Çölyak, glüten tüketiminden sonra ince tüketimde ortaya çıkan verim oranlarıdır. Zamandaki bu gidişatın gidişatı ince bağırsağın sonuçlarının değişimi bozar ve bu miktarın miktarı da bir bozulma bozukluğuna yol açmaktadır. Gluten buğdayı, arpa ve çavdarın içerisinde bulunmaktadır. Bazı bölgelerde, takviye edici gıdalarda, vitaminlerde ve bitki çaylarında da koruyucu olarak gluten bulunmaktadır.
Gösterimler incelendikten sonra çıkıştaki hasarlanma nedeniyle ishal, yorgunluk, kilo kaybı, gaz ve kansızlık gibi davranışlara maruz kaldı. Çocukluk çağında genellikle malabsorbsiyon adı verilen vitaminlerin yıkımı bozukluğu çok belirgindir ve büyümede gelişme geriliğine neden olabilir. Midenin iyileşmesi, kusma, kronik ishal, gaz, büyüme ve gelişme geriliği, kısa boy ve kilo kaybı sık görülmektedir.
Çölyak hastalığını teşhis etmek için tarama testleri yapılmaktadır. Tanının konulması için hasta mutlaka gluten tüketimine devam eder. Bazı hastalıklar gluten tükettiğinde şişkinlik ve gaz sorunu yaşadığı için gluten diyetine girmektedir. Bu durumda tarama testlerinde her şey normal çıkabilmekte ve doğru tanı konulamamaktadır. Belirgin sorunları olmayan problemlerin hücreleri olarak kan incelemeleri yapılmaktadır. Sonuçlardan herhangi bir olumlu sonuç alınıp, çıkıştan endoskopi ile yardım alınarak, kırsalyak teşhis edilmeye başlanmaktadır. Çölyak hastalığının genetik göstergesi olan kan testleri yapılmaktadır.
Çölyak otoimmün yani hastalık sistemi ile ilgili bir hastalık olduğu için, diğer yayılmalarla görülme olasılığı artar. Otoimmün tiroid hastalıkları, otoimmün dermatolojik hastalık ve tip 1 diyabetle birlikte görülebilmektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde glutene maruz kalmayla tetiklendiği için glutensiz tedavinin bu kişiye yönelik tedavinin temelidir. Beslenmeye dikkat edilmezse, uzun süreli olarak çıkışta lenfoma riski ve gastrointestinal sistem kanserlerinin riski de artıyor. Glutensiz diyette tüketilebilen besinler ise;