Çınar; “Yapıların bir çoğu sınıfta kalır”

Çanakkale`nin gündeminde olan konulara açıklık getirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Vali Ahmet Çınar, birinci derecede deprem kuşağında olan Çanakkale`deki yapılarla ilgili gerçeği kamuoyuyla paylaştı. Çınar, Çanakkale`de var olan yapıların kontrol edilmesi durumunda birçoğunun sınıfta kalacağına dikkat çekti.

616
Kentte toplumun huzurunu kaçıracak ve medeniyete uymayacak davranışların olmaması gerektiğini ifade eden Vali Çınar; "Alkol almanın yeri ve şekilleri açısından kanunlarda zaten kısıtlamalar vardı. Bırakın alkol almayı reklamını bile yapmak yasak. Öyle herkes her istediği şekilde pazarda çarşıda bağdaş kurup ne yemek yiyebilir ne bir şey yapabilir hele alkol için özel sınırlamalar var. Yani alkol alınabilecek yerler ve saatler bunlar yasa ile düzenlenmiş. Yasaya ve mevzuata uymayan davranışlar her alanda görülebiliyor. Adam elinde şişe şehrin merkezinde alkol alıp hem etrafı tedirgin ediyor hem keyfi olarak milleti rahatsız ediyor hem de içmesi yasak yerde alkol alıyor. Bu toplumun düzeni için olan bir karar. Toplumun huzurunu kaçıracak ve medeniyete uymayacak davranışlar olmamalı" diye konuştu.
 
 
"Sorun Çanakkale`nin az proje yapması"
Çanakkale`nin GMKA`dan yeterli desteği alamamasının nedeninin kentin az proje üretmesinden kaynaklandığını kaydeden Vali Çınar; "Balıkesir tarafına çok para harcanıyor, Çanakkale tarafına az para harcanıyor deniliyor. Bu doğru. Şu an itibariyle de biz zayıf durumdayız. Temel sorun şu. Bizden proje gitmiyor. Proje gitmeyince projeler para alamıyor. Balıkesir sanayisi daha geliştiği için, girişimcisi çok daha olduğu için, daha çok proje yapıyor. Dolayısıyla Balıkesir tarafı daha çok fayda alıyor. İlçelere gidin ve projeye teşvik edin dedik. Tabii bir anda projeyi teşvik etmek mümkün değil. Sorun Çanakkale`nin az proje yapmasından kaynaklanıyor. Problem bizim az proje yapmamız. Her okuldan en az bir tane proje isteyeceğim. Bunu zorlayacağız. Bütün esnafı bir bir gezerek proje isteyeceğiz. Eğer kendileri yapamıyorsa, biz onlara yardımcı olacağız" ifadelerini kullandı.
 
"Yapıların bir çoğu sınıfta kalır"
Birinci derecede deprem kuşağında olan Çanakkale`de yapılan yapıların kontrol edilmesi durumunda bir çoğunun sınıfta kalacağının altını çizen Vali Çınar; "Türkiye`nin tamamı deprem kuşağında. Devletimizin yapı standartlarının yükseltilmesine yönelik çıkardığı bir mevzuat var. Ama Türkiye`de bu mevzuattan önce yapılmış çok fazla yapı var. Bu yapıların kendi yapıldıkları dönemde yasal ancak bugünkü standartların altında kalan yapılardır. Bütün yapıların kontrolüne girersek, eminim ki bir çoğu sınıfta kalır. Elbette eskiye göre bir iyileşme var. Eskiye göre afetlere yönelik hem tedbir hem de yıkıldıktan sonra müdahaleye yönelik ekip ve ekipman daha iyi. Ancak bir anda bu standardı çok yükseltmek ya da bu problemi çözmek imkansız" dedi.
 
