Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık ve su krizi, ayçiçeği üreticilerini zor durumda bıraktı. Rekolte yarı yarıya düşerken, girdi maliyetleri de çiftçinin belini büktü. Ziraat Mühendisi ve çiftçi Murat Engin, iklim krizine bağlı kuraklığın da afet olarak kabul edilmesi ve sigortalı kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
Engin, Trakya bölgesinde 90 gün yağmur yağmadığını, ayçiçeğinin tam çiçeklenme döneminde sıcaklığın çok yüksek olduğunu ve tozlanmanın olumsuz etkilendiğini belirtti. Bazı yerlerde hiç biçim yapılmadığını, bazı yerlerde ise 20-30 kilo verim alındığını ifade etti. Engin, "Benim geçen sene 210 kilo ortalamam vardı bu sene 125 kilo ortalama geldi. Trakya'nın ortalaması 180 kilodur. Resmi rakamları bilmiyorum ama rekolte hemen hemen yarı yarıya düştü" dedi.
Engin, ayçiçeği fiyatlarının da üreticileri tatmin etmediğini, geçen sene 13 liradan satılan ayçiçeğinin bu sene 14 liraya çıktığını ancak girdi fiyatlarının da arttığını vurguladı. Engin, "Mazot fiyatı 20 liralardan, 40 liralara çıktı. Ama ayçiçek fiyatına maalesef çok sert bir dönem geçti. Ayçiçeğine verilen destek de geçen sene kilogram başına 0,7 TL verildi. Ama o fiyat teşvik etmiyordu" diye konuştu.
Engin, ayçiçeği üretiminin sigortalanmasında da sorunlar olduğunu, kuraklığın afet kapsamına alınmadığını söyledi. Engin, "Benim de arazilerim tamamı TARSİM'den sigortalı. Bunlar genelde kar, yağmur, dolu, yabani hayvan böcek, tırtıl gibi zararlara karşı sigortalanma var. Kuraklıkla ilgili bir madde yok. Burada konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı, belli bölgeler afet kapsamı altına alınması için. Bir sonuç çıkmadı. İklim ve kuraklığın da bu afetle ilgili kısma dahil edilmesi gerekir" dedi.
(Atilla Akın)