`Cihat tartışmalarını doğru bulmuyorum`

710

 2018-2019 yeni eğitim öğretim müfredatı programı MEB tarafından açıklandı. Programa birçok kesim tepki gösterdi. Eğitim sendikaları kitaplardan Atatürk ile ilgili bölümlerin ve evrim teorisi gibi bilimsel derslerin çıkartılması, dini ağırlıklı konulara geniş yer verilmesi, ‘cihat’ gibi kavramların konular içerisine girmesi gibi sebepleri ile programı ‘eğitimde dincileşme’ olarak gördüklerini açıklamışlardı.  Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş ‘cihat’ gibi konuların dinin bilinmediği için eleştirildiğini ifade etti.  Atatürk ile ilgili bölümlerin çıkartılmasını eleştiren Demirbaş;  “Atatürk`ün büyük bir lider ve kurucumuz olarak, Yüce dinimiz ve Peygamberimiz hakkındaki övücü sözleri kimleri, neden rahatsız etmiştir” dedi. 

 
“‘Cihat’ tartışmasını doğru bulmuyorum”
Cihat ile ilgili eleştirilerin bilgisizlikten kaynaklandığını söyleyen Şube Başkanı Demirbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bugünlerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatı tartışılıyor. Cihat üzerinden bir tartışma yaşanıyor, ben hiç doğru bulmuyorum. Çünkü dinimize göre Cihat sadece vatan, din ve Allah yolunda savaşmak değil. Peygamber efendimizin Tebük seferinden sonra, “Şimdi büyük Cihat`a dönüyoruz.” buyurmuştur ki, büyük Cihat nefisle yapılan cihattır. Cihat ahlaklı yaşatmaktır ki, Peygamber efendimiz " Din güzel ahlaktır." diye buyurmuştur. Yani haramdan, kul hakkından uzak durmak ve sevgi. Cihat üzerinden yapılan eleştiriler, Yüce dinimizde Cihat`ın ne olduğunu tam manasıyla bilmemekten kaynaklıdır. Bilgisizlik doğruya götürmez” dedi. 

“Atatürk ile ilgili eksik kalan bölümler eklemelidir”
Atatürk ile ilgili bölümlerin ders kitaplarından çıkartılmasını eleştiren Demirbaş; “Ancak MEB`in Atatürk`le ilgili bölümleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatından çıkarması kabul edilemez. MEB bu eksikliği düzeltmelidir. MEB, Atatürk`ün Yüce Dinimizi, Peygamber efendimizi öven sözlerinden neden rahatsızlık duymaktadır veya bunu yapanların maksadı nedir? Atatürk`ün müfredattan çıkarılması hiç de iyi niyetli olarak görülemez. Bu bir kısım işgüzarların işi olabilir MEB`i topyekun suçlayamayız. Atatürk`ün büyük bir lider ve kurucumuz olarak, Yüce dinimiz ve Peygamberimiz hakkındaki övücü sözleri kimleri, neden rahatsız etmiştir? Dolayısıyla MEB Atatürk ile ilgili eksik kalan bölümleri eklemelidir. Ayrıca, Alevilik ve Sünniliğin en anlaşılır şekilde işlenmesi de bir büyük gerekliliktir. En büyük eksiğimiz, birbirimizi tanımamamızdır. Şundan eminim ki, gerek Aleviler Sünnileri, gerekse Sünniler Alevileri kulaktan dolma, yalan yanlış bilgilerle tanımaktadır. Problem buradadır. Bizi birbirimize bağlayacak müştereklerimiz olduğunu, hatta ayrılmamızı gerektiren bir büyük fark olmadığını anlatmak hepimizin görevidir.  Peygamber Efendimiz ‘İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız’ buyurmuştur, ölçü budur” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş