havadurum

CHP'de karar 'Ön Seçim'

2951

 Yerel seçimlere 6 ay kadar bir süre kala CHP, seçim takvimini ve seçim sürecindeki yol haritasını belirledi. CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık,  yerel seçimlerin yol haritasını gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıkladılar. Başkanlar, CHP’nin tarihi misyonuna uygun olarak Belediye Başkanlığı, Belediye ve İl Genel Meclisi üyeliği adaylıklarının merkezde ve ilçelerde ön seçimle belirleneceğini söylediler. Seçim takviminin belirlendiği ve 19 Ekim tarihine kadar adaylık başvurularının alınacağını belirten İl Başkanı Güneşhan, parti üyelerinin ve halkın içine sinecek bir başkan adayı için ön seçimin önemli olduğuna dikkat çekti. Yerel seçim atmosferinin, genel seçimlerden her zaman daha farklı olduğunu belirten Güneşhan; “Mevcut ilçelerimizi koruyup üzerine en az 6 ilçeyi de alacağız. 10 ilçede CHP’nin sosyal demokrasi bayrağını dalgalandıracağız” dedi.  Merkez İlçe Başkanı Uyanık ise seçimde zaferi sağlayacak en güçlü adımların, ‘merkez yoklaması, üye bazında ön seçim, delege bazında ön seçim veya temayül yoklaması şeklinde, kamuoyu araştırmaları yapılması’ olduğunu ifade etti. Yerel seçimleri, genel seçimlerdeki başarının bir ön adımı olarak değerlendirmek istediklerini belirten Uyanık; “Şu an merkez belediyesi için Merkez İlçe Yönetimi olarak ön görümüz ön seçimler. Buna neden ihtiyacımız var? Ön seçimle üyeler bazında, bütün partililer, STK’lar, dernekler, muhtarlıklar, Çanakkale’yi Çanakkale yapan bütün unsurlar bu sürece müdahil olacaklardır” dedi.

 
“Çanakkale’nin tüm ilçelerinde iddialıyız”
CHP’de asıl olanın adayların, tüm parti örgütünün süzgecinden geçerek belirlenmesi olduğunu ifade eden Güneşhan;  “Yerel seçimler bizim en iddialı olduğumuz seçimlerdir. Yerel seçimler ile genel seçimlerin atmosferi her zaman farklıdır. Yerel seçimlerde halk, her zaman adayları göz önünde bulundurarak oy vermektedir. Örgütümüzün ve kamuoyunun da kabul edebileceği bir adayla seçimlere çıktığımız her zaman, başarılı olmaktayız. Önümüzdeki dönemde de tüm ilçelerimizde ve merkezimizde örgütümüzün süzgecinden geçerek, halkın kabul ettiği ve benimsediği adaylarla seçimlere gireceğiz. Çanakkale’nin tüm ilçelerinde iddialıyız. Mevcut ilçelerimizi koruyup üzerine en az 6 ilçeyi de alacağız. 10 ilçede CHP’nin sosyal demokrasi bayrağını dalgalandıracağız.  Elbette aday belirlemelerde performans değerlendirmeleri ve Genel Merkez değerlendirmeleri önemli. Ancak ön seçim adayları halkın benimsemesi açısından ayrı bir öneme sahip” dedi.  
 
“Seçim takvimi belli oldu”
Parti için, seçim takviminin açıklandığını belirten Güneşhan; “Buna göre, 1-12 Ekim arası partide görev alan arkadaşlar eğer aday olmak istiyorlarsa, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği ve İl Genel Meclis üyeliği için istifa etmeleri gerekiyor. Ayın 19’una kadar aday olmak isteyen herkesin aday olması gerekiyor. Mevcut belediye meclis üyeleri, kamu görevlileri aday olmak istiyorlarsa istifa etmelerine gerek yok” dedi.
 
