Edirne Valiliği himayelerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından, kentte eğitim görmekte olan resmi/özel ilkokullardaki öğrencilerin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla proje hayata geçirildi. Proje çerçevesinde oluşturulan Günlük Yaşam Becerileri Evi'nde, Neşeli Mutfak, Pratik El Becerileri, Günlük Yaşam Becerileri ve Minik Marangozlar Atölyeleri kuruldu.
Günlük Yaşam Becerileri Evi'nde, öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyecek, günlük yaşamlarında ihtiyaç duyacakları yetenekleri kazanmalarını sağlayacak eğitim programları düzenlenecek.
Bu eğitimler çerçevesinde mutfak atölyesinde sofra hazırlama ve yemek yapma becerilerinin; pratik el becerileri atölyesinde dikiş dikerek el işçiliği ve üretim yeteneklerinin; marangoz atölyesinde de küçük tamir işlerinde el becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Günlük Yaşam Becerileri Evi'ndeki atölyeleri ziyaret ederek öğrencilerin çalışmalarını yerinde inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, uygulamalara katılarak öğrencilere eşlik etti. Vali Sezer'e İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ve milli eğitim müdür yardımcıları da eşlik etti.
Projenin öğrencilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, Çocukların, günlük yaşam becerileri edinmeleri, hem evlerinde hem de yaşamlarında yeni meziyetler kazanmaları için "Günlük Yaşam Becerileri Evi" diye bir pilot uygulama başlattıklarını ve burada çeşitli atölyeler kurulduğunu söyledi. Öğrencilerin burada öncelikle bir ev ortamında yapılması gerekenleri öğrenme imkanına sahip olacağını belirten Vali Sezer, her okulun bir gün gelerek bu atölyelere katılacağını söyledi. Atölyenin ev olarak düzenlendiğini ifade eden Vali Sezer, çocukların oyuncaklarını toplamaları, evdeki eşyaları düzenlemeleri, ütü yapmaları, çamaşır yıkamaları, perde asmaları gibi bir evde yapılması gereken her işi öğretmen eşliğinde öğrendiğini ve bu çalışmanın yaşam becerileri kazanmaları açısından çok önemli olduğunu belirtti.
Neşeli Mutfak atölyesinde çocukların basit yemekler ile kek ve kurabiye yapmayı, mutfağı tanımayı ve fırını kullanmayı öğrendiğine değinen Vali Sezer, amaçlarının çocukların kendi kendine yeterli olabilecek imkanlara sahip olmalarını ve mutfakta neler yapılması gerekiyorsa onları öğrenmelerini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Marangozluk atölyesinde çocukların aletleri tanıdığını ve ilk
defa çekiç eline alan, testere kullananlar olduğunu söyleyen Vali
Sezer, bunun çocukların ilerideki meslek seçimlerinde, yaşam
becerilerini ve kabiliyetlerini arttırma adına çok önemli
olduğunu aktardı.
Şu ana kadar 900'e yakın öğrencinin bu atölyelerden
faydalandığını söyleyen Vali Sezer, Bu projeyi, çocukların hem
yetkinlik kazanmaları hem de aile ortamlarına farklı bir neşe
katmaları açısından çok değerli bulduklarını ifade etti.
Bu faaliyetlerin derslerin haricinde yapılacağını belirten Vali Sezer, okulların sıraya koyulduğunu ve çocukların, sorumluluk almayı, eşyaları toplamayı, ev süpürmeyi, ütü yapmayı öğreneceğini aktardı.
Çocukların sosyal medyadan uzak durmaları ve bağımlılıkla mücadele için bu tür atölyelerin çok faydalı olduğuna dikkat çeken Vali Sezer, Edirne'den çıkan bu projelerin önemli kazanımlar sunduğunu ve tarım akademileri, müzik atölyeleri gibi çalışmaların devamının geleceğini dile getirdi.
(İHA)