Vali Çınar`dan vatandaşlara uyarı
Kentin dört bir yanında yerlere atılan çöpler konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Vali Çınar; "Şehrin en merkezi alanlarında kordonda, turistik alanlarda, şehitlikte en hassas en manevi havası yüksek mekanlarda dolaşıyoruz. Sigara izmaritlerinden geçilmiyor. Yol kenarlarında peçeteler, şişeler, camlar pislikten geçilmiyor. Hepimiz batıdayız biz çağdaşız ve birbirimizi beğenmez hallerimiz var. Ama etrafımıza bakıyoruz sıkıntı var. Bir kaç magandanın kirletebileceği büyüklükte bir kirlilik değil. Top yekun bir sıkıntı var. Bir kirlilik sorunumuz var. Yere çok izmarit atılıyorsa, emniyet kemeri de az takılıyor demektir. Emniyet kemeri az takılıyorsa, kornoya fazla basılıyor demektir. Bunların hepsi var ise kaçak avlanma fazla yapılıyor demektir. Yangınların %90 üzerindeki kısım insan hatasından çıkıyor. Şu kadar tabiata zarar ve şu kadar yanan alan hepsi insan hatası. Dediğim gibi bir kaç kişinin yapabileceği şeyler değil. Burada cezalandırmak ve kontrol etmek yasada bir yöntemdir ama top yekun yaygın bir suç işleniyorsa bu cezalandırmaya ne zabıtanın gücü yeter ne de polisin gücü yeter. Önce kendimize saygı duymalıyız. Sonra da herkes bize, biz de herkese saygı duyalım. Bu pislik bize yakışmıyor. Herkesin kendine çeki düzen vermesi gerekiyor" diye konuştu.
 
Uyuşturucu tacirlerine sıkı takip
Kentte öğrencileri tehdit eden uyuşturucu satışlarının önüne geçmek için ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Vali Çınar; "Uyuşturucu ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bütün okullarda okul aile birlikleriyle işbirliği halinde okul yönetimleri bir program geliştirecekler. Burada öğretmenler, öğrencilerinin farkında olacaklar. Rehberlik öğretmenleri, uyuşturucuya mehilli olabilecek ve ailesi ile sorunları olan çocuklarımızın tespitlerini yapacaklar. Okul aile birlikleri ile birlikte hem ailelerle hem de çocukla sürekli ilgi geliştirecekler. Satıcıların, satış noktaları ile ilgili çalışmalar yapılacak. Bu işi sürekli takip ederek uyuşturucu ağına düşen ve düşme riski olan çocuklarımıza bir yardım eli uzatmış olacağız. Bence iyi bir proje olacak. Herkes işin içinde olacak. Buna çabamız var ama bütün toplumumuzun desteği de gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
Çınar`dan Mutan`a cevap
Kepez Belediyesi Başkanı Ömer Faruk Mutan`ın imar davaları ile ilgili kendisine yönelttiği eleştirilerine de cevap veren Vali Çınar şu şekilde konuştu: "Başkanın `Ben iyi niyet aramıyorum` diye bir iması vardı. Bende iyi niyet aramadığım için konuyu mahkemeye götürdüm. Kepez en güzel mekanlarımızdan birisi ve en hızlı büyüyen bir yer. Dikkat etmek lazım. Kepez beldesi büyüsün tamam ama planlı ve iyi büyümesi lazım. Direk bu konuları inceleyip bütün inşaatlara bakıp karar vermiş değilim. Bu imar tadilatı yoğunluklarından dolayı arkadaşlarımıza bir inceleme yaptırdık. Bir takım sıkıntılar görüldü ve yargı yoluna gidildi. İyi niyet aramıyorum derken başkan bey neyi kastetti bilmiyorum ama bizim niyetimiz her zaman iyidir. Kimseyle gereksiz işlem içerisine girmeyiz. O kendince doğru yaptığını düşünüyor olabilir ona da saygı duyarız ama biz de kendimizce doğru olanı yaptık." Vali Çınar, bir çalışma esnasında 18 sıralı, uzunluğu henüz tam tespit edilemeyen yeni bir şehitlik bulunduğunu sözlerine ekledi.
Paylaş