“En güçlü adaylarla, seçime gidilecek yöntemler belirlendi”
Merkez İlçe Başkanı Uyanık; "İl Yönetimimiz, ilçelere bu yerel seçimlerde hangi usul ile gidileceği ile ilgili inisiyatifi paylaştı. Burada, ‘merkez yoklaması, üye bazında ön seçim, delege bazında ön seçim veya temayül yoklaması şeklinde, kamuoyu araştırmaları yapılması’, seçimi alacak en güçlü adayla seçime girilmesini sağlayacak adımlar olarak belirlendi. Yerel seçimlerden güçlü çıkan bir CHP’nin, ülkenin en çok ihtiyacı olduğu bu dönemde, ülkeye umut olacak yapıcı ve gerçekçi çözümleri de içeren önerilerle beraber gidecek yolun ilk önemli adımları, bu yerel seçimler olmalı. Yerel seçimlere Çanakkale’de rahat ve keyifli bir şekilde gireceğiz. Çanakkale’de, Merkez ve Kepez Belediyelerimizde uzun süredir iktidardayız. Bu iktidarı sürdüreceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili aday belirleme sürecinde de Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği ve il Genel Meclis üyeliği için üye bazında ön seçimi ön gördük. Bunu, İl Başkanlığımız ile de paylaştık. Bundan sonraki aday adaylarının belirlenmesi, aidatların yatırılması, resmi görevleri olanların istifası… vs gibi takvimler belirli olmaya başlıyor. CHP, parti içinde kendini ifade etmiş, kabul görmüş, kamuoyunda gerçekten toparlayıcı, bütünleştirici ve yerel yönetimlerdeki tecrübeleri ile önümüzdeki dönemde, daha verimli bir icra dönemini gerçekleştirecek kadrolara sahiptir. Dolayısı ile şimdiden görev almak isteyen bütün aday adaylarımız için sağlıklı ve keyifli bir seçim süreci ve ardından ülkede önünü gören, kendine güvenen,  bütün Çanakkale halkına da güven vererek çözüm öneren, daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşamı öneren bir yapı olacağız. Yerel seçimleri, genel seçimlerdeki başarının bir ön adımı olarak değerlendirmek isteriz.
 
“Ön seçimle, halkın benimsediği partiye değer katacak insanlar aday olacak”
Merkez Belediye Başkanlığı seçimleri için Merkez İlçe Yönetimi olarak öngörünün ‘ön seçim’ şeklinde olduğunu belirten Uyanık; “Şu an merkez Belediyesi için bizim Merkez İlçe Yönetimi olarak ön görümüz ön seçimler. Buna neden ihtiyacımız var. ‘Ön seçimle üyeler bazında, bütün partililer, STK’lar, dernekler, muhtarlıklar, Çanakkale’yi Çanakkale yapan bütün unsurlar, bu sürece müdahil olacaklardır. Önerilerde ve eleştirilerde bulunacaklardır’. Bu eleştirilerden süzülerek gelen, partinin ve insanların kabulünü almış kişilerin adaylığı önemli. Geçmiş dönemde de adaylar doğal olarak bu şekilde yerini almıştır. Bundan sonraki dönemde de bugünün şartları ile kim aday olmak isterse, bu süreçten geçecektir. Genel Merkezin ataması dediğimiz şeyde ezbere yapılan bir şey değil. ‘Örgütlerin görüşleri alınıyor, kamuoyu yoklamaları yapılıyor, kamyondaki tarafların önerileri alınıyor’. Partiye değer katacak, çözüm önerileri olan insanlar daha öne çıkıyor. Bunun örgüt aracılığı ile üyelerimizin de filtresinden geçmesi, bu süreci daha da zenginleştirir ve kişiler daha da kabul görür. Tabi sonucu Genel Merkez belirliyor. Ancak bu belirlemeye giden süreç bizim için çok değerlidir. Herkesin kendisini ifade ettiği bir yapı. Türkiye’de diğer partilerde bunun örneğini göremezsiniz. Kimlerin geldiği gittiği, birilerinin iki dudağının arasındadır. Bunun örnekleri mevut. Bunları bazılarının anlamasını beklemiyoruz. Ancak CHP’liler bu kültürle yoğrulmuştur. Bunun beklentisi içerisindedirler. Genel Merkezin bunu dikkate alacağını düşünüyorum. Sonuç olarak, Mart seçimleri bizi bu noktaya getiren, ülkeyi yönetenlerin bir karnesidir. Biz, bunu böyle görüyoruz. Yurttaşlarında bu akıl ve sağduyu ile hareket edeceklerini biliyoruz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş