"Çocuklar istemedikleri okullarda okuyacak"

1285

 Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yürütme Kurulu TOG sistemi yerine getirilen yeni ortaöğretim yerleştirme sınavı ile ilgili açıklamada bulundu. Sınavsız yerleşecek öğrencilerin 9 okul içerisinden tercih yapmak zorunda kalacağı sistemde, sistemin 5 tercih yapma zorunluluğu vermesine dikkat çekildi.  Tercih zorunluluğu ile öğrencilerin kendi istekleri dışında okul seçmek zorunda bırakıldıkları ifade edilen açıklamada farklı okul türlerinin sayısı ve coğrafi dağılımı dikkate alındığında yerleştirme sisteminin uygulanmasının mümkün dile getirildi.  Sistemde, ‘üçlü çemberler oluşturularak öğrencilerin tercihleri alınarak, öğrencilerin istedikleri, evlerine en yakın okula gideceklerinin belirtildiği ifade; “Gökçeada’da, 2 Anadolu Lisesi, bir Meslek Lisesi ile nasıl bir çember olacak, İmam Hatip yok, okulları dönüştürüp İmam Hatip mi yapacaksınız?” ifadelerine yer verildi. Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş tarafından yapılan açıklamada sına sisteminin sürekli değiştirildiği belirtilerek;  “On altı yıldır iktidarda olan AKP bu on altı yıl boyunca neredeyse iki buçuk yılda bir bakan değiştirmiş. Öğrencilerimizin geleceğini ipotek altına alan sınav sistemleriyle birçok kez oynamış, 4+4+4 uygulamasıyla eğitimi arap saçına çevirmiş, okullarımızı nitelikli, niteliksiz olarak sınıflamış ve 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle TEOĞ`u kaldırmıştır. Var olan sistemin eşitsizlikler içerdiğini, sınav odaklı olduğunu çocuklarımızın ilgi, istek ve kabiliyetlerini ölçmediğini sürekli dile getirirken, Milli Eğitim Bakanı bir müjde olarak ve yıllardan bu yana çözülemeyen bir sorunu çözüyor iddiası ile TEOG sisteminin ve sınavın kaldırıldığını duyurdu.  Adreslerine en yakın, tercih ettikleri okula yerleştirileceğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı birkaç kez hiçbir öğrencinin istemediği okula yerleşmeyeceğini vurguladı. Her öğrencinin istediği 5 okulu tercih edeceğini ve adresine yakın olana okullara yerleşeceğini söyleyerek kaygılı velileri ve öğrencileri ikna etmeye çalışmıştır” dedi.  

“Sistemin uygulanması mümkün değil”

Farklı okul türlerinin sayısı ve coğrafi dağılımı dikkate alındığında yerleştirme sisteminin uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Savaş; “Üç Anadolu Lisesi, üç İmam Hatip Lisesi ve üç Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi dağılımından 5 tercih yapma zorunluluğu olan öğrenci, gitmek istemediği okul türlerine zorlanmaktadır.  Çanakkale Merkez başta olmak üzere ilçelerde yeterli okul olmadığı, öğrencilerin istedikleri okulları tercih etseler dahi istemedikleri okullara gitmeye zorlanacaklarını belirten Savaş;  “İllerde oluşturulacak eğitim bölgeleri, bakanlığın ifadesiyle üçlü çemberler oluşturularak öğrencilerin tercihleri alınarak, öğrencilerin istedikleri, evlerine en yakın okula gidecekleri belirtilmektedir. Peki, Çanakkale de oluşturulacak çemberlere bakalım. Eceabat hangi çemberde olacak, ilçe olarak tek çemberde bulunamaz, çünkü Eceabat’ta öğrencilerin gidebileceği ortaöğretim kurumu sadece Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesidir. Eceabat Çanakkale merkez ilçeye dahil edilecek diye düşünelim mi? O zaman da şu soru, hani en yakın okula gidecekti çocuklar? Hadi Çanakkale ye dahil edelim dedik… Çanakkale merkezde, 6 Anadolu Lisesi, 6 meslek lisesi bulunmaktadır. Oluşturulacak çemberlerde 3 Anadolu, 3 Meslek ve 3 İmam Hatip Lisesi nasıl olacak. Çanakkale de 2 tane İmam Hatip Lisesi bulunmakta, bunlardan TOKİ İmam Hatip Lisesi proje okul ve kendi öğrencisini sınavla kendisi almaktadır. Geriye 1 İmam Hatip kalıyor. Yeni iki İmam Hatip Lisesi mi yaratacağız. Yaratsak bile var olan 2 İmam Hatip öğrencisi bile yetersiz iken, boş kontenjanı var iken yaratacağımız iki yeni İmam Hatibe kim gidecek. Yoksa İmam Hatiplerin boş kontenjanlarına öğrenciler istemese de gönderilmek mi isteniyor.  Gökçeada; 2 Anadolu Lisesi bir Meslek Lisesi nasıl bir çember olacak, İmam Hatip yok, okulları dönüştürüp İmam Hatip mi yapacaksınız.? Ayvacık’ta 2 Anadolu Lisesi, 2 Meslek Lisesi ve 1 İmam Hatip Lisesi var. Üçlü çember sistemi nasıl olacak? Okul mu yaratılacak? Yoksa en yakın ilçeyle birleştirsek mi? Bayramiç, Ayvacık’a 26 km, öğrencilerin evlerine en yakın gibi mi görünüyor? Bayramiç te; 2 Anadolu Lisesi, bir İmam Hatip Lisesi, Bir Meslek Lisesi bulunmakta. Üçlü çember olmuyor. Ayvacık ile Bayramiç aynı eğitim bölgesine dâhil edilseler de imam hatip yine eksik kalıyor. Bu durumda 1 adet Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesine mi dönüşecek? Böylesi bir durumun düşünülmesi veya yapılması mümkün olmadığına göre bu iki ilçe içinde MEB tarafından uygulanacağı ifade edilen çember sisteminin uygulanması mümkün görünmemektedir” dedi. 
 
“Yeni İmam Hatipler mi yapılacak?”
Yetersiz okullarla ilgili Ne yapılacak? diye soran Savaş; Yeni İmam Hatipler mi yapılacak, yoksa var olan okullar mı dönüştürülüp imam hatip yapılacak. Üçlü çember dedikleri, her öğrenciye 3 er okuldan 9 tercih olmuyor. İmam hatip lisesi yok. Yenice, 1 İmam Hatip, 1 Meslek Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 3 Çok Programlı Anadolu Lisesi var. Çok Programlı Anadolu Liselerini dönüştürecek miyiz? Dönüştürsek bile yine de öğrencilere 9 tercih yapacakları okul olmuyor” dedi.  
 
“Yaşanacaklar gençlerin hayallerini ellerinden alacak”
Son olarak öğrencilerin istedikleri okullarda okumalarının temel hak olduğunu dile getiren Savaş; “Her öğrencinin istediği okul türüne ve istediği okulda eğitim alması temel bir insan hakkı iken bugün yaşananlar ve yaşanacak olanlar gençlerin geleceklerinin ve hayallerinin ellerinden alınmasından başka bir anlam taşımamaktadır. MEB yetkilerini çocukların üstün çıkarları yerine başka bir amacı gerçekleştirmek için kullanmaktadır. Çocuklarımızın hayallerinin ve geleceklerinin ellerinden alınmaması için velilerimizi mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.  (Eren Aşnaz)
Paylaş