersler 17 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Aynı gün Rektörlük tarafından; inşaatına 3 yıl önce, önceki rektör döneminde başlanarak kaba inşaatı bitirilen Güzel Sanatlar Fakültesinin açılışı yapılacak. Bunun yanı sıra Terzioğlu yerleşkesinde yaptırılan Mehmet Akif Ersoy heykelinin de açılışı yapılacak. Rektörlük tarafından hazırlanan davetiyelerde açılışlara Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı bildiriliyor. Ancak üniversitede yaklaşık bir hafta önce 10 Eylül Pazartesi günü başlayan ve 14 Eylül Cuma günü bitmesi gereken öğrenci kayıt yenileme işlemleri yapılamıyor. Açılışların yapılacağı 17 Eylül Pazartesi günü başlaması gereken eğitim – öğretimin ilk gününde ve belki de izleyen günlerde öğrenciler hangi derse gireceğini ve dersi hangi öğretim elemanının vereceğini bilmeyecekler. Öğretim üyeleri de dersine kayıt yaptıran öğrenci olup olmadığını, dolayısıyla bazı derslerin açılıp açılmayacağını, açılacaksa kaç öğrencinin dersi alacağını bilemeyecekler. Yarıyılın ilk haftasında, yani 17-21 Eylül tarihleri arasında yapılması gereken “ders ekleme ve bırakma haftası”nda da öğrencilerin neyi ekleyip bırakacakları merak konusu. Sorunun büyüklüğünün farkında olan üniversite yönetimi yaptığı duyuruyla 14 Eylül olan son kayıt yenileme tarihini 23 Eylül Pazar gününe kadar uzattı. Bu tarihten sonra 1 haftalık ekle-çıkar haftası da düşünüldüğünde ÇOMÜ’de Eylül sonuna kadar kaosun süreceği anlaşılıyor. Üniversiteden konuyla ilgili olarak alınan bilgilere göre sorunun özel bir şirketten yeni satın alınan öğrenci bilgi sistemi programından kaynaklanmış olduğu anlaşılıyor. Öğrencilerle yapılan mülakatlarımızda ise öğrenciler durumdan çok mağdur olduklarını, önceki yıllarda sorunsuz çalışan sistemin neden yüksek miktarda paralar ödenerek yenisiyle değiştirildiğini anlamadıklarını ifade ettiler. Edinilen gayri resmi bilgilere göre bir özel şirketten programın 130.000TL ödenerek alınmış. Açılışa gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanının eğitim-öğretimin ilk gününde hala kayıt yaptıramayan öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenip ilgilenmeyeceği de ayrıca merak ediliyor.”
Paylaş